İnternet veya telefon üzerinden yapılan alışverişlerde taahhüt edilen bir süre yoksa en geç otuz gün içerisinde satıcı malı göndermek zorundadır. Eğer bu süre içerisinde mal gönderilmez ise, tüketici sözleşmeyi feshederek on dört gün içerisinde yasal faiziyle birlikte tüm ödemelerini geri alma hakkına sahiptir.
Tüketici Hukuku kapsamında cayma hakkı, “Memnun kalınmayan bir malı veya hizmeti iade etmek için tüketicilere sunulmuş bir hak” olarak tanımlanabilir. Cayma hakkı tüketicinin yapılan bir sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin caymasıdır.
Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde, 23 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kaldırıldı.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Tüketici cayma hakkını kullandığını, satıcıya yazılı olarak bildirmelidir. Satıcı cayma bildirimini aldığına dair teyit bildiriminde bulunarak ürün bedelini 14 gün içerisinde kesinti yapmaksızın iade etmek durumundadır. İnternette, değişim ve iade yoktur şeklinde belirtilmesi hukuk dışıdır.
Ürün incelendikten sonra bedel iadesi uygun bulunan başvuru sahiplerine, fiş, fatura veya e-faturadaki ürün tutarı, bildirmiş oldukları banka hesabına (başvuru sahibibinin banka bilgileri olmalıdır) 30 gün içerisinde iade edilir. Aynı kişiye kampanya boyunca 1 adet ürün paketi için para iadesi yapılır.
Paketi ya da ambalajı açılmış ürünlerde de internetten alındıkları müddetçe tüketici kural olarak cayma hakkına sahiptir.
Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.Tüketicinin cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren, satıcı 10 gün içerisinde aldığı toplam bedeli tüketiciye iade etmek durumundadır.
Yukarıdaki mevzuat kapsamında “satıcıların değişim var iade yok” şeklindeki itirazlarının bir geçerliliği bulunmadığını vurgulayan Avukat İbrahim Güllü, “Tüketici herhangi bir gerekçe göstermeksizin satıştan cayma hakkına sahip olduğundan satıcının bunu kabul etmeme hakkı da bulunmamaktadır.” dedi.
İnternetten alışverişte pek çok kişiyi yakından ilgilendiren yeni bir karar alındı. 1 Ekim tarihinden itibaren internet alışverişlerinde alınan teknolojik ürünlerde 'koşulsuz iade dönemi' sona erdi. Artık ürün iadesi ancak kusurluysa yapılabilecek. Tüketiciler iade kargoların ücretini kendisi karşılayacak.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Söz konusu husus kapsamında ilave edilen yönetmelik maddesi ise şöyle belirlendi: "Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
Cayma hakkı 14 gün süresi ne zaman başlar dediğimizde ürünün tüketiciye teslim edildiği günden itibaren başlamaktadır. Cayma hakkının kullanılması durumunda yapılacaklar da mesafeli satış sözleşmesinde tüketicilere bildirilmelidir.
Akıllı saat, telefon, tablet, drone ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler artık iade edemeyecek! Yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte tüketicilere tanınan haklarda bazı değişiklikler yapıldı. Bununla birlikte artık teknolojik ürünler keyfi olarak iade edilemeyecek.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi)14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.14 günlük süre, satın alınan bir ürün ise ürünün tüketiciye teslim ...
Asliye Hukuk Mahkemesi, bir yıldan uzun abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir sebep göstermeksizin 'fesih' hakkına sahip olduğu, taahhüt süresi dolmadan abonelik iptali yapan tüketicinin faturasına 'cayma' nedeniyle herhangi bir ceza yansıtılamayacağına karar verdi.
İnternetten yapılan alışverişlerde 14 günlük cayma hakkı, elektronik eşyalar için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek. Geri kalan tüm ürünlerde ise, ürün kusurlu değilse iade kargo ücreti tüketiciye ait olacak.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir. Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri