Ortalama 24-26°C olması gereken değerlerdir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 10 artıracaktır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol etmek, verimi %30 civarında arttırarak tasarruf sağlar. Klimanın kullanıldığı ortamın izolasyonu iyi yapılmalıdır, kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Klimanızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatmalısınız.
9.000 BTU A sınıfı bir klima, saatte yaklaşık 0,8 kW elektrik tüketir ve bu sürede yaklaşık 1,6 TL harcar. Günde 8 saat kullanıldığında klima günde 13 TL, sadece günün en sıcak saatlerinde 5 saat kullanıldığında günlük 8 TL, aylık olarak ise 410 TL olarak faturaya yansır.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
İlgili 36 soru bulundu
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
Klima kullanımı öncesinde bilinmesi gereken noktalardan biri uyku için yatak odalarındaki ideal sıcaklık aralığıdır. Yaygın görüş; yatak odasındaki ideal sıcaklığın 16 – 19 dereceleri arasında olduğudur. Bu ideal sıcaklığın 15 – 23 dereceleri arasında olabileceği de ifade ediliyor.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
Klimanızı kullanırken, ihtiyacınızın üzerinde bir sıcaklık değerine ayarlamayın. Klimanız ayarlanan sıcaklık değerine ulaşıncaya kadar çalışır. Klimanın soğutma konumunda 18°C veya ısıtma konumunda 30°C olarak ayarlanması ile daha hızlı iklimlendirme elde etmezsiniz.
Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de. Bu nedenle klima kaç derecede soğutur sorunuza kesin bir cevap veremeyiz. Ancak en düşük sıcaklık değerine getirerek sağlıksız bir soğutma yaratmamanızı önerebiliriz.
SLEEP (Uyku) Modu:
Uyku modu seçili olan bir klima ayarlanan sıcaklıkta bir saat çalıştıktan sonra, sıcaklığı 1 derece artırarak çalışmaya devam eder, bu sıcaklıkta 2 saat daha çalışıp, ayarlanan oda sıcaklığını 2°C daha artırır ve daha sonra bu sıcaklıkta çalışmaya devam eder.
Yaz Klima Ayarları
O da klimanızı “COOL” moduna almak. Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Evet Tek bir klima ile bütün evi iklimlendirebilmeniz mümkün olsa da bunun belli başlı koşulları ve limitleri olduğu, aynı zamanda klimanın erken yaşlanıp, elektrik faturanızın da yüksek olacağını unutmamanız gerekir. Büyük evlerde farklı konumlarda UYGUN yerleştirilmiş iki klima bu konuda daha başarılı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri