Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
A sınıfına mensup 12000 BTU gücüne sahip bir klimanın aylık enerji tüketimi 324 kWh iken salon tipi bir klimanın aylık tüketimi 657 kWh'tir. Endüstriyel klimalarda ise aylık tüketim günde 10 saat için 660 kWh olsa da endüstriyel klimaların 24 saat çalıştırılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
A sınıfı 12 000 BTU klimanın maksimum düzeyde saatte 1,08 Kw elektrik harcadığı bilinmektedir. Ortalama olarak ise yine bir gün içinde 6-8 saat kullanılmaktadır. Bu sarfiyat da faturaya yansıdığı zaman aylık olarak 153,5 TL ile 204 TL şeklinde yansıma göstermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Bir split klimanın, mevsim geçişlerinde ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,198 kWh, aylık ortalama 500 saat kullanıldığı durumda da 99kWh olarak hesaplanıyor. 2022 Eylül verilerine göre bir saatlik tüketim yaklaşık 52 kuruş, aylık ortalama 500 saat kullanıldığında da 260 TL ısınma gideri olarak faturaya yansıyor.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Elektrik ücreti kilowatt saat başına belirlenen birim fiyatla ifade edilir. Örneğin, elektrik birim fiyatı 0.70 TL/kWh olsun. Buna göre, klimanın aylık toplam maliyeti şu şekilde olacaktır: 288 kWh x 0.70 TL/kWh = 201.60 TL. Ortalama bir klimanın aylık elektrik tüketimi 100 kWh ile 500 kWh arasında değişebilir.
Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır. Bunun nedeni, fanı çalıştırmak için kompresörden daha az güç gerektirmesidir.
Klima ile ısınmak pahalı mı diye düşünenlere genellikle kulaktan dolma bilgilerle yanlış cevaplar verilmektedir. Sanıldığının aksine klima ile ev ısıtmak oldukça ucuz ve avantajlıdır.
Örneğin A+++ enerji verimliliği sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 8,5'in üzerinde, A++ sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 6,1 ile 8,5 arasında, A+ sınıfındaki bir klima için ise 5,6 ile 6,1 arasında tanımlanmaktadır.
Mekanın durumuna göre alınacak bir klima, performansını daha güçlü gösterecektir. Bu yüzden öncelikli olarak bu bilgilerin cevapları aranmalıdır. Bundan sonrasında ise, örneğin 12 m2 olan bir alan için 9000 btu bir klima gerekir. Bu hesap, alanın metrekaresini 2,2 ile çarpıp, sonucunu 1000 ile çarpınca bulunur.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
kWh = (Watt x Saat) / 1000
Yani telefonunuzu 50 Watt'lık bir güç ile 1 saat boyunca şarj ettiğinizde 0,05 kWh tüketim gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri