Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
KKTC'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır? KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
İkamet izni başvuruları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine girişte verilmiş olan vize süresinin başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde başvuran yabancıların ikamet adresinin bulunduğu bölgeden sorumlu İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliğine yapılır.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs'ta 180 gün içinde 90 günden fazla kalmak isteyen yabancıların oturma izni almaları gerekmektedir. Bu izin, KKTC'ye serbestçe giriş ve çıkış yapma imkanı verir. Geçerli bir çalışma izni veya iş kurma iznine sahip olan yabancıların ikamet için ayrıca izin almalarına gerek yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre 15 Kasım 1983 yılından bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşamış olan herkesin vatandaşlık alma hakkı mevcuttur.
KKTC'ye nüfus cüzdanı ile giriş yapan bir Türk vatandaşı 30 günlük turist vizesine sahiptir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyen T.C. vatandaşları ülkeye girişte verilen 30 günlük vize süresi bitmeden İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesine başvurmalıdır.
Daimi İkamet İzni harcı 2000.-TL (İki Bin Türk Lirası)'dır.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs'a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor. Öğrenciler ise pasaport ile giriş yapmak zorundalar.
Kıbrıs Rum Kesimi Daimi İkamet Programı, uygun bireylere ve ailelerine, en az 300.000 Euro'luk bir yatırım karşılığında Güney Kıbrıs'ta süresiz olarak ikamet etme fırsatı sunar. Kıbrıs Rum Kesimi'nde kalıcı oturma izni elde etmenin harika bir yoludur.
Yapılmış olan başvurular, öncelikle İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliği tarafından değerlendirilerek, ikamet izni verilmesinin uygun olup olmadığına ilişkin gerekçeli görüşü de içerecek şekilde, Muhaceret Dairesine en geç on gün içerisinde ulaştırılır.
İnsani İkamet İzni Nedir? Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda belirtilen insani nedenlerle, Türkiye'de kalması zorunlu olan yabancı uyruklu kişilere verilen ikamet izni türüdür.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00- Türk lirası (Brüt) olarak 1 TEMMUZ 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girmiştir."
Kıbrıs'a Gitmek İçin Pasaport Gerekir Mi? KKTC, Türk vatandaşlarına herhangi bir pasaport ve vize şartı koymayan ülkeler arasındadır. Yalnızca yeni tip kimlikle giriş sağlayabileceğiniz KKTC, 30 gün boyunca konaklama hakkı sağlıyor.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Ön izin almadan, Kıbrıs'ta çalışmak mümkün olmayacağı için, çalışma izni de ön izin almadan alınamayacaktır. Ön izin alındıktan sonra işveren, 15-30 gün arasında çalışma iznini alması gerekir. Bu süreçte işçinin yapması gereken herhangi bir şey yoktur.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00.- Türk lirası (Brüt) olarak 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecektir."
KKTC'de izinli olarak ard arda 6 yıl yaşayan ve değeri 125,000-EURO ve üzeri mülkü olan kişiler Beyaz Kimlik başvurusu yapabilir ve bu kimlik sayesinde KKTC'de sınırsız olarak kalabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde izinsiz olarak bulunmaları sebebiyle cezaya düşmüş yabancılara af öngören ve halk arasında Muhaceret Affı olarak bilinen “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası, 6 Kasım 2022 – 3 Şubat 2023 tarihleri arasında (Her iki tarih dahil) 90 gün süre ile geçerli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri