Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima eğer ki gaz eksiltmişse, klimanın soğutma gücü azalır. Klima dolayısıyla da yeteri kadar soğutma yapamaz. Klima gazı eksilmişse, nem tutucu filtrede daha az klima gazı olacaktır.
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Klima kompresörü çalıştığı takdirde aracın kliması içini çok geç soğutuyor ya da hiç soğutmuyorsa, büyük ihtimalle klima gazı azalmıştır. Kış aylarında ise uzun süre klima kullanmayınca sistemde klima yağı dolaşmaz ve sızdırmazlık azalır, bu sebeple de bahar aylarında klima gazının azaldığı görülebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Araç klima gaz dolum fiyatı aracınızın modeline, yaşına ve ihtiyaç duyulan gazın türüne göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 200 – 700 TL arasındadır.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur.
5. Araç klima gazı neden biter veya eksilir? Araç klima gazının eksilmesinin temel nedeni sızıntıdır. Sistemde kırık veya çatlak yoksa bile, özellikle kış aylarında klimayı kullanmadığımız için sızdırmazlığın en önemli unsurlarından biri olan klima yağı sistemde devridaim yapamaz ve maalesef işlevini gerçekleştiremez.
Sorunu teşhis etmek için önce oto klima gazı seviyesini kontrol etmeniz ve sistemde herhangi bir sızıntı belirtisi olup olmadığını incelemeniz gerekir. Klimanın gazının azaldığı belirlenirse, sistemin yeni bir soğutucu ile doldurulması gerekecektir. Klima gazı değişimi işlemi ile bu sorun tamamen çözülebilir.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Normal şartlarda klimaların gazı çalışır oldukları halde, kolay kolay bitmez. Eğer gaz bitmişse mutlaka bir sorun var demektir. Bunun yanı sıra, klimalarda bir anda ısıtma veya soğutma meydana gelmemesi yani, klima işlevlerini bir anda yapamaz hale gelmesi, gazın tükenmeye başladığı anlamına gelir.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır.
Klima kompresör arızasında genel olarak, klima çalışmaya başladığında cızırtı veya hafif bir ıslık sesi gelir. Klimadan hava gelmemesine rağmen motor rölantisinin yükselmesi, klima kompresör arızasına işaret olabilir.
Ekranda 3 tane dik çubuk gözükecek şekilde fan hızını düşürün ve sıcaklık derecesini aşağı/yukarı ok işaretlerine basarak bir miktar arttırın. Defrost (buz eritme) işlemi sonucunda buzlanma kendiliğinden kaybolacaktır. Klima kumandanız aşağıdaki gibiyse açma/kapama düğmesine basarak klimayı açık konuma getirin.
Klima gazını gereğinden fazla doldurmak klima kompresörü için iyi değildir. Hazneye fazladan doldurulan klima gazı kompresörü bozar. Bu durum daha yüksek tamir maliyetlerine neden olur. Bu nedenle oto klima gazı dolumu işlemini işin uzmanına yaptırmak büyük önem taşır.
Klimayı En Soğuk Ayara Getirin
Aracınızın kliması en soğuk dereceye ayarlandığında en verimlidir. Ayarları fan ile yapabilirsiniz. Çoğu klima sistemi havayı 3-4 C'ye kadar soğutur. Daha yüksek bir sıcaklık sistemi havayı yeniden ısıtmaya zorlayarak daha fazla yakıt yakar.
Kesin olmamakla birlikte klima gaz dolum fiyatları en çok kullanılan klimalar için R22 soğutucu gazda 300 TL den başlayarak 1500 TL kadar bir fiyat aralığı olabilmektedir. R410 gaz kullanan cihazlar için bu ücret 300 TL den başlayarak 1500 TL fiyat aralığında.
Mevcut evaparatör ve fanı bunu karşılayamayacağından, buzlanma meydana gelerek, fanların sağladığı havanın lamel aralarından geçişi imkânsızlaşır. Böylece buharlaşamayan akışkan kompresöre düşük basınçlı sıvı olarak girer. Kompresörün yağsız kaldığı anda mekanik arızaya uğrayacağı aşikârdır.
Hizmet alanlarımızın ortak sorunlarından olan klima gazı bitti algısı, aslında bilinenin aksine yanlış bilgilendirme den kaynaklıdır. Hiç bir klimanın durduk yere yıllar geçse bile gazı bitmez, azalmaz yada eksilmez.
Klimanızın gazının eksilmesi ya da bitmesi, sistemde bir kaçak olduğuna işaret etmektedir. Kaçak tespiti için, klima rekorları kontrol edilerek alt yapının kontrolü için gerekirse sisteme daha yüksek basınçlara ulaşan azot gazı ile test yapılmalıdır.
Araçlar içerisinde kullanılan klimalar iki farklı tür olarak anılmaktadır. Eski tip araçlarda oto klima gazı olarak R22 kullanılmaktadır. Daha yeni ve teknolojik sistemlerde ise R410 gazı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri