Mecbur kalınmadıkça klima dış ünitesi su tutarak yıkama gibi bir işleme maruz bırakılmamalıdır. Özellikle inverter klimaların bilinçsiz bir şekilde yıkanan dış üniteleri, cihazın ana kart ve dış ünite kartlarına zarar verebilir. Klimanın dış ünitesinin temizlenebilmesi için elektrik bağlantısının kesilmesi şarttır.
Bunun için öncelikle drenaj tavası ve drenaj borusunu ana üniteden ayırarak kontrol etmelisiniz. Ardından hortumu yıkayıp yerine takabilirsiniz. Klima dış ünite temizliği sırasında drenaj borunuzu kontrol etmeyi unutmamalısınız.
Dış ünitenin düşmesi tehlikeli olabilir. Klimayı temizlemeden önce güç kaynağını kesin; aksi takdirde elektrik çarpması meydana gelebilir. Klimanın ıslanması elektrik çarpması riskine neden olabilir.
Tabiki hayır dış ünite yağmura ve kar a dayanıklı yapılmıştır -40 dereceye kadar klimanızı kullanabilirsiniz... Etkilenmez. Zaten Klimaların Ip (Ingress Protection) Derecesi Yüksektir.
Serpantin lamelleri ise serpantin tarağı kullanarak temizlenmeli. Kondanser serpantininde basınçlı su ve kimyasal ilaçlar kullanılabilir. Daha sonra kompresör ayakları anahtar ile kontrol edilmeli. Elektrik panosu ise bir fırça yardımıyla süpürülüp temizlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kullanım şartlarına bağlı olarak, klima iç ünite bakımı ve klima dış ünite bakımını en az yılda 1 kez, yaz ve kış yoğun olarak kullanıyorsanız yılda 2 kez mevsim geçişlerinden önce, periyodik bakımı işlemini yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız.
Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor.
Dışarıda yer alan klimanızın sağ veya sol yan tarafında bir sıcak bir soğuk gaz borusu bulunur. Yaz aylarında soğuk gaz borusu ile dış ortamdaki sıcak hava karşılaştığında gaz borusu üzerinde terleme şeklinde su damlacıkları oluşur. Bu durum sanki borudan su akıtıyormuş görüntüsü verebilir.
Sıcak hava ile birlikte buz çözüldükçe, dış üniteden su akmaya başlıyor. Kısaca özetlemek gerekirse klima dış ünitesinin su akıtıyor olması, aslında klimanın düzgün çalıştığının bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Dış ünite yeri için kriterler:
Ekonomik yönden avantaj sağlamak için bakır borunun en kısa olacağı yer seçilmelidir. Güneş ışınlarından ve soğuk hava şartlarından korunabilecek bölgelerde olmalıdır. Çok fazla ısınmamasına dikkat edilmelidir. Buhar ve yanıcı gaz kaynaklarına yakın montajdan kaçınılmalıdır.
Kış ayları boyunca kullanılmayan klima nedeni ile klima kanallarında oluşan nem yoğun bir bakteri oluşmasına neden olur. Bir anlamda küf diyebiliriz buna. Oluşan bu bakteriler klimanın çalıştırılması ile birlikte otomobilin içine yayılır.
Yaz aylarında soğuk gaz borusu ile dış ortamdaki sıcak hava karşılaştığında gaz borusu üzerinde terleme şeklinde su damlacıkları oluşur. Bu durum sanki borudan su akıtıyormuş görüntüsü verebilir. Aslında sıcak soğuk karşılmasından kaynaklanan normal bir durumdur. Arıza değildir.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir.
Klimaların soğutma modundaki çalışma prensibini iç ünitedeki nemi dışarıya atması olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla havadaki nemle orantılı bir şekilde bakır boruların bağlantı elemanlarında yoğuşma meydana gelir. Bu yoğuşmadan kaynaklı su akıntısı oluşur. Yani bu normal bir durum olup, arıza sebebi değildir.
Klima su akıtma problemini gidermek için ilk adım, problemi doğru teşhis etmektir. Eğer problem tıkanmış bir drenaj borusu ise bu boruyu temizlemek genellikle problemi çözer. Eğer problem yoğuşma ise klimanın soğutma ayarlarını kontrol etmek ve drenaj sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamak gerekir.
Bilindiği üzere klimalar iç ve dış üniteden oluşuyor. Dış ünite ve iç ünite bakır bir boruyla birbirine bağlı halde bulunuyor ve dış üniteden iç üniteye gaz salınımı gerçekleşiyor. Bakır boruda kaçak olması durumunda ve ortamda kibrit/çakmak gibi yanıcı ürünlerin yakılması sonucunda da klima patlaması yaşanabiliyor.
Kısacası hava ne kadar daha sıcak ve nem oranı ne kadar daha yüksek olursa cihazınız bir o kadar daha fazla su oluşturacaktır. Normal şartlarda yazın soğutmada geleneksel evinizde kullandığınız 12.000 Btu bir klima günlük ortalama 6 litre ile 10 litre arası su üretecektir.
İç ünite ve dış ünite olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Klima temizliğinde iç ve dış üniteler temizlenir.
Özetle klima suyu, klima sistemindeki soğutma işlemi sırasında oluşan ve nem toplayan suyun biriktiği bir haznede toplanır. Bu hazne genellikle aracın alt kısmında, şasi üzerinde yer alır ve klima suyu buradan aracın altına doğru akar.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Bir klimanın ömrü çoğunlukla 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri