Sorular ve Cevaplar » NAMAZI TERK EDEN 2 Soru: Namaz kılmayan birisinin evinde yemek yiyip namaz kılmak caiz midir? Cevap: Sakıncası yoktur.
Namazsız bir ev, seni bunaltan, sıkan ve korkutan bir kabristana benzer. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: "Evlerinizde namaz kılınız oraları kabirlere çevirmeyiniz" (Buhari). Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Namazlarınızdan evinize de bir pay ayırın.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Anasayfa / NAMAZ / Namazın Önemi ve Hikmeti / Bir kimse namaz kılmayan eşinden dolayı sorumlu mudur? Bir kimse namaz kılmayan eşinden dolayı sorumlu mudur? İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir.
Namaz kılmayanın kazancı, işi haram bir iş değilse haram değildir.
Namazın farz olduğunu inkâr ederek namazı kılmayan kimse dinden çıkacağı için kâfir olur.
İlgili 21 soru bulundu
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
Hanefîler'e göre namaz kılmayan mürted olmamakla birlikte büyük günah işlemiş sayılmaktadır. Onlara göre bu kişiye verilecek ceza ta'zir cezasıdır.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Allâh-u Teâlâ, Beş Vakit Namazı Kılmayanın Âhirette Hiçbir Amelini Kabûl Etmez!
Şüphesiz Müslüman bir kişi sırf Allah rızası için (ihlasla ve gösterişsiz) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür." İslam alimleri namazın küçük günahları dökeceğinde söz birliği etmişlerdir.
Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Hanefî mezhebine göre cemaatle kılınan namazda, bir kadın veya ergenlik çağına gelen ya da yaklaşan bir kız, bir erkeğin önünde veya yanında kılacak olursa, aralarında bir örtü ve benzeri bir engel veya bir adam boyu kadar yükseklik farkı bulunmazsa arkasındaki ve yanlarındaki erkeğin namazı bozulur (İbn Âbidîn, Reddü' ...
Hanbel'den yapılan bir rivayete göre inandığı halde namaz kılmayan Müslüman olmakla birlikte namaz kılmadığı için had suçu kapsamında öldürülür. Bazı Mâlikî fakihlere ve Ahmed b. Hanbel'den yapılan bir diğer rivayete göre namaz kılmayan mürted olup küfre düştüğü için öldürülür.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Hanefî, Malikî ve Şafiî hukukçular söz konusu hadisleri esas alarak namaz kılmayan kimseyi tekfir etmemiş, Hanbelîler ise namazı terk edeni kâfir kabul etmiştir.
Beşer, sadece günahkar olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: Namazı terk etmek, içki içmek ve adam öldürmekten daha büyük bir günahtır. Fakat namazı terk etmenin cezası Kur'an'ı Kerim'de veya sünnette açıkça 'şöyle yapılır, böyle cezalandırılır' şeklinde bir hüküm yoktur. Yani dünyevi cezası belli değildir.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
Namaz kılan kimsenin böyle yapması, kendisine farzdır. Çünkü namazda mutmain olmak, yerine getirilmesi gereken farzdır. Secdede başını, karganın yemini gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek, namazı bozar.
Bunun üzerine eğer bir kişi oruç tutarda namaz kılmazsa orucu kabul edilmez, kıyamet gününde ona Allah katında fayda sağlamayacaktır, biz bu tür insanlara deriz ki: önce namaz kıl sonra oruç tut, ancak oruç tutarda namaz kılmazsan orucun kabul edilmez çünkü kafirin ibadeti kabul edilmez.
Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslüman'a namaz farzdır.
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. araçlarla mekân birliği sağlanmayacak şekilde imama uyularak eda edilen namazlar geçerli olmaz. Bu şekilde kılınan namazların vakit içerisinde yeniden kılınması veya vakit çıkmışsa kaza edilmesi gerekir.
Hz Peygamber (SAV) şöyle buyurdu: "Kim namazı terk ederse, Allah'a kendisine gazap etmiş halde kavuşur."
Hastanın şuuru ve akli melekeleri yerinde ise namaz kendisine farzdır. Ancak hastalığı nefes almasına, sağlıklı düşünmesine ve duaları aklında tutmasına engel teşkil ediyorsa bu sorumluluk üzerinden kalkar. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastalar diğer rükunlar ile birlikte kıyamı da yapmak zorundadır.
- Burada söylememiz gereken şudur: İmansız olarak kabre girmeyen kimselerin af ihtimaline dahil olan günahlar arasında namaz da vardır. Yani Allah namaz kılmayanları da affedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri