Klima çarpması, klimadan esen havanın etkisiyle vücudun zarar görmesidir. Çok sıcak günlerde terlememek adına açılan klima, ani bir ısı değişimi yaşadığınızda öksürük ve üşütme gibi durumları meydana getirebilir. Bu rahatsızlığın adı da klima çarpması olarak bilinir.
'Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden olabilir.
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Pontiak ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı şekli, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi akciğerleri etkilemez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde geçer.
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür. Fakat vücut direnciniz çok düşükse bu süre biraz uzayabilir. Sağlıklı beslenerek, C vitamini açısından zengin besinleri tercih ederek ve evde doğal yöntemleri deneyerek klima çarpmasından kısa süre içinde kurtulabilirsiniz.
Akut alerjik zatürre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş, kas ağrıları ve halsizlik ile gribal bir enfeksiyon gibi başlar. Daha sonra öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar.
Klima hastalığı olarak da adlandırılan lejyoner hastalığı; ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve kış gribinden farklı bir tedavi gerektiriyor.
1. Odanızın ortalama sıcaklığını 22-25 derece arasında tutun. Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin. 2. Klimanın çarpmaması için üfleme gücü orta-düşük seviyede kalsın.
Oksijen maskesi yardımı ile rahat nefes alır, zehirlenmede etkili olan karbon monoksitin kandan ayrışmasını sağlayabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda yüksek hava basıncına sahip oksijen odaları zehirlenmeye iyi gelecek tedavi yöntemleri arasında yer alır.
En sık görülen sinüzit olguları oluyor. Ardından faranjit ve laranjit dediğimiz gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları görülebiliyor. Çok sık olmasa da bazı hastalarda yüz felcine neden olabiliyor.
Yukarıda sayılanlara ek olarak klima çarpması durumunda nefes darlığı, öksürük, burun tıkanıklığı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.
Klima hastalığı (Lejyoner hastalığı) nasıl tedavi edilir? Doğru teşhis önemli olduğu gibi doğru antibiyotik kullanımı da klima hastalığının hızla tedavi edilebilmesi için önemlidir. Genellikle hastalık için 2-3 hafta süre ile antibiyotik kullanımıyla hastalıkta tamamen iyileşme sağlanabilmektedir.
Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden ...
Oksijen zehirlenmesi yüksek kısmi basınçta moleküler oksijen (O2) solunmasının zararlı etkileriyle oluşan durumdur. Tarihsel olarak merkezî sinir sistemiyle ilgili duruma Paul Bert etkisi ve pulmoner olana da Lorrain Smith etkisi denir.
Klima hastalığı, tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir akciğer enfeksiyonudur ve her yaştan insan bu enfeksiyona yakalanabilir ancak belirtmek gerekir ki bakteriye maruz kalan herkes hasta olmaz.
Dr. Seda Selimoğlu Köse, “Klimadan yayılan kuru havaya bağlı olarak, havadaki nemin azalmasıyla, vücutta aşırı su kaybı gelişebilmektedir. Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir.
Vücut direncinin düşmesi, yüksek nem, sıcak hava, terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, enerji üretiminde ve kas fonksiyonlarında bozulmalar gibi sebeplerle halsizlik hissi, sersemlik ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Özellikle Akdeniz Bölgesi gibi hava sıcaklıklarının yüksek seviyelerde olduğu yerlerde klima kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. Sıcak bir ortamdan bir anda klima tarafından aşırı derecede soğutulmuş başka bir ortama geçiş, özellikle kalp hastaları için sakıncalı olduğu gibi ani kalp sorunlarına da yol açabilir.
Lejyoner Hastalığının aşısı yoktur. Makrolid, kinolon ve tetrasiklin gibi hüccre içine giren antibiyotikler etkilidir. Erken antibiyotik tedavisi alanlarda genellikle 3-5 günde semptomlarda iyileşme gözlenebilmekle beraber antibiyotik tedavisi 10-14 gün devam ettirilmelidir.
Klimaların kanatlarının dik olması yani cihazın üflediği havanın doğrudan size gelmesi de klima çarpmasına neden olabilir. Bu nedenle klima kanatlarını zemine ya da tavana bakacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bu önerinin bitkileriniz için de çok önemli olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı: Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur!
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Klimalı odalarla uykuya dalınmasının birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, yatak odasında klima bulunduranların gribal ve viral enfeksiyonlar, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi rahatsızlıklara yakalanabilecekleri uyarısında bulundu.
Pek çok ev, iş yeri, araba ve sosyal alanlardaki klimalar çok sayıda kişide kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji, hatta zatürre gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri