Bitki Mayıs ayında çiçek açmaya başlar ve ürün ekim ayı ortası ile kasım aylarında hasat edilir.Karadeniz bölgesinde yağiş fazlalığı nedeniyle sıcaklık düşük olur. Bu nedenle olgunlaşma aralık ayına da uzanır.
Hasat edilip olgunlaştığı kasım ayından itibaren sonbahar ve kış mevsimlerinde kivi tüketebilirsiniz.
Kivi ağacı; kış iklimi, yaz iklimi ise sıcak ve nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kivi yetiştiriciliğine elverişli sıcaklık ortalama 12 - 20 derece bandıdır. Dolayısıyla kivi ağacı, Akdeniz ikliminin baskın olduğu her yerde kolaylıkla yetişir ve yetiştirilir.
Kivi, Artvin ve Rize'de diğer yerlere göre çok daha iyi vegetatif ve generatif gelişme göstermektedir. Doğu Karadeniz'den batı Karadeniz'e doğru gidildikçe gelişme düzeyi azalmaktadır. Bunda hava oransal nemi- nin düşmesinin ve yağış rejimindeki değişmelerin etkili olduğu söylenebilir.
Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Kivi fidanı bakımı, bitki beslemesi meyve verme süresini önemli ölçüde değiştirmektedir. Bir kivi bakım koşulları iyi olduğu vakit dikildikten 3 yıl sonra ürün vermeye başlar.
İlgili 16 soru bulundu
Kivi Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ülkemizde son yıllarda yetiştiriciliği oldukça fazla olan ve uyum sağlayan kividen bakım koşullarına ve çeşit özelliğine bağlı olarak ortalama 70kg verim ürün alınır.
- Erkek kivi fidanları meyve verimi sağlamazlar, dişi kivi fidanlarını tozlayan fidanlardır.
Kivi Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat 3-5 yıl arası verimli değildir.
Kivi yetiştiriciliğini bir sonraki noktaya taşımak, fidanlarınızı ağaç haline getirmek için yeterli bir alana ve bol güneşli bir yere ihtiyacınız olacak. Kivi genel olarak pH değeri 6.0 ile 6.5 arasında olan hafif asidik toprağa gereksinim duyar.
Kivi suyu seven bir bitkidir. Düzenli sulama verimi artırır. Kivi bitkisinin kökleri toprak üstü kısımlara göre oldukça zayıftır. Köklerin toprak üstü kısımlara yeterince su sağlaması düzenli sulamayla mümkün olmaktadır.
Kivi. Tüylü yapısıyla herkesin çok sevmediği ancak aslında mevsimin en önemli meyvelerinden bir tanesi olan kivi, kış meyvelerinin gizli kraliçesi.
6) Kivi. Kivi kış meyvesi mi, yaz meyvesi mi diye merak edip dururduk. Kivinin kışın olgunlaştığı ve lezzetlendiği bilinmektedir. Soğuk günlerde hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirir ve size daha rahat bir kış dönemi yaşatır.
Kivi gövdesi soğuğa dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Ancak odunlaşmış bir gövde en fazla -15 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir. Hafif eğimi bulunmakta olan, güneş gören ve rüzgar almaya araziler bu meyvenin yetiştiriciliği için son derece uygundur.
Tarihçe. Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Ürün Avustralya'da William Ramsay tarafından geliştirildi. Eşi Annie Elizabeth Meek Ramsay'ın memleketi Yeni Zelanda'ya özgü uçamayan kivi kuşundan sonra Kivi adını verdi. Avustralya'daki başarısı ile, I. Dünya Savaşı'nda hem İngiliz hem de Amerikan ordusu tarafından kabul edildiğinde denizaşırı genişledi.
Kivi Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlarlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır.
Kivi bahçesi kurulurken sulama sistemi de kurulmalıdır. Kivi bahçesi için en uygun sulama sistemi; dört yaşına kadar olan zamanda damlama sistemi, daha sonra yağmurlama sistemidir. Haftada 2 kez sulama yapmak yeterlidir.
Kivi suyu seven bir bitkidir. Düzenli sulama verimi artırır. Kivi bitkisinin kökleri toprak üstü kısımlara göre oldukça zayıftır. Köklerin toprak üstü kısımlara yeterince su sağlaması düzenli sulamayla mümkün olmaktadır.
Kivi, kışları ılık, yazları ise sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir bitkidir. Deniz seviyesinden yüksek ve uygun nem oranına sahip olan iklimler, kivi yetiştiriciliği için uygundur. Ayrıca kivinin yetiştirileceği iklimde don olaylarının olmaması da son derece önemlidir. Aksi takdirde meyveleri büyük zarar görür.
Toprak İstekleri:
Kivi asmaları saçak ve yüzlek köklü olduğundan süzek, hafif ve derin topraklarda iyi gelişir. Killi, ağır (su tutan ) ve taban suyu yüksek topraklarda sonuç olumsuz olur.
Kivinin asitli yapısı döküntülere ve pişiklere neden olabilir. Bebeğinizin bu tür döküntülere ve pişiklere yatkınlığı varsa onu kivi ile tanıştırmak için 10-12 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Olgunluğunu anlamak için kivinizi nazikçe sıkın. Biraz yumuşaksa olgun demektir. Biraz sert ise oda sıcaklığında 3-4 gün bekletirseniz daha tatlı hale gelecektir.
Asmalı bir bitki olan kivi süzek, derin ve hafif topraklarda yaşamaktadır. Bu sebeple killi, taban suyu yüksek ve ağır topraklar kivi yetiştirmek için uygun topraklardır. Ayrıca asitli topraklarda da kivi yetiştirmek mümkündür. Toprak yapısının ise 5.5-7 pH'a sahip olması gerekmektedir.
Kivi ekim ve kasım aylarında toplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri