DRY (Nem alma) Modu: Peki şimdi ne olacak? Yapış yapış hissettiğimiz nemli günlerde nem alma modu ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar.
soğutma modunda klima set edilen ısıya göre hareket eder. nem alma modunda ortam nemini %50 de tutacak şekilde hareket eder. bunun için 5 dakka çalışır demek hata olur her marka aynı programlamayla olmaz. kısacası soğutmada termometre nem almada nemölçer devreye girer.
Böylece klimalar klasik işlevlerinin yanı sıra iç hava temizliğine de katkı sağlar. Temel görevi ısıtma ve soğutma olan klimalar artık iç hava kalitesini olumlu etkileyen, zararlı partiküllere karşı savaşan hava temizleme teknolojileri ve filtreleme yöntemleriyle donatılıyor.
Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir.
Büyük hava hacmine ve ıslak su perdesine sahip turbo fan tasarımı, serin bir esinti esterek, havayı nemlendirir ve aynı zamanda havayı temizler.
İlgili 45 soru bulundu
Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem daha az enerji tüketirsiniz hem de ortamın nemini azalttığınız için konfor koşullarınızı iyileştirirsiniz. Güneş ışınlarının ortamınıza girmesini engelleyerek klimanızın fazla çalışmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
Günhan Erdem, klimanın çalıştığı ortamlarda nemin azaldığını, bu durumun ağız ve burnun kuruyup tahriş olmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erdem, "Ortamın neminin kurutulmaması için klimaların nem alma fonksiyonları çalıştırılmamalı veya klimanın çalıştığı ortamda açık bir kapta su bulundurulmalıdır" dedi.
Evde ideal nem oranını yakalayabilmek için genellikle klimalar ve hava nemlendirici cihazlar kullanılır. Ancak bu cihazların da bakteri üretmemeleri için bakımının ve temizliğinin iyi yapılması gerekir.
Evdeki nem oranı nasıl düşürülür gibi sorulara karşı verebileceğimiz en basit cevap havalandırma yöntemidir. Evinizde yüksek nem oluşmasının nedeni biraz da havasızlık kaynaklıdır. Bunun için evinizi düzenli olarak havalandırın. Tüm pencereleri açarak evinize temiz hava girmesini sağlayın.
Eğer sürekli kuru bir havaya maruz kalırsanız, burun nemlendirme özelliğinin kaybedecektir. Nemlendirmek için burun içerindeki konka isimli etler şişecektir. Bu durum da burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir.
Klima Çalıştırma Modları
COOL: Klimanın soğutma modudur. HEAT: Klimanın ısıtma modudur. DRY: Nem alma modudur. Çok nemli bölgelerde soğutma işlemi başlamadan önce çalıştırılmalıdır.
Yapış yapış hissettiğimiz nemli günlerde nem alma modu ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır.
Nem alma için kullanılan cihazlar ortamda bulunan havayı çiğleştirerek soğutur ve havada bulunan nemi yoğunlaştırarak çeker. Bu fiziksel prensibe göre çalışan nem alma cihazları soğutmalı nem alma cihazı olarak adlandırılır.
Havadaki bir litre suyun yoğuşmasını sağlamak için, ortalama bir Peltier nem alma cihazının normalde yaklaşık 2.400 Watt elektrik harcaması gerekir!
Nem alma cihazları ortamdaki nemi almasından dolayı rutubeti engellemektedir . Eğer duvarlarınızın içindeki nem oranı yüksekse duvarın içindeki nem; sıcaklıkla ortamın nemine karışmakta ve derecesini artırmaktadır. Buda küf oluşumuna sebebiyet verecektir.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Eve girdiğinde ve ısındığında havanın bağıl nemi çok düşer. İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır.
Yaz Klima Ayarları
O da klimanızı “COOL” moduna almak. Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın.
Nem alma cihazı havadaki nemi gaz halinde alır, sıvıya dönüştürür ve haznesiyle doldurur. Bu sayede bu cihazlar çevredeki havanın nemini tamamen yakalayarak havanın taze kalmasına yardımcı olur. Odanın büyüklüğüne ve kişilerin ihtiyaçlarına göre farklı ekipman seçeneklerini değerlendirmek mümkündür.
Doğru klima kullanımı için klimanızı rahat hissettiğiniz en yüksek ısıya (24-26°) ayarlayın. Nem oranı yüksek olan günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın. Soğuk havayı doğrudan üstünüze gelmemesine dikkat edin. Klimanızı yazın yukarı, kışın aşağı üfleme yapacak şekilde ayarlayın.
- Klimanıza yılda bir kez bakım yaptırın. - Özellikle ofiste klima doğrudan üstünüze vuruyorsa rüzgar panellerini ayarlayın, mümkün değilse yerinizi değiştirin. - Ortamın ısısını yazın da kışın da 20-24 derece arasında tutun. - Ortamın nemini yüzde 45-60 arasında tutun.
Dr. Seda Selimoğlu Köse, “Klimadan yayılan kuru havaya bağlı olarak, havadaki nemin azalmasıyla, vücutta aşırı su kaybı gelişebilmektedir. Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir.
Havayı en çok temizleyen bitkiler; aloe-vera, bambu, areka palmiyesi, kauçuk, ficus benjamin natasja, deve tabanı, dracaena çeşitleri, spatfillum (barış çiçeği), paşa kılıcı (savseveria), patos sarmaşığı olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri