Daha önce çilek, portakal, ahududu, elma, armut, kayısı, üzüm, kavun, kivi, kiraz gibi bir çok meyveyi dondurdum ve kullanırken de çok memnun kaldık.
Kiviniz olgun, tamam. Ama hemen tüketmeyecekseniz, kesmeden buzdolabında bekletebilirsiniz. Yeterince olgunlaşmadığını düşünüyorsanız, oda sıcaklığında 3-4 gün bekletmenizi öneririz.
Kesilmiş kiviyi hava almayan plastik bir kapta buzdolabında da saklayabilirsiniz. Olgun kivi genellikle buzdolabında üç ila dört gün dayanır.
İlgili 32 soru bulundu
Kivide Muhafaza: iyi olgunlaşmış meyveler oda sıcaklığında kalitelerinden kaybetmeden 2 ay süre ile korunabilirler. Soğuk depolarda ise muhafaza süresi rahatlıkla 5 ay kabildir. Meyveler -1,5 ile -2,1 C sıcaklıklarda donarak soğuk zararına uğrarlar. Bu yüzden depolama sıcaklığı +0,5 C civarında tutulmalıdır.
Kivinin Zararları
Fakat alerjik gıdalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle de alerjik bünyeye sahip kişilerde nefes darlığı, döküntü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
En uygun toprak pH'sı 6.0-6.5 olmasına rağmen 5.5-7.6 pH aralığında da yetişmektedir. Bitki Özellikleri:Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlarlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır.
Kivinin saçlı yüzeyi antioksidanlardan zengindir ve anti kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti alerjik özelliktedir. Kabuğu kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Staphylococcus ve E-coli gibi gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşır.
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
Kivi, uzun süre korunabilen sert bir meyvedir.
Yeni toplanmış kivi meyvesi, ham bir yapıda ve sert olmaktadır. Olgunlaşması için poşetlerde bir süre yanına elma konarak bekletilmelidir. Bu şekilde olgunlaşan ve yumuşayan kiviler keyifle tüketilebilir.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Zeytin, şeftali gibi kivi gövdesi de soğuğa çok dayanıklı değildir. Bununla birlikte odunlaşmış gövdenin (4-6 yaş ve sonrasında) -15, -16 C'ye dayanabildiği bildirilmektedir.
Kivi meyvesini daha da hızlı olgunlaştırmak için, bir elma, muz veya armutla birlikte bir kağıt torbaya veya havalandırmalı bir plastik torbaya koyun. Torbayı 1 veya 2 gün oda sıcaklığında saklayın. Kiviyi başparmağınızla bastırarak olgunluğunu test edin. Meyve hafif baskı verirse olgunlaşır.
Yapılan bir araştırmada uyku problemi çekenlere yatmadan 1 saat önce iki adet kivi yediklerinde uyku sürelerinin %13,4 oranında arttığı ve uyku kalitesinin de %5.41 oranında yükseldiği gözlenmiş. Yani kivi ve uyku arasında güçlü bir bağlantı vardır.
Sabah bir kase yenmesini tavsiye eden uzmanlar, ara öğün olarak da tüketilebileceğini belirtiyor. Bir adet kivi kan şekeri kontrolünü de sağlıyor. Kolon kanserinin engellenmesine yardımcı olan meyve, kan pıhtılaşması riskini de azaltıyor. Kivi sindirim sisteminizin sağlığını korumaya yardımcı meyvelerden biri.
l Kivi yüksek oranda lif içerir. Bu lifler bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur. l Kanı temizleyici özelliği vardır.
Ekşi bir tada sahip olan kivinin içeriğinde C vitamini ve yüksek oranda lif bulunur. Bu da kivinin vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Tropikal bir meyve olan kivi, kalp sağlığını ve bağışıklığı destekleyerek sindirim sistemini düzenler.
Kış mevsiminde artan soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak için, C vitamini yönünden zengin olan kivinin günde 2 adet tüketilmesi öneriliyor. Özellikle kış mevsiminde artan soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak için C vitamini yönünden zengin olan kivinin bolca tüketilmesi öneriliyor.
Potasyum, sodyum, kalsiyum, demir mineralleriyle, A, C, D ve B12 vitaminlerinden oluşan kivi, şifa saçıyor. Kan dolaşımını hızlandıran kivi, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kivi aynı zamanda antioksidan özellikleri sayesinde sperm kalitesini arttırarak kısırlık tedavisine destek oluyor.
Sağlıklı kalp ve arterler
Araştırmacılar kivi meyvesinin trombosit aktivitesini ve plazma lipitlerini modüle edip etmediğine bakmış ve “28 gün boyunca günde iki veya üç kivi tüketmenin, trombosit agregasyonunun kollajene ve ADP'ye verdiği kontrollere kıyasla% 18 oranında azaldığını” bulmuşlardır.
Muz, süt veya yoğurt, bütün kiviyi karıştırarak kendinize bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri