Kur korumalı mevduat hesaplarında kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılacak. Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu.
Buna göre Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye'de yerleşik tüzel kişiler bundan böyle, aksi yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar, sadece 30.06.2023 tarihinde bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar KKM hesaplarına dönüştürebilecekler ya da dolacak vadelerini uzatabilecekler.
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
17 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Desteklenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar ile kur korumalı Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarının süresi 1 yıllık süreyle uzatıldı.
KKM'de Bir Dönem Resmen Sona Erdi - YouTube.
İlgili 37 soru bulundu
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Vade başı tarihinde Bankaca belirlenen faiz oranı uygulanacaktır. Hesaptan kısmı çekim işlemi yapılamayacaktır. Ürüne özel uygulanacak stopaj oranı sıfır (0) olacaktır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde saat 11:00-17:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz.
Kur Korumalı TL Vadeli Hesabın vade sonu geldiğinde, TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır. Vade sonundaki kur getirisi hesabın faiz getirisinden yüksekse kur getirisinden yararlanılır.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılacaktır. Bakiye vadesiz hesaba aktarılacak, yeniden vade uzatımı yapılmayacaktır.
Hesap vadesinden önce kapatıldığı takdirde, hesabın vade başlangıç tarihindeki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan hangisi düşükse hesap bakiyesi o kur üzerinden güncellenecektir. Diğer bir ifade ile kurun düştüğü durumda anapara eksilmesi olabilecektir.
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırı kaldırıldı. KKM faizi yüzde 25'lere kadar yükselirken TL mevduat faiz oranları da yüzde 31'e kadar çıktı.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Yeni düzenlemeye göre Merkez Bankası, 31 Aralık 2023'e kadar KKM hesaplarının TL'ye dönüşümü için kriterler getirdi. Vadesi gelen KKM hesaplarını, standart TL mevduata geçirme hedefi geldi. Kriter uygulama süresini Merkez Bankası 31 Aralık 2024'e kadar uzatabilecek.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor.
(i) KKM Kur Riskini Kamuya Yüklemektedir
Yukarıdaki şekilde KKM'nin insanların dövizden uzaklaştırıp Türk lirasına yönelttiğini görmek mümkün. Bu durum ilk bakışta olumlu gibi görünse de bu durumun arkasında çok önemli bir tehlike yatmakta: kur riski.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Kur Korumalı Mevduat hesabı tek seferlik mi açılır? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı açılışıyla ilgili bir sınır bulunmamaktadır. Hesap birden fazla açılabilir.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Birden fazla hesap açabilirse farklı vadelerde, tutarlarda ve para birimlerinde mevduat yatırabilir mi? Açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa tekrardan KKH kapsamında hesap açabilir mi? Cevap: Yararlanıcının birden fazla bankada hesap açmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri