Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün sistemine kayıt yaptırarak yayıncılık sertifikası almanız gerekmektedir. http://www.telifhaklari.gov.tr/ linkinde yer alan Başvuru İşlemleri menüsünde yer alan Sertifika Başvuruları kısmına giriş yapınız. Sorularınız için Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nü (0312 573 83 00) arayınız.
Kişisel kitap basımı için hiç bir resmi makamdan izin alınmıyor (bazıları emniyetten falan izin alma teşebbüsünde bulunuyorsa da yersiz). Ancak telif hakları yönünden resmi bir güvence istiyorsanız kültür bakanlığına yazılı başvurun.
Kitap bastırmak için yapılması gereken tek şey, profesyonel ve tecrübeli bir matbaa ile çalışmaktır. Çünkü birçok sektörde olduğu gibi baskı sektörü açısından da kitap baskısı işlemlerini başarıyla gerçekleştirmek, oldukça teknik bir iş kalemi olup uzmanlık gerektirmektedir.
Örneğin telif anlaşmanız % 10 ise 40 Kuruş % 50 ise 2 TL olur. Kısaca 1000 adet kitabınız satılırsa toplamda 400-2000 TL para kazanmış olursunuz ki bu miktarda telif ücreti veren yayınevi bulmanız da oldukça zordur. Bu nedenle yayınevleri genellikle telif ücreti olarak size 25-100 arasında kitap verirler.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
İlgili 38 soru bulundu
Kitabevleri belirli periyotlarla sattıkları kitaba dair dağıtımcıya bir telif öderler, dağıtımcılar da kendi paylarını düştükten sonra yayınevinin telifini aktarırlar. Türkiye şartlarında, bir kitabın telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşmaktadır.
Kitap çıkarma maliyeti, 2023 yılı başları itibariyle ortalama 25 Bin TL ile 40 Bin TL arasında değişmekle birlikte, Loti Kitap markamızda bu ücretler 8-12 Bin TL bandında olarak çok daha aşağıda seyretmektedir.
En az 1000 tane basılır ve genelde tanınmayan yazarların ilk baskıları 1000 den fazla değildir. Büyük yayınevleri basmak istemez küçükler de dağıtımı üstlenmez. Kağıt kalitesi, sayfa sayısı, dağıtım ulaşım vs de dahil en kötü 70-80 sayfalık bir kitabın maliyeti en az 3000 tl dir.
Matbaanın işi baskı makinesiyle kitabı basmaktır. Editörlük, mizanpaj, kapak tasarımı gibi işlerin hepsini genelde yetkinliği olmayan tek bir elemanlarına ve gayet üstünkörü bir şekilde yaptırırlar. Yazara çok fazla itiraz hakkı vermezler.
Dünyanın en önemli online kitap satış sitesi Amazon'un yakın zamanda açtığı "self-publishing" bölümüyle artık yazarlar yayınevine ihtiyaç duymadan ve masrafa girmeden kitaplarını satabiliyor.
Leonardo Da Vinci'nin Codex Leicester kitabı 48,4 milyon dolar ile Bill Gates tarafından alınarak bugüne kadar satılan en pahalı kitap oldu.
ISBN almak ülkemizde zorunlu bir uygulama değildir. Bununla birlikte ISBN almamış bir yayının reel olarak satış ağına girmesi mümkün bulunmamaktadır. Türkiye'de ISBN tahsis işlemleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Şahıs şirketleri de yayıncılık yapabilirler. Şirket açmak için gerekli prosedür tamamlandıktan ve şirket resmen açıldıktan sonra, yayıncılık faaliyeti için ayrıca yayıncılık sertifikası alınması gerekmektedir. Başvurular, http://www.telifhaklari.gov.tr/ adresinde yer alan Sertifika Başvuru İşlemleri'nden yapılmaktadır.
Bu maddeyi yorumlayacak olursak; sizin de dediğiniz gibi kitapları satma konusunda sorun yok.Çünkü "Yayma Hakkı" için tükenme ilkesi geçerlidir.Yani eser sahibi, yayıncıya eseri yayma hakkını devretmekle hakkı tükenmiş olur.Bundan sonra üçüncü kişilere yapılan satışlar eser sahibi ve diğer hak sahiplerinin yayma ...
Herhangi bir yazar ya da kurumun sizden istediği siparişlerde, kelime ya da sayfa başına fiyatlandırma yapılabilmektedir. Yapılan fiyatlandırmada kitap başına ciddi paralar kazanılabilmektedir. Kitaba göre değişiklik göstermekle birlikte 500 TL – 2000 TL arasında aylık kazanç sağlamaktadır.
Yayıncılık piyasasında bin 500 ile 15 bin lira arasında değişen maliyetleri karşıladığınız takdirde kitabınızı bastırmanız mümkün. Sürecin her aşamasında profesyonel destek sağlayan firmalar yazar adaylarını yayın dünyasına taşıma sözü veriyor.
Wattpad yazarı bir Büşra olsanız, 400 küsur sayfalık romanınız basılıp 40 liradan satışa sunulsa ve % 15 telif alsanız, kitabınız da 200 bin satsa, 1 milyon liranın üzerinde bir telif kazanmanız mümkün. Bir yıllık emek için oldukça iyi bir gelir.
Türkiye'de, iyi satacağı hesaplanan kitaplar 2.000 (yazıyla iki bin) adet basılır. Bu sayıdaki kitaplar, genellikle aylarca raflarda sürünür. Bazen ilk basılan 2 bin adet kitap yıllarca bitmez.
Kitap basımı elbette matbaalarda yapılmaktadır. Fakat öncesinde editör kontrolü, iç sayfa ve kapak tasarımı, isbn-bandrol başvurusu gibi yayınevlerinin yapacağı işler vardır.
Böyle bir durumda en kolay yol cumhuriyet başsavcısına başvuruda bulunmaktır. Bunun için öncelikle taklit eser örneğinin bulunması gerekmektedir. Buna kitap ve edebi eserde marka tescili yapılmış ise tescil belgesi de eklenerek savcıya başvuru yapılabilir.
İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil başvuru ücreti, 01.01.2019 tarihi itibariyle 163,25 TL. olarak güncellenmiştir.
Romanın tamamının paylaşılması doğrudan hak ihlali yaratacağı için, örneğin 100 sayfalık bir romandan 6-7 sayfayı aşmayan bir bölümü bu şekilde okumak için yayınevinden izin istenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri