Okuyan insan okumayan insana göre daha akıcı konuşur. Okuyan insan cümleleri ve kelimeleri tam ve akıcı bir şekilde konuşurken, okumayan insan ımm, şeyy gibi kalıplar kullanır. Okuyan insanın daha geniş bir hayal dünyası olur. Geniş bir bakış açısına sahip olur.
Kitap okumayan bir insan adeta dublajlı bir film gibidir. Bu film ne kadar güzel gözükürse gözüksün ilk duyduğun kelimede hissedersin yaşayacağın hayal kırıklığını. Kitap okumak konusuna geçmeden önce bir şey belirtmek istiyorum. Tüm Müslümanların bildiği üzere Kuran'ı Kerim'in ilk emri "OKU “dur.
Zümer suresi dokuzuncu ayetinde mealen şöyle buyurur rabbimiz: “Hiç, bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!..” Evet; hiç, hatalarından dönmeyi bilenle bilmeyen bir olur mu!.. Hiç, Kur'an okuyanla okumayan bir olur mu!..
Düzenli olarak kitap okumanın stresi %50-60 oranında azalttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu kitap okumanın ruhsal ve dolayısıyla fiziksel sağlığa olumlu etkisi anlamına gelir. Düzenli kitap okuma, beyinde yeni nöron bağlantıları oluşturarak daha zeki olmayı sağlar.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Okuduğunuz zaman hafızanızı güçlendirirsiniz. Beyniniz tutarlı olarak kabul ettiği her şeyi kaydeder. Bu sayede bilgi birikiminizi de arttırmış olursunuz. Yalnız unutkanlığı önlemek için değil, daha donanımlı bir birey olabilmek için de okumak son derece yararlı bir alışkanlık.
De ki: “Bilenler ile bilmeyenler, hiç bir olur mu? Hiç şüphesiz ancak akıl sahipleri (bunu) idrak edip anlar.”
9. âyet, inancında döneklik yapan biriyle her durumda Allah'a iman ve bağlılığını sürdürenin aynı değerde olamayacağını ifade etmektedir.
Allah'ı ve peygamberlerini inkâr edenler, Allah ile peygamberlerini birbirinden ayırmak isteyenler, “Bir kısmına inanırız ama bir kısmına inanmayız” diyenler ve bunlar arasında bir yol tutmak isteyenler yok mu, işte gerçek kâfirler bunlardır ve biz kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamışızdır.
Kitap okumak, beynimizi ve zihnimizi dinlendiren, rahatlatan ve sakinleştiren bir aktivitedir. Kitap okumak, stres hormonu kortizol seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda, beyindeki aktivite seviyesini azaltır ve zihnimizi rahatlatır. Stresle başa çıkmanın yanı sıra, uyku düzenini de iyileştirebilir.
Okuyan insan okumayan insana göre daha akıcı konuşur. Okuyan insan cümleleri ve kelimeleri tam ve akıcı bir şekilde konuşurken, okumayan insan ımm, şeyy gibi kalıplar kullanır. Okuyan insanın daha geniş bir hayal dünyası olur. Geniş bir bakış açısına sahip olur.
Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir. Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırmalarda kitap okumanın eğitimde başarıyı %35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştır. Kitap okuma alışkanlığı bulunan bireyler genel olarak konuları kolay bir şekilde anlama ve kavrama becerisine sahip olmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı, bireyin düşünme becerisini arttırır.
Stresi Azaltır
2009'da bir grup araştırmacı, öğrencilerin stres düzeyleri üzerinde yoga, mizah ve okumanın etkilerini ölçmüştür. 30 Dakikalık kitap okumanın da kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü gözlemlemişlerdir.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Sessiz okuma sesli okumaya göre çok daha hızlıdır. Çünkü sessiz okumada görme ve anlama çok hızlı olur. Ses organlarını (hançere) devreye sokmadan, göz ve zihin ikilisinin ürünüdür. Gözün görüp, beynin kavradığı bir eylemdir.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız mutlaka günde en az 1 saat zaman ayırmalısınız. Yani ben 5 dakika sabah okurum, 10 dakika yatmadan önce bakarım şeklinde bir alışkanlık kazanmanız, kitabın kurgusunda bir konu bütünlüğü yakalamanız mümkün değil.
Kitap okumak zihninizi diri tutacağı için bir egzersiz olarak da kitapları hayatınıza alabilirsiniz. Düzenli kitap okuyan, zihin egzersizi yapan ve kelime dağarcığını sürekli genişleten insanların alzheimer'a yakalanma riski diğer insanlara göre %50 daha azdır.
Bibliyofil Yunanca kitapsever demektir. Ali Püsküllüoğlu'nun Türkçe Sözlük'ünde bibliyofil için kitap dostu, kitaplara düşkün kimse denmiştir.
Düzenli Okuma Alışkanlığı Özgüveni Yükseltir
Özgüveni artar: Düzenli kitap okumak insanın bilgi dağarcığını artırır. Bu sayede kişi, karşılaştığı engelleri daha kolay aşar. Girdiği tartışmalarda dahi okumanın insana kattığı bilgi, kültür, olgunluk kişiye özgüven ve sağlam bir alt yapı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri