KKM faiz ve prim ödemeleri vergiden hariç tutulduğu için devlet bu vergilerden de mahrum kalmaktadır. (4) Merkez Bankası, bu ödemelerde yer almasa kâr edecek ve kârını Hazineye devredecekti. Bu sistemle zarar etmekte ve zararını para basarak karşılamak zorunda kalmaktadır.
✔ Kur artışı, mevduat sahibine ödenen faizden yüksek olduğu sürece, döviz cinsi KKM'nin, TCMB'ye aktarılan döviz bir çırpıda harcanmadıkça, TCMB'ye ne zarar ne da kâr yazdırdığı belirtilebilir. Ancak, döviz bir çırpıda harcanıyorsa, lira cinsinden KKM'ye benzer bir zarar ortaya çıkıyor.
2021 yılında hayata geçirilen KKM hesaplarının ulaştığı rakamın 3.4 trilyon TL olduğu belirtiliyor. İddialara göre kamuya görünen zararı 703 milyar TL iken potansiyel zararının ise 718 milyar TL daha olduğu öngörülüyor. Ancak ekonomist Ege Cansen'e göre KKM'nin Merkez Bankası'na zararı olmadı.
Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu. TCMB'ye maliyetini bilmiyorduk, bugünkü Yıllık Rapor ipucu veriyor. TCMB'nin kar/zarar tablosundaki “diğer” kalemi 89 milyar TL'ye işaret ediyor.
Kur değeri azalmışsa, anapara düşük olan kura göre güncellenir ve değişim oranı kadar kayıp yaşanır, kalan tutar vadesiz hesaba aktarılır.
İlgili 38 soru bulundu
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı dolar düşerse nasıl işler? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kur korumalı TL vadeli mevduata ilişkin belirlediği esaslara göre vadeden önce hesap bozulursa hem faizden hem de kur korumasından yararlanılamıyor ve ana parada eksilme meydana geliyor.
KKM'yi bitiren KKM sahibi 2.3 Milyon TL'lik KKM sini, yeniden, 100 bin dolar DTH olarak tutmaya karar verdi. Bunun için 2 Milyon 300 Bin TL verip bankadan 100 Bin Dolar talep edecek. Doğal olarak banka bu 100 Bin Dolar'ı MB'den alacak. Artık, MB'nin varlığında 100 bin dolar rezerv değil, 2.5 Milyon TL nakit olacak.
Müşterilerimizin Türk Lirası mevduatına belirlenen faiz oranında getiri sunarken aynı zamanda birikimlerinin yabancı para karşısındaki değerini koruyan vadeli mevduat hesabıdır. Bu hesabın aslında temelde vadeli mevduat hesabına benzer olduğunu söyleyebiliriz.
Kar payı getirisi elde edilemeyeceği gibi kurlar arasındaki oluşan fark, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ilgili TL hesabına aktarılır. Dolayısı ile vadeden önce kapama yapılması halinde, altın ve döviz kurunda yaşanacak düşüşe bağlı olarak anapara bakiyesinde düşüş yaşanabilir.
Türkiye, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 20 Aralık 2021 gecesi tanıştı. Sistemin hayata geçirileceğinin açıklanmasının hemen ardından, Türk lirası döviz kuruna karşı %40 değer kazanmıştı. Aralık 2021'de yaklaşık 16 liradan 11 liraya düşen dolar, neredeyse iki yıl sonra bugün 30 liraya yaklaştı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara KKM maliyetinin daha yüksek olduğunu savunuyor. Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat üründür.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti. Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Erken kapama talimatı ile vadeden önce bakiyenin çekilmesi ve hesabın kapatılması durumunda hesap bakiyesi TL vadesiz hesaba aktarılacak, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Normal koşullarda kişi kur riskini kendisi üstlenmektedir. KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır. Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM'nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.
Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri