Klimaya fazla gaz verilmesi klima gaz patlamasının yaşanmasına neden olabilir. Klimanın yıllık bakımının aksatılması klima patlaması gibi çeşitleri sorunlara neden olabilir. Aşırı sıcakların yaşanması ve klima basıncının yükselmesi patlamaya neden olabilir. Sisteme vakum yapılmaması klima patlamasına neden olabilir.
Çünkü split klimada kullanılan gazlar yanıcı veya parlayıcı bir özelliğe sahip değildir. Sadece klimalar yüksek basınçtan dolayı desibeli yüksek bir ses oluşumuna sebep olabilir. Meydana gelen alev oda içerisindeki diğer alanlara sıçrayarak yangına neden olmuştur. Olayda can kaybı yaşanmaması bir şanstır.
Klima cihazını, yanıcı gaz kaçağı tehlikesinin olduğu yerlere monte etmeyin. Bir gaz kaçağı durumunda, gazın klima cihazının yanında birikmesi yangın çıkmasına neden olabilir.
Kullanılan klima gazı özel olarak temizlenen florür R32'dir. Klima gazı yanıcı ve kokusuzdur. Ayrıca, belirli koşullar altında patlamaya yol açabilir. Ancak klima gazının yanıcılığı çok düşüktür.
Kompresör Çalışmaz
Sistemdeki klima gazı bitmişse veya azalmışsa kompresör kavraması devreye girmez. Gaz basınç sensörü düşük basınç algılarsa, klima kontrol ünitesi, sistemin çalışmasını durdurur.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Klima gazının belirli bir ömrü yoktur. Klima gazının ömrünü kullanım sıklığı ve süresi belirler. Standart bir klima gazının her yıl %10 ila %15 arasında azaldığı söylenebilir. Bir kaçak durumunda bu oran artacaktır.
Uzun süre klima çalışan ortamlarda bulunmak, klima çarpması denilen duruma neden olabilir. Ortam sıcaklığını azaltmak için klima açıldığı durumda vücut, yeni sıcaklığa alışmakta problem yaşayabilir ve bu durum bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yaz sıcaklarından kurtulmak için çalıştırılan klimalar, bacalardaki ''terse dönme olayı'' nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olabilir.
Yanıcı ve patlayıcı bir gaz değildir. Basınçlı bir gazdır ve basınçlı kaplarda muhafaza edilmektedir.
Klima genel sistem işleyişi olarak dışarıdan sağladığı havayı belirli bir sıcaklıkla içeriye verirken dışardan aldığı havadaki tozları kendi içeriğinde biriktirir. Klima bakımının uzun süre yapılmaması bu tozların klima içinde birikmesiyle bir süre sonra araç içine kötü koku olarak yansımaktadır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Eğer radyatör hortumu patlarsa, araç içerisinde yer alan soğutma suyu tam olarak boşalmasına neden olur. Radyatör hortumunun patlaması büyük masraflara yol açar. Bu nedenle radyatör hortumunu özellikle eskime durumunda değiştirmek gerekir.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sevan Karabetoğlu "Klima içerisindeki soğutucu akışkan dediğimiz halk arasında gaz denilen o soğutucuların hiçbiri yanıcı değil.
Klima çarpmasının belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve yüksek ateş gibi semptomlara klima çarpması durumunda sık karşılaşılır.
Yaz sıcaklarından kurtulmak için çalıştırılan klimalar, bacalardaki “terse dönme olayı” nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olabilir. Ankara Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Evde, arabada ve iş yerinde sürekli çalıştırılan, özellikle de direkt yüze hava veren klimalar göz sağlığına zarar veriyor. Göz kuruluğu, zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara neden olabiliyor.
Klima filtrelerinin kokmasının nedeni, kirin filtrenin üzerinde sıkıştığında sporların büyümesine, kokunun sıkışmasına veya havaya geçmesine neden olabilmesidir. Filtrelerde biriken kir hava akışını kısıtlayarak daha fazla nem hapseder.
Bilindiği üzere klimalar iç ve dış üniteden oluşuyor. Dış ünite ve iç ünite bakır bir boruyla birbirine bağlı halde bulunuyor ve dış üniteden iç üniteye gaz salınımı gerçekleşiyor. Bakır boruda kaçak olması durumunda ve ortamda kibrit/çakmak gibi yanıcı ürünlerin yakılması sonucunda da klima patlaması yaşanabiliyor.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klimaların kurulumunda ilk yapılacak işlerden biri basınçlandırma ile gaz kaçak tespiti yapılmasıdır. Sabun köpüğü kullanmak ise en bilinen gaz kaçağı bulma yöntemlerinden biridir. suyun sabunla karıştırılıp ortaya çıkarılan köpüğün bağlantı noktalarına sürülmesi ile kaçak olup olmadığı kontrol edilir.
Mevcut evaparatör ve fanı bunu karşılayamayacağından, buzlanma meydana gelerek, fanların sağladığı havanın lamel aralarından geçişi imkânsızlaşır. Böylece buharlaşamayan akışkan kompresöre düşük basınçlı sıvı olarak girer. Kompresörün yağsız kaldığı anda mekanik arızaya uğrayacağı aşikârdır.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri