Artan vücut sıcaklığından hissettiğiniz rahatsızlık sebebiyle klima açtığınızda ise vücudunuz soğuk bir havaya maruz kalır. Klima nedeniyle oluşan bu sıcaklık değişimi de bazı sağlık sorunlarına neden olur. Buna klima çarpması adı verilir.
Kişinin vücudunun nemli ya da terli olması, klimanın serinliğinin vücut tarafından daha etkin bir şekilde hissedilmesine yol açar. Benzer şekilde terin klima önünde kurutulması ya da klimanın direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi de ısınmış kasların aniden soğumasına neden olur.
Buna bağlı olarak titreme, ellerde ve ayaklarda üşüme, yüksek ateş gibi şikâyetler görülebilir. Baş ağrısı: Klima çarpmasının bir diğer önemli belirtisi de baş ağrısıdır. Klima ortamının neden olduğu düşük nem seviyesi baş ağrısına yol açabilir.
Bazı hastalarda nadiren şiddeti çok fazla olmayan öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı gibi yakınmalar da olabilir. Klima ateşi, bu belirtileri ile soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir.
1. Odanızın ortalama sıcaklığını 22-25 derece arasında tutun. Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin. 2. Klimanın çarpmaması için üfleme gücü orta-düşük seviyede kalsın.
İlgili 32 soru bulundu
Geçici bir nezle yaşatan klima çarpması, en çok da akciğerleri etkiler. Sıcak ve soğuk hava arasında gidip geldiğinizde ısı değişmesinden dolayı vücudunuz yorulur ve bir süre grip, öksürük, yorgunluk hissedilir. Klima çarpmasının bir etkisi de omuz ve boyun bölgesinde oluşan kasılmadır.
Yapılan çalışmalar neticesinde klima çarpmasının 3 gün içinde sonlanacağı yönündedir ancak bu sürenin bazen uzadığı da görülmektedir. Bunun sebebi ise kişilerin vücut direncidir. Yani vücut direnci düşük olan kişiler klima çarpmasının belirtilerini daha uzun süre kendilerinde gözlemleyebilmektedirler.
Sıcak havanın kalbin yükünü artırıcı etkisi de vardır ve bu nedenle sıcağa kontrolsüz maruziyet kalp sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Özellikle yaz sıcaklarında serinlemek için gerek duyulan klimaları ortamlar, eğer ısı düzeyi kontrol altına alınmazsa, kalp için aynı oranda risk oluşturmaktadır.
Klima çarpmasına dikkat
Pek çok ev, iş yeri, araba ve sosyal alanlardaki klimalar çok sayıda kişide kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji, hatta zatürre gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Aşırı sıcaktan bir anda klimalı ortama girilmesinin de kalp krizi riskini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Kaftan, "Kalp hastaları, klima kullandıkları ortamdaki sıcaklığı, oda sıcaklığının altına indirmemeli.
En sık görülen sinüzit olguları oluyor. Ardından faranjit ve laranjit dediğimiz gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları görülebiliyor. Çok sık olmasa da bazı hastalarda yüz felcine neden olabiliyor.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Özellikle klimalı odada uyumak için dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Eğer yanlış klima koşulları altında uyunursa birçok rahatsızlık ve sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yazın ve kışın klimalı odada uyumak sağlık açısından risk teşkil edebilecek unsurlara karşı önlem almaktan geçiyor.
Çünkü split klimada kullanılan gazlar yanıcı veya parlayıcı bir özelliğe sahip değildir. Sadece klimalar yüksek basınçtan dolayı desibeli yüksek bir ses oluşumuna sebep olabilir. Meydana gelen alev oda içerisindeki diğer alanlara sıçrayarak yangına neden olmuştur. Olayda can kaybı yaşanmaması bir şanstır.
Kas Ağrısı
Aşırı sıcaklık, yetersiz nem ve hava dolaşımındaki değişiklikler, kaslarda gerilme ve ağrıya neden olabilir. Klima soğuğundan etkilenen vücutta elektrolit dengesi bozulabilir. Kas ağrısı genellikle boyun, kol, sırt ve bacak bölgelerinde yoğunlaşabilir.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden ...
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir.
Kalp sıkışması durumunda başı yüksekte tutacak bir durumda uzanmalı ve sıkışma geçene kadar hareket edilmemelidir. Doktora danışılarak bir kanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla bir tek aspirin kullanılması kalp sıkışması anında yapılması gerekenler arasındadır.
Dr. Seda Selimoğlu Köse, “Klimadan yayılan kuru havaya bağlı olarak, havadaki nemin azalmasıyla, vücutta aşırı su kaybı gelişebilmektedir. Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir.
Bilindiği üzere klimalar iç ve dış üniteden oluşuyor. Dış ünite ve iç ünite bakır bir boruyla birbirine bağlı halde bulunuyor ve dış üniteden iç üniteye gaz salınımı gerçekleşiyor. Bakır boruda kaçak olması durumunda ve ortamda kibrit/çakmak gibi yanıcı ürünlerin yakılması sonucunda da klima patlaması yaşanabiliyor.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri