Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Özetlemek gerekirse gırtlak ya da boğaz kanseri belirtileri arasında uzun süre devam eden öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü, boğaza yabancı cisim takılmış hissi bulunur.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Toplumda her 100 bin kişiden ortalama beşinde gelişen gırtlak kanseri, gırtlak bölgesinde bazı hücrelerin kontrolsüzce çoğalarak tümör halini alması sonucu ortaya çıkıyor. Sigara kullanımının en önemli risk faktörü olduğu gırtlak kanseri, bu alışkanlığı bulunan kişilerde yaklaşık 20 kat daha fazla görülüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Temel olarak gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi, uzun süreli ses değişikliği veya ses kısıklığıdır. Bunun yanı sıra boyunda şişlik, yutma güçlüğü, uzun süreli boğaz ağrısı da sık görülen belirtiler arasındadır.
Gırtlak Kanserinde Hangi Doktora Gidilmelidir? Gırtlak üst solunum yolunun bir parçası olduğu gibi aynı zamanda bir ses organıdır. Boğaz kanseri veya Larinks kanseri olarak da bilinen gırtlak kanserinin ilk teşhis ve tedavisini Kulak Burun Boğaz doktorları yapmaktadır.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Yemek borusu dışında da çok sayıda organı etkiler. Sinüzit, farenjit, astım, zatürre ve gırtlak kanseri oluşumuna sebep olabilir. Sürekli reflü durumunun oluşturduğu hasar yemek borusunu daraltır ve yutmada ciddi güçlükler yaratmaya başlar.
Gırtlak kanseri kendisi ilk olarak ses kısıklığı ve yutkunma problemleri ile gösterebilir. Gırtlak kanseri olduğunu nasıl anlarız? Gırtlak kanserinde görülen ses kısıklığı, yutkunma sorunları, nefes alamama, öksürük ve diğer belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda uzmana başvurulması gerekir.
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Yutak kanserleri genellikle boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, yutma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı, boğazda şişlik, kilo kaybı, öksürük, kulak ağrısı, ses değişikliği, boyunda şişlik, koku alma ve işitme kaybı, çift görme ya da şaşılık, içilen sıvıların burundan gelmesi, boyunda kitle, yüzde uyuşukluk gibi ...
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Gırtlak kanseri tanısı genellikle bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı tarafından yapılan fizik muayeneyi takiben endoskop ve kamera yardımı ile yutak-gırtlak-ses tellerinin incelenmesi ile gerçekleştirilir.
Özellikle papatya gırtlak kanseri tedavisinde, uzmanlar tarafından yumuşatıcı görevi gördüğünden tavsiye edilebilir. Bunun dışında çörek otu, zerdeçal ve limon tüm kanser türlerinde olduğu gibi gırtlak kanserinde de tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Merkez bünyesinde faaliyet gösteren kanser erken teşhis, tarama ve eğitim biriminde (KETEM) uzman ekipler tarafından ücretsiz bir şekilde kanser taraması yapılabiliyor. Merkeze gelen vatandaşlar alanında uzman ekiplerin görev aldığı KATEM'e başvurarak yaklaşık yarım saat sürede kanser araması yaptırabiliyor.
Sağlıklı bir boyunda ele gelen bir şişlik bulunmaz. Boyundaki yaygın şişlikler genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu durumda şişlik kısa sürede ortaya çıkar ve birlikte ateş, kırmızılık ve ağrı da görülebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri