Kıl kurdu tedavisi için genellikle elma sirkesi tercih edilir. Bir bardak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilip iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım her gün 2 bardak olacak şekilde düzenli olarak içilir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Tedavide anti-parazit ilaçlar, kullanılır. Bu ilaçların en yaygın kullanılanları; Albendazol (Albenza), Ivermektin (Stromectol) ve Mebendazol'dür. Bir ila üç gün boyunca alınan bu ilaçlar yetişkin kurtçukları öldürür. Hafif karın ağrısı veya ishal gibi yan etkileri olabilir.
Enfeksiyon daha çok okul çağındaki çocuklarda görülür ve mikroskobik yumurtalar yoluyla çocuklar arasında kolayca yayılır. Tedavi ağızdan alınan ilaçlarla vücuttaki parazitleri öldürmeyi ve pijama, yatak çarşafları ve iç çamaşırını iyice yıkamayı içerir. En iyi sonuç için tüm ailenin tetkik edilmesi gerekir.
Solucan, kılkuyruk, tenya gibi parazitler daha çok çiğ sebzeler başta olmak üzere besinlerin yenmesi sonucu insanlara bulaşır. İyi yıkanmamış salatalar, meyveler, çiğ köfte gibi çiğ etlerin yenmesi bu gibi parazitlerin bulaşmasında rol oynar.
İlgili 45 soru bulundu
Kıl kurdu tedavisi için genellikle elma sirkesi tercih edilir. Bir bardak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilip iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım her gün 2 bardak olacak şekilde düzenli olarak içilir.
Genellikle ciddi sorun ve problemlere yol açmaz. Nadir olarak görülen durumlar arasında kadın üreme organlarında enfeksiyon oluşması yer alır. Parazit anal bölgeden vajinaya ulaşarak, uterusa ve pelvik organların etrafına ilerleyebilir. Bu durumda iç zarın iltihabı ve vajina iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Sarımsak ile birlikte elma sirkesinin bir kavanoza eklenip bir süre beklenmesi gerekir. D-Sonra bu bekleyen sirkeden bir bardak içerek tüm kıl kurtlarından kurtulabilirsiniz. Bu yöntem dışında üzüm ya da elma sirkesine ezilmiş sarımsak karıştırılıp anüse sürülmesi de kıl kurtlarının dökülmesini sağlamaktadır.
Bu, enfeksiyonun yeniden bulaşmasını ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Tüm dozlar tamamlanana kadar sıkı hijyen gereklidir. Protozoal bağırsak enfeksiyonları tedavi gerektirmeyebilir. Enfeksiyon hafif olduğunda sağlıklı kişilerde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir.
Kıl kurdu, yiyecekler, içecekler ya da parmak yolu ile kişiye bulaşabilmektedir. Yutulmuş olan yumurtalardan çıkan larvalar, ince bağırsakta birkaç hafta içinde kurda dönüşebilmektedir.
Kıl kurdu sıklıkla anal bölgede enfeksiyona yol açmakla birlikte kadınlarda kaşınma esnasında yumurtaların vajina bölgesine itilmesi sonucunda vajinal kıl kurdu enfeksiyonuna da neden olabilir. Bu durumda kıl kurdu enfeksiyonu vajina duvarında, rahim içinde veya fallop tüplerinde yaygın enfeksiyonla seyredebilir.
İbrahim Saraçoğlu, kekik suyunun içilmesini ve 1 hafta boyunca devam etmesini önerir. Kekik suyu idrar yollarını temizleyerek bağırsak kurtlarını vücuttan atacaktır. Sabah akşam düzenli şekilde içmeniz tavsiye edilir.
Kıl kurdunu döken yiyecekler arasında lezzetli bir atıştırmalık olan kabak çekirdeği de vardır. Bağırsak kurdu kabak çekirdeği tedavisi ile vücuttan atılmaktadır. Bunun için kabak çekirdeğini taze şekilde tüketmeniz gerekir.
Nar meyvesinin köklerinin kaynatılarak, elde edilen suyun bir kaç sabah ardı ardına aç karna içilmesi, kıl kurdunun düşürülmesinde etkili yöntemlerden biri olarak uygulanır. Her gece yatmadan önce 1 diş sarımsak yutmak, pek çok hastalıkta iyi etki gösterdiği gibi kıl kurdunun dökülmesinde de faydalı oluyor.
Kıl kurdu enfeksiyonu kıl kurdu yumurtalarını yanlışlıkla yutma veya nefes sırasında vücuda alma sonucu ortaya çıkar. Mikroskobik küçüklükte olan yumurtalar, kontamine yiyecek, içecek veya parmaklarla bireyin ağzına taşınabilir.
Kıl kurdu tedavisinde kullanılan en yaygın anti-parazit ilaçlar şunlardır: Mebendazol: Genellikle tek bir tablet mebendazol kullanılır. Bazen bir hafta sonra veya enfeksiyon devam ederse üç hafta sonra tekrar verilir. Albendazol: Bir başka etkili ilaç albendazol, minimum yan etkilerle iyi tolere edilir.
Solucanlardan kaynaklanan karın ağrısı gövdenizin alt kısmını etkiler, mideye oranla bu ağrı daha çok kasıklara yakın olur. Bu belirti, bağırsak duvarlarından direkt olarak beslenen solucanların varlığına işaret eder ve bu durum sinir uçlarına zarar verir, bu nedenle de şiddetli ağrılara neden olur.
Genellikle vücut sıvısıyla ve özellikle kanla beslenirler. Bir kısmı deriyi delerek galeriler açmak suretiyle beslenir. Bunlar ektoparazitlerin doku asalaklığına geçiş gösterenleridir.
Küçük iplik parçaları gibi görünen bu kurtlar, altı hafta kadar yaşayabilir. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Kıl kurdu kişiye çoğunlukla kaşıntı ve rahatsızlık hissi dışında zarar vermez ve tedavisi kısa sürer.
Kıl kurdu başlıca belirtileri; geceleri artan popo kaşıntısı, diş gıcırdatması, burun kaşınması, ağızdan gece yatağa salya akması, ağız kokusu, karın ağrısı, kilo alamama, gece idrar kaçırma, kız çocuklarında külotta akıntı, vajinal akıntı ve sinirliliktir.
Bağırsak solucanlarının ortak belirtileri şunlardır:
Bağırsak solucanı olan bir kişi dizanteri yaşayabilir. Dizanteri dışkıda kan ve mukus ile ishale neden olan bağırsak enfeksiyonudur. Bağırsak solucanları ayrıca rektum veya vulva çevresinde döküntü veya kaşıntıya neden olabilir.
Kıl kurdu hazımsızlık, gaz, karında şişlik, bulantı, ağızda aşırı salya, iştahsızlığa neden olabilir. Çok nadiren apandisit, kronik salpenjit, Pelvik iltihabi hastalık, peritonit, hepatit ve bağırsaklarda ülseratif lezyonlara neden olabilir.
Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri