Buna göre Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye'de yerleşik tüzel kişiler bundan böyle, aksi yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar, sadece 30.06.2023 tarihinde bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar KKM hesaplarına dönüştürebilecekler ya da dolacak vadelerini uzatabilecekler.
Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmişti. Geçen gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.
Kur Korumalı Mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar 6 aya kadar vadelide 5 puan artırıldı ve yüzde 30'a çıktı. 1 yıl ve 1 yıldan daha uzun vadeli olan KKM zorunlu karşılığı da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktı. Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1 puan artış gösterdi.
31 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7016 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Son dakika haberi! Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu.
İlgili 26 soru bulundu
Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e uzattı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırı kaldırıldı. KKM faizi yüzde 25'lere kadar yükselirken TL mevduat faiz oranları da yüzde 31'e kadar çıktı.
Dövizden dönüşümlü olan KKM'lerde tavan 26 Ocak'ta kaldırılmıştı. KKM ilk olarak Aralık 2021'de kurdaki atak sonrası devreye girdi. Önce bireysel müşterilere tanınan KKM'de tüzel müşterilere de imkan sağlandı ancak vade en az 3 ay olarak belirlendi.
Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti.
Kur korumalı mevduat hesaplama işlemi yapılırken, vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarının ilgili döviz cinsinden saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanır.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
Dolarizasyonu engellemek için icat edilen “Kur Korumalı Mevduat (KKM)” uygulaması, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren hayatımızda.
KKM'de azami yıllık faiz Merkez Bankası'nın politika faizinin 300 baz puan üzerisi olarak belirlendi. Eğer dolar kuru yerinde saymış olsaydı 22 Aralık'ta yatan 100.000 TL'ye yıllık yüzde 17'lik azami faiz oranından hesaplandığında 3 ayda (92 gün) 4.284 TL yatırılacaktı.
Yeni kararla birlikte bankalar kur korumalı hesaplara politika faizinin (%30) altında faiz verebilecek. Bu hamleyle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz artık eskisi kadar cazip olmayacak. TCMB, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefliyor.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
Yine bir sene önce dolar kuru 17,42 TL iken Temmuz 2023'te 26,47'ye kadar çıktı. Toplam gider hesaplanırken bunların da dikkate alınması gerekiyor. TCMB'nin aylık kur ortalaması üzerinden her ayki KKM gideri hesaplandığında bu 17 aydaki maliyet 7,89 milyar dolar oluyor.
Merkez Bankası'nın taraf olduğu kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı.
Vade aralıkları nelerdir? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3-6-9 ve 12 ay olarak açılır. 3 ay için 91, 6 ay için 180, 9 ay için 270 ve 12 ay için 365 gün vadelerde açılabilecektir. Vade sonu tatil gününe denk gelmesi halinde vade sonu ilk iş günü olarak belirlenecektir.
Buna göre Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye'de yerleşik tüzel kişiler bundan böyle, aksi yönde bir düzenleme yapılıncaya kadar, sadece 30.06.2023 tarihinde bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar KKM hesaplarına dönüştürebilecekler ya da dolacak vadelerini uzatabilecekler.
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çok önemli bir karara imza attı. Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 3.36 trilyon liraya dayanan hesaplar için getirilen bütün düzenlemeler liralaşma stratejisi kapsamında geri kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri