Yani dalgalı şebeke akımının yerini doğru akım motorları (DC motor) alıyor. Enerji tasarrufu ve performanstaki istikrar da bu şekilde sağlanıyor. Tüm bu çalışma şekli sayesinde elektrik akımından çektiği az elektrik ile maksimum verim ve yüksek tasarruf imkânı sunuyor.
Çalışma prensibi
Bu sistem aynı zamanda bir invertör, kontrolör veya pillere ihtiyaç duymadan doğrudan güneş panellerinden gelen DC gücünü de kullanabilir. Solar DC gücü, şebekeden gelen eşdeğer miktarda AC gücünün yerini doğrudan alır ve klima veya ısıtma için gündüz enerji maliyetlerini %80-90'a kadar azaltabilir.
Bir klimada inverter, kompresör hızını ayarlayarak, soğutucu gaz akış hızını kontrol eder. Bu sayede, akım ve güç tüketiminden tasarruf sağlar. Bu cihazlarda sıcaklık kontrolü hassas bir yapıdadır. İstenilen sıcaklığı erişildiği zaman, kontrol birimi sıcaklık dalgalanmalarına karşı kapasitesini ayarlamaktadır.
İnvertör en basit tabirle doğru akımı (DC), genliği ve yönü periyodik olarak değişen alternatif akıma (AC) çeviren cihazdır. Özellikle UPS ve güneş enerjisi sistemlerinde doğru akım üretildiği için üretilen bu enerjinin akülerde depolanması gerekir.
Yandaki şekilde, işaretli kısımda bulunan A++ değeri klimanızın soğutma modundaki enerji sınıfını ifade eder.A+++ 'dan D'ye kadar olan skalada, en yüksek verimliliğe sahip modeller A+++ olarak sınıflandırılırken, en düşük verimliliğe sahip modeller D sınıfında yer almaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Enerji Sınıfı Nedir? Enerji Sınıfı Nedir? Enerji sınıfı, elektronik bir aleti enerji verimliliği konusunda kategorize edip sıralayan bir ölçeklendirme biçimidir. Eski gösterge çizelgesi, en verimli sınıf olan A+++ etiketinden başlayarak A++, A+, A, B, C ve en verimsiz olan D sınıfı etiketine doğru sıralanmaktaydı.
Klima A+++, enerji verimliliği skalasında en üst düzeyde performans sergileyen bir sınıflandırmadır. Daha az enerji tüketir ve çevreye daha az zarar verir. Klima A+++ almak gerçekten tasarruf sağlar mı? Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
dünyada klima sektörünün top 3 markası sırasıyla: "daikin", "mitsubishi electric", "mitsubishi heavy industries"dir.
Inverter kimanın çalışma saatleri klimanın hangi amaçla kullanılacağına, mekanın büyüklüğüne, klimanın markasına, teknik özelliklerine, istenilen ısıtma ve soğutma değerlerine bağlı olarak değişir. Inverter klimaların günde kaç saat çalıştırılması gerektiğiyle ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Inverter ve normal klima farkı dediğimizde, normal klimalar bulundukları ortama sabit kapasitede hava veriyor, ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde ise otomatik olarak kapanıyor. Inverter klimalar ise sürekli olarak açılıp kapanmıyor. Hava kompresörü sürekli olarak çalışır durumda kalıyor.
İnverter klima, kompresörün hızını istenen sıcaklığa ayarlamak için inverter kontrollü kompresör kullanan bir klima sistemi türüdür. Oda sıcaklığı yükseldiğinde, inverter kompresörün hızı daha fazla soğuk hava üretmek için artar. Sıcaklık düştüğünde, inverter kompresörün hızı daha az soğuk hava üretmek için düşer.
Öyle ki inverter klima, ısıtma ve soğutmada A sınıfı bir klimaya göre %30 ila %50 oranında tasarruf sağlar. B sınıfı bir klimaya göre bu oran %70'lere kadar çıkabilir. Inverter klimalar ayrıca enerji kullanımını ortamın ısına bağlı olarak değiştirir. Bu da inverter klimaları çok daha verimli kılar.
* Elektrikler Olduğu Sürece Şebekeden Aldığı Elektrik İle Üzerine Bağlı Olan Cihazı Çalıştırır Ve Aynı Zamanda Aküleri Şarjlı Olarak Bekletir. * Elektrikler Kesildiği Zaman Otomatik Olarak İnverter devreye Girer ve Üzerine Bağlı Olan Cihazı Çalıştırmaya Devam Eder.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar. 18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
25 (Soğutulacak alanın metrekaresi) x 423 (Ege Bölgesi'nin katsayısı) = 10,575 BTU / h. 10,575 + 2400 = 12,975 BTU / h Bu hesaba göre Ege'de 4 kişinin klimayı kullanacağı 25 metrekarelik bir alan için 12,975 BTU / h kapasiteli bir klima yeterli performans gösterecektir.
12000 btu klima ne kadar alanı soğutur diye sorarsak, cevap olarak yaklaşık 25 m2 alanlarda kullanıldığı öğrenilir. Sonuç olarak, 12000 btu olan bir klima için maksimum 27 m2 olan alanlarda kullanılması uygun görülür.
Metrekareye göre BTU hesabı için öncelikle klimayı konumlandıracağınız alanın metrekare ölçümünü yapın. Ardından bulduğunuz metrekareyi 2,2'ye bölün ve 1000 ile çarpın. Bu hesap ile klimayı konumlandıracağınız odaya kaç BTU bir klima uygun, öğrenmiş olursunuz.
Şöyle ki, splint klima demek iç ve dış ünitesi ayrı yani ayrık sistem anlamına geliyor. Inverter klima ise iç ortamdaki yüke bağlı olarak kompresörün devrini değiştirip iç ortam yüküne göre kendini ayarladığı klima anlamına geliyor. Günümüzde piyasada kullanılan klimaların hemen hemen hepsi inverter klimalıdır.
A Sınıfı 12000 BTU Klima Ne Kadar Elektrik Harcar? A sınıfı 12.000 BTU klima en yüksek güçte çalıştırıldıklarında saatte 1080 Watt elektrik harcar. kW cinsinden ifade edecek olursak saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri