Toz bezi ya da yumuşak bir fırça kullanarak kitaplarınızı temizleyebilirsiniz. Belli bir rutin oluşturduğunuzda kitaplığınızın ve kitaplarınızın daha temiz olduğunu fark edebilirsiniz.
Kitapların temizliğini gerçekleştirirken, kuru bezle ya da toz almak için üretilen uzun tüylü toz alma ürünleri ile alınmalıdır. Kitapların kapaklarına kesinlikle ıslak nemli bez temasında bulunulmamalıdır. Kitaplar ve kitapların üzerleri kuru bez ile temizlenmelidir.
Öncelikle ön ve arka sayfalar temizlenir. Dışa doğru fırça darbeleri ile kitap kapağının içi ve yan sayfası süpürülür. metnin iç kısmından tozlu sayfaların temizlenmesi yeterlidir. Sayfalardaki katlanmış köşeler, özellikle matbu kitapların içindeki katlanmış halde bulunan haritalar, kıvrılan kısımlarında toz toplarlar.
Lekenin üzerine mısır nişastası dökün ve kâğıt havlu ile üzerini örtüp 24 saat bekletin. Nişasta kâğıdın üzerindeki yağı emecektir. Ardından mısır nişastasını fırça yardımıyla ve yukarıda anlattığımız vakumlama tekniğiyle temizleyin. Eğer leke geçmemişse, bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Nemli hafif sabunladığınız bir bezle kitapları sayfa sayfa silebilirsiniz. İnce sayfalı kitaplarınızı çok yıpratmamak için kuruya yakın bir nemli bezle hafifçe temizleyebilirsiniz. Antibakteriyel ıslak mendillerde kitap temizliği için pratik bir yöntem olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kitaplarınızı temizlemek, hijyenik açıdan önemlidir. Kitaplarınızın arasında böcekler olmaması, kitaplarınızın temiz kokması, yapraklarının sararmaması için kitaplarınızı temizlemeniz önemli. Kitaplarınızı nemli bezle silmek, en iyi yöntemlerden biridir.
UV-C lambası yerine UV kitap sterilizatörünü kullanmanızın nedeni, standart UV-C lambalarının sadece kitap yüzeyi/kapak sayfası dezenfeksiyonu için kullanılabilmesidir.. UV-C lambaların da önerilmeme sebeplerinden biri de budur.. Kitap sterilizasyon makinesinin geliştirilmesi bu sorunu çok iyi çözebilir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Selüloz renksiz bir madde bu nedenle ışığı çok iyi yansıtıyor. Bu durum da onu beyaz olarak algılamamıza neden oluyor. Lignin ise zamanla bozulduğu için kağıdın ömrünü kısaltıyor. Yani sarı renk yapıldıkları bileşenlerin reaksiyonundan kaynaklanıyor.
Ayrıca kitap çok okumakla eskimez, asıl tam tersi kullanıldıkça taze durur. Ancak tozlu raflarda duran kitaplar eskir, nemlenir, böceklenir. Nem kitabın çürümesine ve sayfalarının yok olmasına sebep olur. Ayrıca birçok mürekkep suda dağılır.
Mikrofiber toz bezi daha etkili temizlik için tercih ediliyor. Mikrofiber bez, hafif nemli hale gelecek şekilde ıslatılıyor. Bezin özellikleri nemli olması ile birleşince, tozlar temizlik sırasında uçuşmuyor ya da dağılmıyor.
Kitaplar nasıl saklanır diyorsanız, kitapların bulunduğu ortamın nemden uzak olması gerektiği gibi ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Raflı bir kitaplığınız varsa, cam kapaklarla kitapları tozdan korumak mümkün. Toz da en az nem kadar zarar verici etkilere sahiptir.
Sessiz bir ortam okuduğunuz kitaba konsantre olmanızı kolaylaştırıcı niteliktedir. Bir kitabın akılda kalıcı olabilmesi için renkli kalemler ile altını çizmeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda başka bir kağıda not almak veya yapışkan kağıtlar kullanmak da akılda kalıcılığı arttıran yöntemler arasında yer almaktadır.
Bu kitaplık bir duvarı tamamen kaplıyordu. Önü açık raflar sayesinde kitapların kapak tasarımları, basılı oldukları yüzeylerden taşıp odaya yayılıyordu. Bu sebeple tasarımını beğenmediğim ve odanın görüntüsünü bozduğunu düşündüğüm kitapların sırtlarını ters çevirerek yerleştirmeye başladım.
Çizerek Okumak
Ancak etkili olduğunu, önemli olduğunu düşündüğümüz noktaların Kitap Okurken Altını Çizmek o metni daha kolay anlamamıza yardımcı olur. Okuduğumuz bir metni hızlı bir şekilde anlamak istiyorsak önemli noktaların altını çizerek gözden kaçmasını engelleyebiliriz.
İç çamaşırlarında bulunan izlerin geçmesi için makinede yıkanmadan önce 1 gün boyunca deterjanlı suda bekletmek gerekir. Leke çıkarıcı ürünlerle çitilenen çamaşırlar, kirleri iyice yumuşadıktan sonra makinede yıkanır. Beyaz kumaşlarda renklerin açılması için çamaşır suyu kullanılır.
3-4 litre suya 1 çay bardağı çamaşır deterjanı ile 1 çay bardağı hidrojen peroksidi ekleyin. Çamaşırınızı yarım saat bu suda bekleyip sonrasında iyice durulayın. Bu yöntem diğerlerinden daha kuvvetlidir, o yüzden daha zorlu lekelerde tercih edilebilir.
SİRKE, EN İYİ YARDIMCINIZDIR!
Protein lekelerinde sirke kullanılmamalı. Ama diğer lekelerde, özellikle de domates ve koyu renkli meyve lekelerinde sirke en iyi yardımcınızdır. Lekeli kısmı biraz suyun altında tuttuktan sonra giysiyi sirkeli suya yatırın. Lekenin mucizevi şekilde yok olduğunu göreceksiniz.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Karbonat, oksijenli su ve tuzkarışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Kitap Sterilizasyonu Cihazı
Kütüphaneler, okullar, arşivler, bilgi merkezleri, postaneler gibi hemen hemen her alanda yaygın olarak kullanılan bu ürünler, Basnalı Makina sterilizasyon uygulamaları ile küf, mantar, virüsler, kitap kurtları ve bakterilerden arındırılır, dosya ve kitaplarınızı korur.
Karbonat; güçlü kokuları ve biriken pislikleri azaltan organik bir üründür. Sağlığa, güzelliğe ve ev temizliğindeki etkileri inanılmaz bir maddedir. Sirke gibi evimizi temizlikte ve dezenfekte etmekte kullanılır. Karbonat, Banyo yüzeyinde kullanıldığında virüs ve bakterilerle savaşır.
Yeni basılmış kitaplar kağıt ve mürekkep kokabilir. Fakat eski kitaplarda, kitap severlerin burnuna giden tatlı, misk benzeri bir koku var. Üstelik bu koku, görünüşe göre birçok insana çikolata kokusunu hatırlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri