“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Her gğn tüketilen 1 adet yumurta, içerisindeki B vitamini ve Omega-3 sayesinde saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Yumurta içerisindeki “kolin” isimli madde, beynin büyümesini, gelişmesini ve işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur.
Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketmek için onu nasıl pişirmelisin biliyor musun? Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Uyku düzeniniz oluşur, uyku kaliteniz ve süreniz artar
Natoli, akşam yemeğinde ya da uyumadan yaklaşık 2 saat önce yiyeceğiniz yumurtanın doğal bir sedatif etkisi oluşturarak vücutta melatonin hormonunun salgılanmasını sağlayacağını söylüyor.
Tavada, yağda pişirilmiş yumurtada protein, vitamin, mineral kaybı daha fazladır. Haşlanmış yumurta pişerken, yumurta kabuğu içindeki proteinin, vitaminlerin ve minerallerin sudan ve ısıdan korunmasını sağlar, yanı kayıp en az düzeydedir.
Diğer yandan yumurtanın beyaz kısmı proteinler açısından zenginken sarı kısmında 37 IU kadar D vitamini vardır. Yumurta sarısının içerdiği D vitamini miktarının, maruz kaldığı güneş ışığını ve eminde bulunan D vitamini ile ilişkili olduğu da bilinir 2.
Kırma testini uygulamak için de yumurtanızı küçük bir kasenin içine kırın. Yumurtanın sarısı hemen dağılmıyorsa yumurta taze demektir. Eğer kırdığınız gibi yumurta sarısı kendi kendine dağlıyorsa yumurta bayat demektir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Natoli, akşam yemeğindeki bir yumurtanın ise uyku süresini ve kalitesini artırdığını belirtti. Avustralyalı Beslenme Uzmanı Sharon Natoli, her gün tüketilecek 2 adet yumurtanın saç, tırnak ve deriyi güçlendireceğini belirtti. Natoli, akşam yemeğindeki bir yumurtanın ise uyku süresini ve kalitesini artırdığını belirtti.
Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
HER GÜN YUMURTA YERSENİZ NE OLUR? Yumurtanın protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kalori miktarını sağlar. Tüm bu özellikleri kilo vermeyi kolaylaştırır.
Yumurta sarısı A ve B vitaminleri açısından zengin olmakla birlikte demir ve fosfor mineralleri de içeriyor. Bu durum tokluk süresinin uzamasına katkı sağlıyor” dedi.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Yumurtanın en sağlıklı besinlerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, “Günde gönül rahatlığı ile 10 tane yiyebilirsiniz” dedi. Yumurta için 'süper besin' diyen Canan Karatay, “Yumurta kolesterolü yükseltiyor vs. diye senelerce insanların beyni yıkandı” diyerek isyan etti.
Ağırlık ile spor yapan bir bireyin sabah kahvaltısında 4-5 yumurta yediğini düşünürsek eğer, tüm beyazlarla birlikte sadece 2 tanesinin sarısını yemesi yeterli olacaktır.
Protein kaynağı denince akıllara gelen yumurta gıdalar kas yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor. Yumurtayı, yine kas yapan yiyecekler grubundan olan avokado gibi besleyici yağ bakımından zengin sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri