Filtreyi temizlemeye başlamadan önce elektriği kestiğinizden emin olun. Klimanın üst kısmındaki filtreyi çıkarın. Yalnızca ılık su veya el süpürgesi ile temizleyin. Filtre tamamen kuruyana kadar bekleyin, daha sonra yerine takabilirsiniz.
Filtredeki tozu veya birikintiyi gidermek için yumuşak bir fırça veya elektrikli süpürge kullanın, Filtrede çok fazla toz varsa, filtreyi yaklaşık 30 dakika sabunlu suda bırakın ve ardından durulayın, Filtreyi duruladıktan sonra iyi havalandırılmış bir yerde kurutun ve son olarak filtreyi yeniden takın.
Karbon filtrelerde ise filtrenin yerinden çıkartılarak temiz su ile yıkanması daha sonra doğru şekilde kurtularak yeniden kullanılması mümkün olmaktadır.
Filtreyi çıkartmak için ön panelini, sağ ve sol alt köşe noktalarından tutarak kendinize doğru çekerek açın. Hava filtresini alt kısımlarından tutarak hafifçe yukarı çekerek çıkartın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürge ile çekerek, ya da ılık suyla yıkama yaparak temizleyebilirsiniz.
Ayrıca klima filtresi temizlenmezse ne olur sorusunun cevabı olarak; klima filtresinin temizlenmesi klimanın verimliliğini artırır. Kirli filtreler, klimanın hava akışını engeller ve klimanın daha zor çalışmasına neden olur. Bu durum, klimanın enerji tüketimini artırır ve daha yüksek faturalar ödemenize neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Tüm bu sorunların önüne geçmek için klima filtresinin muhakkak yeterli sıklıkta temizlenmesi gerekiyor. Ev tipi klimalarda ayda bir ya da ortamda toz miktarı fazlaysa, 15 günde bir temizlik idealdir.
Aracın önemli parçalarından biri olan hava filtresi çok küçük parçacıkları bile süzerek aracınızın performansını artırır. Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Performans kaybına neden olmaması için yapılacak temizleme adımları ise; Hava filtresi kapağı üzerindeki cıvatalar sökülür, kapak çıkartılır. Daha sonra hava filtresi yerinden çıkartılır ve basınçlı hava uygulayarak filtre üzerindeki toz ve kir arındırılır. Temizleme işlemi bittikten sonra filtre yerine takılır.
İç ünite ve dış ünite olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Klima temizliğinde iç ve dış üniteler temizlenir.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Soğuk ve bol su ile hava filtresi yıkanıyor. Hava filtresi yıkanır mı sorusunun yanıtı da bu şekilde ortaya çıkıyor. Filtrenin su ile temizlenmesi gerekiyor. Ancak bu işlemde filtrenin ön ve arka yüzüne dikkat edilerek temizlenmesi gerekli.
Hava filtresi değiştirilmek istenmiyorsa temizlenebilir. Ancak bu genellikle önerilmemektedir. Çünkü filtre; toz, toprak ya da farklı maddelerin partikülleri ile dolduktan sonra yıpranır ve temizlense bile yeterince verimli çalışmaz. Ayrıca kağıt olarak tabir edilen filtrelerin temizlenmesi mümkün değildir.
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Tıkalı bir hava filtresinin bujilere zarar vermesi mümkündür. Aracınız daha düşük performansta hızlanır. Hızlandığınızda arabanız sarsılırsa, hava filtresi tıkanmış olabilir ve motorunuz yeterli hava almıyor olabilir. Hava filtresi değişimi, aracın gücünü %11'e kadar artırabilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Filtre modeline bağlı olarak elektrik süpürgesi filtreleri yıkanabilir. Plastik ve benzeri malzemeler kullanılarak üretilen bir filtre değilse yıkanabilmesi mümkündür. Süpürge kullanım kılavuzuna dikkat edilerek de yıkanması tercih edilebilir. Filtrelerin yıkanması çok daha derin bir temizliği mümkün kılacaktır.
Tüm Klima deliklerine dezenfektan temizleyici ile püskürtün
Arabanızın kapılarını ve pencerelerini kapatın. Arabanın kapalı olduğundan ve anahtarların kontak da olmadığından emin olun. Enzimatik temizleyici ile aracınızın tüm iç deliklerinin içine serbestçe püskürtün.
Mecbur kalınmadıkça klima dış ünitesi su tutarak yıkama gibi bir işleme maruz bırakılmamalıdır. Özellikle inverter klimaların bilinçsiz bir şekilde yıkanan dış üniteleri, cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar verebilir. Klimanın dış ünitesinin temizlenebilmesi için elektrik bağlantısının kesilmesi şarttır.
Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Yıkanabilir filtre de bile temizlik yaparken parçalara zarar vermemek için kimyasal maddelerkullanılmaz. HEPA filtrelerin tozunun ve kirinin belirli zaman aralıklarıyla fırça ya da hava püskürtücü yardımıyla temizlenmesi filtreniz için daha uygundur.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Çoğu otomobil üreticisi, klima filtrelerinin her 10.000 – 15.000 kilometrede veya yılda en az iki kez değiştirilmesini önerir.
Klimaların ana gövdesin de bulunan turmalin levhaları; sayesinde kötü kokulardan arındırır. böylelikle klimanız kapalıda olsa kendi kendini temizleme işlemi devam etmektedir. Kendi kendini temizlemede diğer önemli araç ise aktif karbon filtredir.
Deterjan kullanımı, filtrenin yapısını bozabilir ve aspiratör filtresi işlevselliğini kaybedebilir. Bu nedenle, bu tür filtreleri elde yıkamak veya bulaşık makinesinde yıkamamak daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri