Dr. Erdem, "Ortamın neminin kurutulmaması için klimaların nem alma fonksiyonları çalıştırılmamalı veya klimanın çalıştığı ortamda açık bir kapta su bulundurulmalıdır" dedi.
Klimanızı nem alma modunda çalıştırırsanız hem daha az enerji tüketirsiniz hem de ortamın nemini azalttığınız için konfor koşullarınızı iyileştirirsiniz. Güneş ışınlarının ortamınıza girmesini engelleyerek klimanızın fazla çalışmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
Yapış yapış hissettiğimiz nemli günlerde nem alma modu ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar. Bu sayede hissedilen sıcaklığın azalması mümkün olmaktadır.
Kış aylarında ise genelde klimadaki Heat modu tavsiye ediliyor. Nem Oranı: Özellikle kış aylarında kalorifer, soba ya da elektrikli ısıtıcıların kullanılması ile nem ihtiyacı artabiliyor. Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
İlgili 30 soru bulundu
Odamız içerisinde bulunan petek üzerine su kabı koyarak odadaki nem oranını biraz da olsa düzenleyebiliriz . Bir diğer basit yöntem yine kalorifer petekleri üzerine koyabileceğimiz ıslak havlulardır . Nemlendirme cihazı veya nemlendirici özellikli klimalarda kullanabiliriz .
Nem alma için kullanılan cihazlar ortamda bulunan havayı çiğleştirerek soğutur ve havada bulunan nemi yoğunlaştırarak çeker. Bu fiziksel prensibe göre çalışan nem alma cihazları soğutmalı nem alma cihazı olarak adlandırılır.
Bu konumda fan hızı, “fan hızı ayar” tuşu ile ayarlanabilir. 4. Nem giderme (alma) konumunda klimanız oda sıcaklığını hissederek ayar sıcaklığını ve fan hızını otomatik olarak belirleyecektir. Bu durumda sıcaklık göstergesi ekranda görülmeyeceği için sıcaklığı kontrol etmeniz mümkün değildir.
Havadaki bir litre suyun yoğuşmasını sağlamak için, ortalama bir Peltier nem alma cihazının normalde yaklaşık 2.400 Watt elektrik harcaması gerekir!
Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir. Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Nem alma cihazı havadaki nemi gaz halinde alır, sıvıya dönüştürür ve haznesiyle doldurur. Bu sayede bu cihazlar çevredeki havanın nemini tamamen yakalayarak havanın taze kalmasına yardımcı olur. Odanın büyüklüğüne ve kişilerin ihtiyaçlarına göre farklı ekipman seçeneklerini değerlendirmek mümkündür.
Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar. Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatmalısınız.
A sınıfı kullanın: İklimlendirme cihazlarında en verimli olan A'dan en az verimli olan G'ye enerji verimliliğini gösteren sınıf etiketleri vardır. A sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima yerine A++ sınıfı enerji tüketimi yapan bir klima kullanırsanız yılda yaklaşık 145 TL tasarruf etmiş olursunuz.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Oda sıcaklığını oluşan yüksek derecelerdeki nem oranları yüzünden oluşan pas ve küften kurtulmak için kullanılan cihazların, gereğinden fazla kullanılması insan sağlığına zarar verebilir.
Nem alma cihazlarının birincil görevi, havadan kaynaklı oluşan aşırı nemi ortadan kaldırmak ve odanın nem seviyesinin düşmesini sağlamaktır. Bu cihaz, havayı temizlemez ya da filtrelemez.
NEM ALMA CİHAZLARI. Nem alma cihazları havuz , SPA ların yanında yerden ısıtma-serinletme sistemleri için gerekli bir konfor ürünüdür. Yerden serinletmede genellikle 18 C altındaki yüzey sıcaklıklarında yoğuşma oluşur. Bu yoğuşma içerdeki nemle ilintili olup nem alındığında yoğuşma oluşmamaktadır.
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, “Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın” uyarısında bulundu.
Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Çeşitli mikroorganizmalar ve mantarlar klima yolu ile insana bulaşabilmektedir.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri