Rize'nin Erzurum-Artvin sınırını oluşturan Doğu Karadeniz Dağları içerisinde Verçenik Dağı ( 3709 m), Bulut Dağı (3562 m) ve Altıparmak Dağı (3492 m) gibi yüksek zirveler bulunmaktadır.
Verçenik Dağı (Üçdoruk), Kuzey Anadolu Dağları'nın Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Kaçkar Dağlarında bulunan 3.711 m yüksekliğinde dağ. Doğu Karadeniz Dağları'nda Kaçkar Dağı'ndan sonraki ikinci en yüksek zirve, Türkiye'nin sekizinci en yüksek dağı.
1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.
Karadeniz kıyı çizgisinden başlayan dağlar, batı bölümlerinde nispeten alçak olup doğuya doğru gidildikçe yükselmekte ve Türkiye'nin en yüksek dördüncü zirvesi olan 3932 metrelik Kaçkar Dağları ile doruğa ulaşmaktadır.
Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın (Doğu Karadeniz Bölümü, Rize'nin 60 km güneydoğusunda) 3.937 m yükseklğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir.
İlgili 42 soru bulundu
Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
Rize ve Yusufeli arasında yer alan, yıl boyunca gözlenebilen keskin buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, binbir çeşit bitkileri ve hayvanları ile doğal park görünümünde olan Kaçkar dağlarının en yüksek tepesi Kavron (3932 m.) dur.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
Madur Dağı; Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yer alan 2.742 rakımlı en yüksek dağın adıdır. Madur Dağı'nın çevresi yaylalarla kaplıdır.
Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir.
Alanın Tanımı: Büyük bir dağ silsilesi olan ÖDA; Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin kesiştiği yerde uzanır. Doğuda ve güneyde Kars Çayı, batıda ise Olur Çayı ile sınırlanan silsile, kuzeyde Yalnızçam ve Kısır dağlarına bağlanır.
Tahtalı Dağları Orta Toroslar'da bulanan bir sıradağdır. Büyük çoğunluğu Kayseri, Adana ve Sivas illerinde yer alır, kuzey kısmının ufak bir bölümü de Sivas ilinde bulunur. Seyhan Nehri'nin Zamantı ve Göksu kolları arasında uzanan dağların tümüne denir.
Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.
Verçenik Yaylası :
Çamlıhemşin İlçe merkezine yaklaşık 60 km mesafede olan yayla 2618 m rakıma sahiptir.
Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır.
Hawai'deki Mauna Kea dünyanın en büyük dağıdır. Hawaii'deki Mauna Kea dünyanın en yüksek dağıdır. Bilinen en yüksek dağ 8848 metre ile Everest Dağı olmasına rağmen, Pasifik Okyanusu'nun tabanında yükselen Mauna Kea aslında sıralamada ilk basamakta yer alıyor.
uzanan bu dağlar, vadilerle yarılmış sırtlar biçiminde Karadeniz kıyılarına ulaşır. Bu dağların Değirmendere'nin batısında kalan kesi- mine Zigana Dağları, Değirmendere ile Solaklı Çayı arasında kalan bölümüne Trabzon Dağları, Solaklı Çayı'nın doğusunda kalan bölümüne ise Soğanlı Dağları denmektedir.
Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, doğusunda Rize, batısında Giresun ili bulunmaktadır.
Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları.
Cilo Dağı Ağrı Dağı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari'de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları'nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı'na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.
Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Cilo Dağı 4135 metrelik rakımıyla Türkiye'nin ikinci yüksek doruğudur.
Türkiye'de 48 milli park bulunmaktadır.
Zirvesi 41.06.30 kuzey enlemi ve 37.13.45 doğu boylamında yer alır. Doğusunda Kalealtı/Tabakhane Deresi, batısında Cüri Irmağı bulunur. Volkanik bir tepe üzerinde yer alan Ünye Kalesi de Kızılkaya'nın 1.5 km güneydoğusundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri