Klima, elektrikli klima veya pasif soğutma ve havalandırmalı soğutma dâhil olmak üzere çeşitli diğer yöntemlerin kullanımıyla daha konforlu bir iç ortam elde etmek için kapalı bir alandaki havanın ısı ve nem kontrol edilmesi işlemidir.
Otomotiv sektöründe air condition, kısaltmasıyla A/C, klima sistemlerini ifade eder. A/C tuşu ile aktifleştirilebilir. Araç içindeki klima sisteminin gelişmişliğine göre klima sisteminin farklı fonksiyonları bulunabilir.
Klima A/C Nasıl Çalışır? Bahsi geçen klimaların genel prensibi hep aynıdır: sıcak hava bir buhar makinasına aktarılarak, buharlaşma neticesinde serin hava meydana gelir. Hava genel anlamda bir döngü içerisindedir ve bu sayede hava sürekli olarak soğutulur.
araç klimaları ev tipi klima gibi tersinir çalışamazlar. bu yüzden havayı yalnızca soğutabilirler. havayı ısıtamazlar ancak motordan gelen sıcak havayı iklimlendirerek nemsiz gelmesini sağlarlar.
Klima kışın da çalıştırılmalı
Klimanın kullanılmadığı kış aylarında, haftada bir kez 5 dakika kadar bir süre boyunca klima çalıştırılmalıdır. Böylece, klima sistemi içindeki contalar kurumadan yağlı durumda kalacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın. Ardından “COOL” modunu seçebilirsiniz. Klima yaz modu işareti ise hemen her modelde benzer bir görsel tasarıma sahip. Kış modu / kar modu olarak bilinen popüler işaret, klimalardaki yaz modu işaretidir.
Klima bulundurduğu ortamda hava sıcaklığının kontrol edilmesine yardımcı olur, İngilizce “Air Conditioner” olarak ifade edilir ve kısaca “AC olarak” da yaygın kullanıma sahiptir. Klimalar soğuk havalarda ortamı ısıtır, sıcak havalarda bulundukları ortamı soğutur.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Isıtma konumu için mod tuşuna, kumanda ekranında "Güneş" simgesi görünene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşlarıyla klima sıcaklık derecesini ayarlayın. Klimanızın ön panelinde en sağda bulunan ikinci lamba yanacak. Bu lamba söndükten sonra klima sıcak hava üflemeye başlayacaktır.
Klimanızın kumandasının sağ üst köşede bulunan açma kapama düğmesine basın ve kumandanın kapağını açın. Sol tarafta yer alan, üzerinde kar tanesi, siyah üçgen ve güneş şekli olan düğmeye kumanda ekranında "Güneş" görselini görene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşları ile klima sıcaklık derecesini ayarlayın.
Bu sistem yaz aylarında iyi ve etkilidir. Ancak kış aylarında, bir klima ısıyı dışarıdan alır ve onu iç mekana aktarır. Bunun için klimanın ters yönde çalışması gerekir. Klimalarda ısıtma işlevselliğini elde etmek için ters çevirme valfi olarak bilinen küçük bir cihaz kullanılır.
Günümüzdeki çoğu araçta görülen A/C düğmesi otomotiv sektöründeki açılımıyla Air Contidion, kısaca klima sistemlerini ifade eder. Genellikle elle ayarlanabilen klima düğmesinin yanında yer alır. Sürücülerin kendine uygun ısı derecesini ayarlamasına yardımcı olmakla birlikte rahat bir yolculuk sürmelerini amaçlar.
COOL (Soğutma) Modu:
Ortam sıcaklığını istediğiniz dereceye düşürmek için, güç düğmesine basarak açtığınız klimanızda, mode tuşuna basarak Cool (soğutma) modunu seçiniz. Daha sonra, kumanda üzerindeki yukarı, aşağı veya “+”, “-“ gibi ikonlarla hedeflediğiniz sıcaklığı seçin.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Klima Güneş İşareti: Klimanızın ısıtma modunda çalıştığını gösterir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Her bastığınızda ekranda soğuk, sıcak, kuru ve fan moduna geçildiğini takip edebilirsiniz. Klimadaki sıcaklık işareti güneş sembolü kışın; klimada soğutma işareti olan kar tanesi sembolü ise yazın tercih edilen klima modudur.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
motor suyu ısınmadan araç ısıtmaz. klimada kullanılan gaz r-134 a ise soğutucu gazdır yani dondurucu ve buzdolabında kullanılan gazın bir değişiği ama yapısal olarak aynısı. araba kliması sadece soğutmak için vardır.
Inverter klimanızı soğutma modunda kullanırken, diğer elektrikli aletleri kullanmamaya özen gösterin. Bu aletler ortama ısı yaydığından klimanın harcayacağı enerjiyi artırır. Toz tutucu filtrelerin düzenli aralıklarla temizlenip hava akışının engellenmesi de tasarrufu arttırır.
Klima modellerine ve kumanda çeşitlerine göre değişmekle birlikte Cool ya da kar tanesi sembolü ile ifade edilen mod, soğutma modudur. Klima sıcaklık işaretleri ise Heat ya da güneş sembolü ile anlatılır.
Aracınızın kliması soğuk üflemiyorsa bunun nedeni çeşitli sorunlar olabilir. En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri