Bu soruya yukarıda yanıt verdik ama madde madde tekrar açıklayalım: Polen filtresi değişmezse kabine giren temiz havanın kalitesi azalır, İyi süzülmeyen havadaki partiküller, klima sisteminin düzgün çalışmasını engeller. Klima işlevini yapamadıkça arıza vermeye başlar.
Klima filtresi zamanla toz, kir, polen ve diğer hava kirliliklerinden dolayı tıkanır. Bu nedenle klimanın verimi düşer ve hava kalitesi bozulur.
Bir motorun en hayati parçalarından birisi olan hava filtresi, periyodik bakımlar sırasında mutlaka orijinal yedek parça ile değiştirilmelidir. Motorun akciğeri olarak nitelenen bu önemli parça değiştirilmez ve gereğinden uzun süre kullanılır ise motor sağlıklı çalışamaz ve ömrü ciddi şekilde kısalır.
Filtre polen, küf sporları, toz, kurum, duman, duman ve diğer küçük havadaki parçacıkları yakalar. Marka, model ve üretim yılına bağlı olarak kabin hava filtrenizi her 19.000 ila 24.000 kilometrede bir değiştirmeniz önerilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Filtreyi çıkartmak için ön panelini, sağ ve sol alt köşe noktalarından tutarak kendinize doğru çekerek açın. Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürge ile çekerek, ya da ılık suyla yıkama yaparak temizleyebilirsiniz.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Hava filtreleri aracın kilometresi, modeli, markası ve filtrenin durumuna bağlı olarak değiştirilir. Genellikle 10 bin veya 15 bin kilometre sonrası periyodik olarak hava filtrelerinin değiştirilmesi tavsiye edilir.
Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürge ile çekerek, ya da ılık suyla yıkama yaparak temizleyebilirsiniz. Temizleme yöntemi olarak ılık suda yıkamayı tercih ettiyseniz nem kokusu olmaması için gölgede kurutarak tekrar yerine takın.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
EUROMASTER uzmanları, yağ değişimi sırasında yağ filtresinin yanında, yapılan kontrollerde değişim gerektiğinin tespiti halinde yakıt filtresi ve hava filtresini de değiştirebilir.
Sorunu teşhis etmek için önce oto klima gazı seviyesini kontrol etmeniz ve sistemde herhangi bir sızıntı belirtisi olup olmadığını incelemeniz gerekir. Klimanın gazının azaldığı belirlenirse, sistemin yeni bir soğutucu ile doldurulması gerekecektir. Klima gazı değişimi işlemi ile bu sorun tamamen çözülebilir.
Klima filtre temizliğinin ayda 2 defa yapılması gerekirken klima bakımının yılda en az bir mümkünse 6 ayda bir olarak yapılması gerekir. Eğer klima bakımı ve filtre temizliğini ihmal ederseniz cihazınızın performansının düşme ve bozulma olasılığı çok yüksek.
Hava filtresinin görevi cihazların sorunsuz işlemesini sağlamaktır. Havayı, içine girdiği makinenin yapısına ya da çalışmasına zarar verebilecek toz ve diğer maddelerden arındırır. Bu anlamda işlevinin basitliğine rağmen hava filtresi önemi göz ardı edilmemesi gereken parçalardandır.
Filtreler periyodik bakım aralıklarında değiştirilir. Bakım, markaya bağlı olarak 10.000 km ile 30.000 km arasında değişmekte veya 1 yıl sürmektedir.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Hava filtresinin değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır? Hava filtresinin değişmesinin gerektiğini ise filtreye bakarak anlayabiliriz çünkü filtre kirlenmiş ve siyah bir renge bürünmüş olacaktır. Eğer hava filtreniz böyle ise kesinlikle değişmelidir.
Açık hava filtresi araçların performansını güçlendirerek motorun beygir gücünü arttıran bir üründür. Aracın gücünü arttırır ve bazı toz parçacıklarının motora hasar vermesini engeller.
Bir motorun verimli şekilde çalışabilmesi için bazı parçalara ihtiyacı vardır. Bu parçalardan biri de hava filtresidir. Hava filtresi, dışarıdan motora gelen havanın temizlenerek motora iletilmesini sağlamaktadır. Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz.
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Çoğu otomobil üreticisi, klima filtrelerinin her 10.000 – 15.000 kilometrede veya yılda en az iki kez değiştirilmesini önerir.
Bu, hava filtresinin temizlenmesi gerektiği anlamına gelir.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri