9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Altüst şeklinde yazılması gereken söz öbeği, düzenin değiştiği, işlerin yolunda gitmediğini ifade etmektedir. Alt üst kelimesi bitişik yazılması gereken söz öbeğidir. Alt- üst gibi üzeri kelimesi de sonuna geldiği sözcükle bitişik yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle altıüstü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı altı üstü şeklinde olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Yurt dışı Nasıl Yazılır? Bu sözcük genel olarak alt üst şeklinde yanlış bir şekilde kullanılıyor. Doğru kullanımı altüst şeklinde olmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
Altüst kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım şekli altüst şeklindedir. Bu kelime bitişik yazılan kelimeler arasında yer alır. Ayrı olarak yazılması yanlış yazım olarak kabul edilmektedir.
“Ayaküstü” kelimesi Türkçe dilinde sıkça kullanılan bir deyimdir ve “aceleyle, hızlıca, çabucak” anlamına gelir. Doğru yazılışı ise ayrı olarak “ayak” ve “üstü” şeklindedir.
Öğle Üzeri Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Öğleüzeri birleşik bir isimdir. Bu nedenle kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Güneşin batmaya yakın olduğu saatleri ve günün henüz bitmediği anları ifade etmek için kullanılan akşamüzeri kelimesi Türk Dil Kurumuna göre birleşik yazılması gereken bir kelimedir. Cümle içinde günün akşam saatlerine yakın zamanlarını anlatmak için kullanılan bu kelimenin ayrı şekilde yazımı hatalı bir yazımdır.
Alt Üst Etmek, bir şeyi bilerek ya da istemeden karmakarışık hale getirmek demektir. Sadece maddi şeyler için değil duygu ve düşünceler için de bu deyim kullanılır.
Bununla beraber yazım hatası çok sık yapılan kelimeler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Alt Alta Nasıl Yazılır? Bu kelime grubu genel olarak ayrı şekilde ele alınması ile beraber yazılmaktadır.
Artı eksi işaretinin yapılması için alt + 241 kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Klavyede boşluk tuşunun sol tarafındaki alt tuşuna basılı tutulurken diğer yandan sırası ile 2-4-1 tuşlarına basılması gerekmektedir. Bunun dışında aynı simgeyi alt + 0177 tuşları ile de yapmak mümkündür.
TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılış şekli ise “sırtüstü” şeklinde bitişik yazılmasıdır. Bu kelime, genellikle vatandaşlar tarafından “sırt üstü” şeklinde ayrı bir şekilde yazılarak yazım yanlışı yapılıyor.
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Hoş beş" olan kelimenin doğru kullanımı "Hoşbeş" olmaktadır.
İkindiüstü anlamına gelir. Bu kelime genellikle ikindi üzeri şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikindiüzeri şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı ise ''yüzüstü'' şeklinde olmalıdır. TDK'ya Göre Yüzüstü Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk dil kurumuna göre yüzüstü kelimesinin yüz üstü şeklinde yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Doğru yazılışı ise yüzüstü olarak ifade edilebilir.
Akşam ve üstü kelimelerin meydana gelen birleşik bir kelime olan akşamüstünün doğru yazılışı bitişik şekilde kabul edilir. Türkçe imla kurallarına göre kelimenin sonuna somut olarak yer yön belirtmeyen üst, alt, üzeri gibi kelimeler geldiği zaman mutlaka iki kelime birleşik yazılır.
Böbrek üstü bezleri (adrenal bezler, suprarenal bezler, sürrenal bezler), üçgen biçimini andıran iç salgı (endokrin) bezleridir. Anatomik olarak böbreklerin hemen üstlerinde bulunduklarından bu adı almışlardır.
1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri