Böylece klimalar klasik işlevlerinin yanı sıra iç hava temizliğine de katkı sağlar. Temel görevi ısıtma ve soğutma olan klimalar artık iç hava kalitesini olumlu etkileyen, zararlı partiküllere karşı savaşan hava temizleme teknolojileri ve filtreleme yöntemleriyle donatılıyor.
İç ortamda toz, polen, kötü koku ve alerjenler varsa klima bunları titanyum apatit filtre sayesinde emerek iç ortama verilmeden süzüyor. Böylece ortam havası daha kaliteli hale gelerek nefes almada kolaylık, dinçlik gibi pozitif sonuçlar sağlıyor.
Klimalar mahallerin iklimlendirilmesini sağlayan sistemlerdir. İklimlendirme (Klimatizasyon), kapalı mekanın havasının istenen sıcaklık, nem, hava sirkülasyonu, temizlik ve tazelikte tutulmasıdır.
DRY (Nem alma) Modu:
Peki şimdi ne olacak? Yapış yapış hissettiğimiz nemli günlerde nem alma modu ile ortamdaki nemi azaltabilirsiniz. Nem alma modunda klimanızın fanı düşük hız ile çalışır, havadaki su buharı çekilerek kuru havanın dışarı atılması sayesinde nemin azalmasını sağlar.
Dr. Numan Numanoğlu, bireysel klimaların, ortam havasını soğutmak üzere emerken havanın içindeki nemi de alarak dışarı bir ortama tahliye ettiğini belirterek, "Fazla nem alınması bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Özellikle ev tipi split klimalar ortamdaki havayı kullanıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Dünyada ilk ve tek olarak Ururu Sarara ve Shira Plus model Daikin klimalarda kullanılan ve patenti yine Daikin'e ait olan flash streamer teknolojisi, ürettiği yüksek hızlı elektronlarla ortamda sirküle olan havanın içindeki zararlı partikülleri ayrıştırarak havayı temizliyor.
Yaz aylarında ise nem oranı ciddi ölçüde artabildiği için klimaların nem alma modu önemli bir işlev görebiliyor. Tüm bu değişkenlere göre uyurken odadaki nem miktarını dengelemek önem kazanıyor. Örneğin, klimalar ortamı soğuturken nem seviyesini düşürebilir ve odanın havasını da kurutabilir.
Eğer sürekli kuru bir havaya maruz kalırsanız, burun nemlendirme özelliğinin kaybedecektir. Nemlendirmek için burun içerindeki konka isimli etler şişecektir. Bu durum da burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir.
Inverter klimaların iç ünite batarya kurutma sistemi, klimanın nem alma ve soğutma işlemleri sırasında iç ünitede oluşan nemi kurutuyor. Böylece nemli ortamda yaşayabilecek küf, bakteri ve alerjenlerin oluşması engelleniyor.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
1. Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır. Bunun nedeni, fanı çalıştırmak için kompresörden daha az güç gerektirmesidir.
Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor.
Yaşam alanlarımızın havasını arzu ettiğimiz gibi şekillendirebilmemize olanak sunan klimalar, düzenli olarak temizlenmesi ve bakım yapılması gereken cihazlar arasında yer alıyor. Evinizde ya da ofisinizde kullandığınız klimaların iç-dış üniteleri bulunduğu ortam ve konumu sebebi ile yoğun toz kütlelerine maruz kalır.
Klimanızın filtresini temizleyip, yıkayıp kuruttuktan sonra filtre artık takmaya hazır haldedir. Filtreyi yerine takmadan önce hoş kokulu bir oda spreyini az miktarda filtreye sıkabilirsiniz. Bu, ortama daha temiz ve hoş bir koku yayılmasına yardımcı olacaktır.
Çok sıcak günlerde terlememek adına açılan klima, ani bir ısı değişimi yaşadığınızda öksürük ve üşütme gibi durumları meydana getirebilir. Bu rahatsızlığın adı da klima çarpması olarak bilinir. Geçici bir nezle yaşatan klima çarpması, en çok da akciğerleri etkiler.
Özellikle klimaların hayatımıza girmesiyle ani ısı değişimlerinin vücut direncini kırmasına bağlı ateşli boğaz enfeksiyonları (beta enfeksiyonu) görülmeye başlandı.
Sait Önal, " Üst solunum yollarımızın ani sıcaklık değişimi sonucukurumasıyla birlikte sinüslerimiz, kulağımız, bademciğimiz ve boğazımız zarar görür. Bu etki nedeniyle farenjit, sinuzit, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarının vukuu bulma riski artar." Dedi.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.
Hava temizleyicilerin çok ufak partikülleri bile temizleyebilme özelliği sayesinde mantar enfeksiyonlarını engellemesi mümkün. Alerjenler sadece solunum rahatsızlıklarına sebep olmaz aynı zamanda cildinize de zarar verir. Alerjenlerden arındırılmış temiz ve taze havalı ortamlarda ciltteki tahriş sorununuz da azalır.
Hava temizleme cihazları polenler ne kadar bilindik alerjenler olsa da onlarla savaşabileceklerdir. 30. Uzun vadede sağlık açısından kazanımlar sağlar.Hava temizleme cihazları evde alerjilerin, solunum yolu hastalıklarının ve nefes yoluyla bulaşan hastalıkların riskini azaltarak ailenize bulaşmasını engeller.
Ayrıca klima filtresi temizlenmezse ne olur sorusunun cevabı olarak; klima filtresinin temizlenmesi klimanın verimliliğini artırır. Kirli filtreler, klimanın hava akışını engeller ve klimanın daha zor çalışmasına neden olur. Bu durum, klimanın enerji tüketimini artırır ve daha yüksek faturalar ödemenize neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri