Şavşat gezilecek yerler içerisinde bulunan Şavşat kalesi ilk olarak gezilmeye başlanması gereken noktalardan biridir. Ardından yaylalar arasından en belirgin ve keyifli unsurları bulunan Arsiyan yaylası, Papart yaylası ve Tibet kilisesi son derece keyifli tarihi noktalar arasında bulunmaktadır.
Katmer, silor, börek (cevizli, peynirli, kıymalı, tereyağlı), kete, erişte, hınkal, tahıl gevreği, mısır gevreği, bişi, fetir, mafiş lokum, çırığ, cimur, kançlama, makarna, mantı, dügmaç hamur işlerindendir. Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Şavşat'a uğradığınızda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Şavşat Karagöl, Arsiyan Yaylası, Papart Vadisi, Şavşat Kalesi ve Tibeti Kilisesi bulunmaktadır. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Şavşat Karagöl, doğal güzelliğiyle ön plana çıkmaktadır.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Türkler grup olarak Kıpçak Türkleri, Yerli denilen Türkler ve Ahıska Türklerinden müşterektir. Artvin Merkez'de Türk nüfusu coğunluktadır. Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçeleri ekseriyetle Türk nüfus alanıdır. Lazlar şehrin en eski sakinlerindendir.
25 Ağustos 2016 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şavşat'tan Artvin'e giden konvoyuna Ardanuç mevkiinde roketle bir terör saldırısı yapıldı. Saldırı sonucunda Jandarma Er Fatih Çaybaşı hayatını kaybederken iki asker de yaralandı.
Osmanlı egemenliğiyle beraber ''Artvini'' ismini alan Artvin, günümüzden binlerce yıl öncesinde dahi yerleşimcileri ağırlıyordu. Şimdilerde ise Artvin denince akla ucu bucağı görünmeyen ormanlık araziler ve doğa harikası enfes göller geliyor.
Artvin ziyaretlerinde ön plana çıkan hediyelik eşyalar arasında:buzdolabı magnetleri, tereyağ, dut pekmezi, karayemiş, kuzine zeytini, bal ve kemençe bulunmaktadır. Artvin yöresine ait doğal ve tarihi güzelliklerin işlendiği buzdolabı magnetleri, hediyelik eşya açısından sıklıkla tercih edilmektedir.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Küçük bir yerleşme olan Şavşat 2015 yılında Cittaslow kapsamına alındı ve Türkiye'nin sakin şehirleri arasında yer aldı.
İlçede yetiştirilen başlıca ürünler patates, armut, elma, ayva, erik, kiraz, kızılcık ve cevizdir.
Artvin'in 'sakin şehir' unvanlı Şavşat ilçesi, kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplanırken, güzel manzaralar ortaya çıktı. İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen 'Cittaslow 2015 Genel Kurulu'nda 'sakin şehir' unvanı verilen, Artvin'in Şavşat ilçesi, kar yağışı sonrası beyaza büründü.
Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı yer almaktadır.
Şavşat kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Şavşat kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
Özellikle Borçka bölgesinin kestanesi meşhurdur. Normal kestanelere göre boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen lezzet olarak tadılabilecek en güzel kestane türlerindendir.
İçerdiği polimetal maden yatakları ve zuhurları bakımından (bakır-kurşun-çinko-altın-gümüş) ülkemizin en önemli metalojenik kuşaklarından birini oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin ili, metalik maden yatakları ve zuhurları bakımından oldukça zengindir.
Şehrin tarihini ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isteyenler için ise en ideal dönemler yağışın da en düşük seviyelerde gezdiği mayıs – ağustos ayları arası olacaktır. Şehir bu dönemlerde doyasıya gezmek ve tüm doğal güzellikleri keşfetmek için daha ılıman bir iklim sunar.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Güneybatı lehçelerinde Acara lehçesi ile birlikte üç lehçe bulunur ve bunlardan Guria lehçesi Acara'nın kuzeyindeki Guria'da konuşulurken İmerhev lehçesi yalnızca Türkiye'de Artvin iline bağlı Meydancık, Şavşat (İmerhev) beldesinde konuşulur.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
1878-1918 ve 1918-1921 tarihleri arasında, Rusya-Ermeni-İngiliz-Gürcistan idaresinde kalan Artvin-Borçka ve Şavşat kazaları 7 Mart 1921'den itibaren 4 ay kadar Ardahan kazasına bağlanmıştır.
Tarih kaynaklarına göre Şavşat civarında M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamışlardır. Bölge daha sonraları sırasıyla Saka Türklerinin, Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır.
İlçemiz Nüfus Müdürlüğüne bağlı; 61 Köy, 7 Mahalle idari birimi bulunmaktadır. 22.10.2000 tarihinde yapılan 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre ilçenin genel nüfusu 25.624 olup,İlçe Merkez Nüfusu 7325, Meydancık Beldesi; 2.059, Köylerin Toplam Nüfusu 16240 ve dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri