Dostlar, internette biri şöyle yazmış, "Modern tıbba göre erkeklerde kıllanma süreci 10-15 yaşları arası (Bu süre değişken olmakla birlikte genel itibarıyla ergenliğe girişi sürecidir.) başlar, 18-20 yaşlarına dek devam eder. Çok nadir durumlarda 18 yaşına kadar kıllanma olmadığı söylenmektedir.
Ergenlik, kızlarda ortalama 10-11 yaşlarında, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlar. Fiziksel değişikliklerin ve büyümenin tamamlanması 4-6 yıl sürer ve genellikle kızlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşlarda boy uzaması durur.
Büyüme 14-16 yaşına gelene kadar devam eder. Erkeklerdeki pelvik bölgesinde kıllar ortaya çıkar, 12-14 yaşında yüz kılları çıkar, koltuk altı kılları da bundan bir ya da 2 yıl sonra ortaya çıkar. Bu dönemdeki erkeklerin ses tonlarında iniş ve çıkışlar görülür.
Vücudumuzdaki kıl sayısı saçımızdakinin 10 katından daha fazladır. Göğüs, omuzlar, sırt, koltuk altı ve genital bölgeler kılların daha güçlü çıktığı alanlardır.
Kılı besleyense alt derideki kılcal damarlardır. Burdan kıl kök hücresi beslenir ve keratinleşmiş kıllar deri yüzeyine çıkar.
İlgili 37 soru bulundu
Egzersiz, saç derisinin kan dolaşımını yükseltir, böylece kıl kökleri daha güçlü hale gelir. Daha güçlü hale gelen kıl kökleri ise saç dökülmesini engeller. Aşırı egzersiz ise vücuttaki östrojen seviyesini azaltarak vücudun daha fazla DHT hormonu salgılamasına neden olur.
İnsandaki kıl sayısı da muhtelif özelliklere göre değişmekle birlikte, her bir kılın ortalama 3-4 yıl ömrü olduğu çeşitli araştırmalarda dile getiriliyor.
Merhabalar, meme bölgesi de dahil olmak üzere birçok vücut bölgesinde istenmeyen kıl ve tüyler oluşabilir.
Kadınlarda hormonal hastalıklar, çeşitli tümörler, polikistik over sendromu, bazı ilaçlar ya da gebelik nedeniyle gelişebilen aşırı kıllanma sorunu hirsutizm olarak tanımlanıyor. Hirsutizm varlığından söz etmek için erkek tipi kaba ve kalın kıllanma olması kriter sayılıyor.
Merhabalar, göbek bölgesinde tüylenme hamilelik döneminde görülebildiği gibi diğer bazı hormon düzensizlikleri sonucu ve/veya genetik nedenlerle de oluşabilir. Eğer kişide hormonal bir rahatsızlık yoksa, tüm diğer vücut bölgelerinde olduğu gibi göbek bölgesindeki tüylerden de lazer epilasyon ile kurtulmak mümkündür.
Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
Özellikle kız çocukları adet görmeye başlayıp birkaç sene geçtikten sonra (yaklaşık 15 yaş civarı) herhangi bir problem yoksa bacak, koltuk altı ve bikini bölgelerinden epilasyona başlanabilir. Ergenliğin başlaması ile hormonların tam olarak düzene girmesi arasında birkaç senelik bir süre gerekli.
Epilasyon işleminin kalıcı olması için ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra yapılması uygundur. Ancak bazen ergenlik döneminde aşırı tüylenme nedeniyle gençler ve aileleri sorun yaşayabiliyor.
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir.
Kilo vermek, insülin direncini azaltmakta ve azalan direnç neticesinde kandaki insülin seviyeleri azalmaktadır. Bu da androjen seviyelerini düşürerek tüylenmeyi azaltabilmektedir.
Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür, lazer ışını kıl kökünde tahribata neden olur. Kıl kökü derinin birkaç milimetre altındadır, süt bezleri ise çok daha derindedir. Meme üzerine yapılan lazer epilasyon, süt bezlerine zarar vermez.
Erkeklerde olduğu gibi kadınların da meme bölgesinde ve meme ucunda farklı seviyelerde tüylenme görülebilir. Bu bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ailesindeki diğer kadınlarda da fazla tüylenme sorunu görülen kadınlarda genetik yatkınlık sonucu meme ucunda tüylenme görülebilir.
Çenede tüylenme neden olur? Hormonal denge çene kıllanması noktasında büyük bir önem taşımaktadır. Östrojen hormonunun azalması durumu karşısında çenede tüy oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durum karşısında tüylenmeye karşı önlemler almakla beraber uzmanlar ile görüşmek de oldukça fayda sağlayacaktır.
Merhabalar, kalça tüylerine lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon göz kapağı dışında istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine uygulanabilir. Buz Lazer ağrısız olması ile günümüzde en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemidir.
Kubbe şeklinde olanların üzerinde kıllar görülebilir. Kıl folikülü nedeni ile bende sivilce, kızarıklık ve ağrı olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa başvurarak muayenenizi yaptırmanız gerekir. Ben üzerindeki kılları çekerek (cımbız ile) veya epilasyon ile almamak gerekir.
Orijinal Soru: Jiletle sakal/bıyık veya vücudun herhangi bir bölgesindeki kılı kesmek daha hızlı veya daha kalın uzamasına neden olur mu? Vücudumuzdaki hiçbir kılın uzama hızı veya gürlük miktarı, kılların kesilmesiyle alakalı değildir.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Erişkin insanlarda iki tip kıl vardır; yoğun olarak pigmentli olan ve saçlı deride yer alan terminal kıllar ve daha çok yüzde ve diğer vücut bölgelerinde bulunan vellus kıllar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri