Ek olarak uzun süreli klima kullanımı sonucunda ortamın nem dengesinin bozulması dehidrasyon (sıvı açığı) yol açabilir, buna bağlı olarak ağızda, gözlerde kuruluk, susuzluk hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Klimanın yanlış kullanımı: Klima çarpmasının bir diğer önemli nedeni de klimanın yanlış kullanılmasıdır.
Klimalar havayı ısıtır, soğutur; ama diğer taraftan da kurutur, havanın nemini alırlar. Aşırı soğuğun etkisinde uzun süre kalmak, kas tutulmaları başta olmak üzere, çeşitli eklem hastalıklarına yol açabilir.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
Klima Neden Havayı Soğutma Modunda Kurutur? Her şey klimayı açtıktan sonra başlar. Odadaki sıcak hava cihaza emilir, emdiği sıcak havayı soğutur ve geri dışarı üfler. Hızla soğutulan sıcak hava yoğuşmuş suyu serbest bırakır ve bunun sonucunda havadaki nemi yok eder.
Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Evde ideal nem oranını yakalayabilmek için genellikle klimalar ve hava nemlendirici cihazlar kullanılır. Ancak bu cihazların da bakteri üretmemeleri için bakımının ve temizliğinin iyi yapılması gerekir.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Sürekli klima altında uyuyan, burun tıkanıklığı olan kişilerde, ağız kuruluğu, yanmalar, faranjit gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
- Ortamın ısısını yazın da kışın da 20-24 derece arasında tutun. - Ortamın nemini yüzde 45-60 arasında tutun. - Klimaları ısıyı kademeli olarak artırarak ya da azaltarak kullanın. - Dışarıdan geldiğinizde ortamı aniden soğutmayın.
Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır.
Yaz mevsiminde gündüz yerine gece saatlerinde, kış mevsiminde ise sık sık odanızı havalandırarak klimanın havayı kurutma etkisini ortadan kaldırabilirsiniz.
Klimalar yolu ile ortaya çıkan hastalıklar nelerdir? Klimalar; gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci ve klimalardaki bakterilerin yol açtığı zatürreye neden olur.
Klimaların çoğunlukla serinlemek amacıyla kullanıldığı düşünülse de soğuk havalarda ısınmak için de en avantajlı yöntemler arasında yer alıyor. Özellikle R410 gaz kullanarak çalışan klimalar hem verimli olması hem de çevre dostu olmasıyla öne çıkıyor.
Evin havasının yeterince nemli olup olmadığını anlamanın en garantili yöntemi için, içerisinde buz olan bir bardak suyu masaya bırakın ve beş dakika sonra dönüp kontrol edin. Eğer bardağın dış yüzeyi nemlenmemişse evde yeterince nem yok demektir.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Kalorifer. Kış aylarının gelmesiyle birlikte yoğun olarak kullanılan kaloriferler, odadaki havayı oldukça kurutuyor. Buna rağmen kaloriferlerin üzerine koyulacak ıslak bezler veya içi su dolu kap ile bu dezavantaj kısa sürede avantaja dönüşerek odadaki nem oranını dengeleyebiliyor.
Kış ayları boyunca kullanılmayan klima nedeni ile klima kanallarında oluşan nem yoğun bir bakteri oluşmasına neden olur. Bir anlamda küf diyebiliriz buna. Oluşan bu bakteriler klimanın çalıştırılması ile birlikte otomobilin içine yayılır.
Evlerde, özellikle yatak odalarında kalorifer peteği üzerine ıslak bez, havlu koyma, ıslak havlu asmak, nemlendirici cihazlar kullanmak, su ısıtıcılarının çalıştırılması ile buhar elde etmek gibi işlemler ile havadaki nem oranı artırılabilir. Sobalı evlerde ise mutlaka soba üzerine su konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri