Klinik Nörofizyoloji, vücutta süregiden biyoelektriki eylemlerin merkezi ve çevresel (periferik) sinir sistemi düzeyinde gözlemlenmesi ve kayıtlanması ile uğraşan bir tıbbi üst uzmanlık alanıdır.
Klinik nörofizyoloji laboratuvarında elektroensefalografi, elektromiyografi ve uyandırılmış potansiyeller gibi testlerle sinir sistemindeki hasarlanmanın nerede olduğu, derecesi ve tabiatı tayin edilebilmektedir.
Nörogelişimsel Tedavi (NGT) olarak da bilinen Bo- bath kavramı, günümüzde bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yaklaşımdır. Yaklaşımın temel filozo- fisi, merkezi sinir sistemi lezyonlarının postür ve koordinasyonda oluşturduğu problemler ve fonk- siyona etki eden kas tonusundaki anormal değişi- me dayanmaktadır.
Nörodizyolog, tedaviden çok tanı ile ilgilenir. Klinik nörofizyoloji, sinir ve kas sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisine yönelik olarak çalışan bir branştır. Özellikle de EEG beyin testlerinin yapılması ve EMG sinir testi ve yorumlanması doğru bir tanı koymaya çalışır.
Nörofizyoloji (Grekçe: νεῦρον,, nöron, "sinir"; φύσις, fizis, "doğa, köken"; ve -λογία, -logia, "bilgi") sinir sisteminin işleyişi ile ilgilenen bir fizyoloji ve sinirbilim dalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Vücuttaki çeşitli sistem ve organların nasıl çalıştığı ve homeostazı sürdürmek için birbirleriyle nasıl etkileşime girdikleri mekanizmalarıyla ilgilenen önemli bir disiplindir. Tıbbi fizyologlar, kardiyovasküler, solunum, sindirim ve sinir sistemleri gibi vücudun işlevlerinin çeşitli yönlerini inceler.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Ancak bu yönetmelik incelendiğinde Klinik Nörofizyoloji yan dalının sadece nöroloji uzman hekimlerine hak olarak verildiği ortaya çıkmıştır. Derneğimiz bu konuyla ilgili süreci araştırdığında aşağıdaki bilgilere ulaşmıştır.
Sinir sisteminin hücrelerini ve bu hücrelerin fonksiyonel devreler inşa edecek, bilgiyi işleyecek ve davranışı yönlendirecek biçimdeki organizasyonunu araştıran bilim dalıdır.
EMG çekimleri bu konuda eğitim almış fizik tedavi yada nöroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. EMG cihazı ile yapılan çok fazla sayıda test mevcuttur. Dolayısıyla bu testlerin büyük kısmını gerçekleştirebilmek için uzman doktorun ihtisas üzerine en az 2-3 yıl kadar eğitim almış olması gereklidir.
İskelet kaslarına düzgün kasılama ve gerektiği anda gevşeyebilme özelliklerini kazandırmak, dengeyi sağlamak, kasta azalan kasılma yetisini güçlendirmek, istenmeyen kas aktivitesini ve hipertoniyi azaltmak gibi hedefleri amaçlar.
Beyin Check Up'ı da denilen Nöropsikolojik değerlendirme, ki- şinin zihinsel ve psikolojik işlevselliğinin normal düzeyde olup olmadığının araştırılmasıdır.
Nörofizyolojik kuramın kurucusu Donald Hebb'dir. Hebb'e göre iki tür öğrenme vardır. Bunlardan birincisi çocuklukta meydana gelen hücre kümeleri ve ardışıklık basamaklarıdır. İkincisi ise yetişkinlikte meydana gelen içgörüsel ve yaratıcı öğrenmelerdir.
Elektronörofizyoloji bölümünde eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler Fizyoloji, Kognitif Nörofizyoloji, Anatomi, Elektrofizyolojik ve Nörogörüntüleme Verilerinin Analizi, Elektronörofizyoloji, Nöroloji konularında eğitim görmektedirler. Bölüm dili Türkçedir.
Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır.
Elektronörofizyoloji bölümü iki yıllık eğitim veren en iyi bölümlerden birisidir. Bölümden mezun kişilerin iş bulabilme ihtimalleri çok fazladır. Hastanenin birçok bölümünde çalışabildikleri için hastanelerin çok ihtiyaç duyduğu mesleklerdendir. Bu bölümden mezun kişilere nörofizyoloji teknikeri unvanı verilmektedir.
Klinik Nörofizyoloji, vücutta süregiden biyoelektriki eylemlerin merkezi ve çevresel (periferik) sinir sistemi düzeyinde gözlemlenmesi ve kayıtlanması ile uğraşan bir tıbbi üst uzmanlık alanıdır.
Nöronların ve nöral devrelerin temel özelliklerini anlamayı hedefleyen bu bilim dalı, bu amaçla fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji, gelişim biyolojisi, sitoloji, matematiksel modelleme ve psikolojiyi birleştirir.
Romatoloji, eklemleri, kasları, kemikleri ve kan damarlarını etkileyen inflamatuar koşulların teşhis ve tedavisinde görev alan tıp bölümüdür. İç hastalıkları alt uzmanlık dalıdır.
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, İstanbul Tıp Fakültesi mezuniyet öncesi onkoloji eğitimini Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı ile beraber yürütmektedir.
Kısacası alerjik hastalıklar uzmanı hangi hekimlerdir sorusunun cevabı iç hastalıkları uzmanı olan ve alerji üst ihtisas sınavını kazanmasıyla 3 yıl süreyle iç hastalıkları ana branşının üzerinde yan dal olan alerji bölümünde eğitim alan uzmanlardır.
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri