Ki zava Kürtçe kelime Türkçe damat kim anlamına gelmektedir. Genellikle düğünlerde çok kullanılır. Aynı isimle türkülerde mevcuttur.
Osmanlı döneminde, dini ve tasavvufi eğitim veren kurumlara da zaviye adı verilirdi. Genellikle kırsal yerlere inşa edilen zaviyelerde, yolcuların barınma ve yemek ihtiyaçları da karşılanırdı.
düğünlerde erkek tarafı kitle halinde keyifle bağırır peşi sıra aynı kitle damadın ismini söylerek cevap verir... son yıllarda (eşitlik düşüncesinin gelişmesi ile olsa gerek) "ki buke" (gelin kim) diye de bağrıldığı olur...
erkek vücudundaki üreme organının argo hali. daha çok hırrım denir aslında. hırremın sosyete kürtçesi gibi.
Ki zava Kürtçe kelime Türkçe damat kim anlamına gelmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
1. Ejderha, büyük yılan.
“DAD”, Kürtçe'de adalet anlamına geliyor.
Kürtçede kere çole diye bir tabir var anlamı ;sen çok zekisin demek.
Kürtçe Kulîlk, çicek ve kır çiçeği anlamına geliyor. Aynı zamanda tomurcuk için de Kulîlk kullanılıyor.
kürtçe büyük. kürtçede mezin yazılınca büyük anlamına geliyor.
Öncelikle türkçe ne anlama gelir ifade edelim. Kürtçe "kîrê min buxwe" Türkçede "yarra*ımı ye" ya da si*imi ye olarak çevrilir.
Ancak, Türkçedeki dal kelimesinin başta Hurrice olmak üzere Aryen Dillerden intikal ettiği anlaşılmaktadır. Bu açıdan, Farsça ve Kürtçe dar, 'ağaç'; Kürtçe darık (=ağaççık) sözleri kullanılmaktadır.
'DAD KÜRTÇE 'ADALET' DEMEKTİR'
Buğdayın pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye "hedik" Kürtçe de ise "danûk" denir.
Uğurlu, bereketli, kutlu.
ŞEMÂME – ŞEMMÂME. 1. Güzel kokan fakat yenmeyen, üzeri benekli ufak bir kavun biçimindeki meyve: Ederdi kûy-i zemîni şemâme-i anber / Ger etse nükhet-i hulku cihâna neşr-i şemim (Nef'î'den).
Arapça berk ise "şimşek, kıvılcım" anlamındadır.
KÜRTÇE KELİMELER Girav=ada...
sanı, tahmin, zan.
Adalet, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde genellikle "düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvaya yönelme, dürüstlük, tarafsızlık" gibi anlamlarda kullanılmıştır.
Kilam (Arapça'dan: kalām =söz, konuşma) Kurmanci ve Zazaca'da dengbej şiirine denilir. Kilam dengbej geleneğinin bir terimidir. Tıpkı Türkçe'deki türkü kelimesiyle aşıklık şiiri tanımlandığı gibi, Kürtçe'de kilam kavramı dengbejliğe özgü bir şiir türü için kulanılıyor. Kilamlar Kürt folklorünün ana temellerindendir.
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Ez dîn im. (Ben deliyim.)
Kürtçede kûna tenim diye bir deyim vardır. Anlamı da "Artık senin yaptığın ve yapacağın hatalar karşısında çaresizim ve çare aramayacak kadar yorgunum.".
"Eze ciya bave gora kelle tenim" ifadesinin anlamı, "sevilen bir kişiyi devamlı olarak adeta yanındaymış gibi hissetmek" demektir. Bu, Kürtçe dilinde kullanılan bir ifadedir. Kürtçeden Türkçeye çevirisi de söylendiği gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri