İlaç 5 gün kullanıldıktan sonra vajinal ultrasonografi görüntüleme yapılır. Burada yumurtanın büyüklüğü ve gelişimi kontrol edilir. Yumurta gerekli olgunlaşmaya ulaştığında yumurta çatlaması için gerekli olan iğne verilir. Ardından çiftlere cinsel ilişkiye girmeleri önerilir.
6 aylık süre boyunca klomen kullanan hastalarda yaklaşık % 80 oranında yumurtlama sağlanabilmektedir. Tüp bebek tedavilerinde yaklaşık 5 gün süre ile klomen kullanımı özellikle yumurtalık rezervi düşük hastalarda elde edilecek yumurta sayısını arttırabilmektedir.
İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur.
Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçetelendirilmiştir, başkalarına vermeyiniz. Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Klomen, öngörülebilen yumurtlama tepkisi, planlı cinsel ilişki ve döllenme için kullanılabilir. Açıklanamayan infertilite: Normal doğurganlık değerlendirmesi olan ancak buna rağmen hamile kalmakta zorluk çeken sağlıklı çiftler arasında hamilelik şansını arttırmak için etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Cinsel ilişkiden sonra hamile kalmak için, yumurtlama dönemine yakın zamanda beraberlik sağlanmalıdır. Bu noktada en az 2 günlük cinsel perhiz erkekte ideal sperm sayısının ulaşılmasına olanak sağlamaktadır. Spermler yaklaşık 24 ile 72 saat kadar canlılığını koruyabilmektedir.
Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur.
En çok görülen yan etkiler: Vazomotor kızarmalar, karın bölgesinde huzursuzluk, anormal uterin kanamalar, over hipertrofisi, göğüslerde gerginlik ve dolgunluk, görmede bulanıklıktır. Seyrek olarak da ; Bulantı, kusma, gerginlik,uyku bozukluğu, baş dönmesi, poliüri, ürtiker görülebilir.
İleri derecede saflaştırılmış FSH, klomifen sitrat tedavisinden sonra gebe kalamayan kadınlarda folliküllerin gelişmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Ayrıca normal olarak yumurtlayan ve tüp bebek yöntemi uygulanan kadınlarda çok sayıda follikülün gelişmesini sağlamak amacıyla da kullanılabilir.
Erkek İnfertilitesinde Klomen Kullanımı
Ancak erkek infertilitesinde klomen tablet kullanımı da oldukça yaygındır. Sperm üretimi ve sperm kalitesinin artırılmasında kullanılan klomen tablet, tüp bebek tedavileri boyunca baba adaylarına, ürologları tarafından verilebilmektedir.
Yumurta çatlaması, kadınların ovulasyon dönemlerinde yumurtanın yumurtalıktan dışarıya çıkması durumuna denmektedir. Yumurtlama gününün yaklaştığı zamanlarda akıntıda artış olur. Yumurta çatlaması kasık bölgelerinde ağrıya neden olurken göğüslerde şişlik ve vücut ısısında artma gibi tepkimelere de yol açabilmektedir.
Adet kanamalarından birkaç gün önce başlayan çeşitli belirtiler (ruhsal belirtiler, vücutta şişkinlik hali, göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet) ve bu belirtilerin adet kanamasıyla beraber kaybolması, adet kanaması esnasında az veya çok hissedilen hassasiyet ve ağrı, yumurtlama olduğunun en kıymetli göstergelerindendir.
Yumurta çatlatma iğnesinden sonra cinsel ilişki konusunda belirli bir zaman çerçevesine uyulması önemlidir. Uzmanlar genellikle iğne vurulduktan 24-36 saat sonra cinsel ilişkiye girmeyi tavsiye eder. Bu spermlerin uygun şekilde yerleştirilmesi ve dolayısıyla en yüksek dölleme şansının sağlanması için en ideal zamandır.
ÖNEMLİ: Yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir. Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir.
Spermle yumurtanın birleşmesi belirtileri cinsel ilişkiden ortalama 3-4 gün sonra görülebilmektedir. Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Follikül 7-8mm çapına ulaştığında ultrasonda görülebilir hale gelir. Follikül ultrason görüntüsünde yuvarlak, içi sıvı dolu bir kese şeklindedir. Günde yaklaşık olarak 1-2 mm büyür ve çapı 18 ile 25 mm arasında bir büyüklüğe ulaştığında yumurtlama için hazırdır.
Üreme çağında, düzenli adet gören bir kadında, her ay, yumurtalıklarda, follikül adı verilen kese içerisinde bir yumurta gelişir. Yaklaşık 18-20 cm. çapına ulaşan bu kese, iki adetin arasına denk gelen 14. günde çatlar ve içerdiği yumurta tüpler tarafından yakalanır.
Yumurtlama gerçekleşiyor
Folikülün duvarında bir çatlama oluşur ve yumurta, etrafında birkaç tabaka hücre ve içinde bulunduğu sıvı karın boşluğuna bırakılır. Buna yumurtlama diyoruz.
Yumurtlamayı uyarmak için kullanılan klomen yumurtlama sonrası oluşan korpusluteum kisti rikini artırabilir.
Yumurta çatlatma iğnesi, hamile kalmak isteyen kadınlara yapılan bir tedavi şeklidir. Yumurta olgunlaştıktan 24-36 saat sonraya denk gelecek şekilde, ayda yalnızca 1 defa yapılır. Ancak her ay düzenli yapılacak bir uygulama değildir.
Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Eşim boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmelidir? Cinsel birliktelik sonrası 20-30 dakika kadar sır üstü yatar pozisyonda istirahat edilmesi sperm hücrelerinin rahim kanalına ve tüplere ilerlemesi için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri