Detayına girmeden anlatmaya çalıştığım, gördüğün gibi saçın yapısında hiç bir vitamin yoktur. Bu bilgiler ışığında saçın uzatılması veya kesilmesi; gelişim ve güç konusunda her hangi bir etkisi olmayacaktır.
Kız ya da erkek olsun çocukların bebeklik döneminden itibaren saçlarının sürekli kısa kesilmesinin vücut gelişimine hiçbir katkısının olmadığını ifade eden Topaloğlu, ''Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor'' dedi.
Saçın doğal yapısında “keratin” denilen bir protein vardır ve vücudumuz, bu proteinin üretimi için hiçbir vitamine gerek duymaz. Bu nedenle, diyebiliriz ki; uzun saç veya saç uzatmak çocukların gelişimlerinde olumsuz bir rol oynamaz. Saç yapısı genetiktir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Onu besleyen kandır, onu oluşturan hammadde bu nedenle optimal saç büyümesi için çok önemlidir. Saç uzadıkça yıprandığında ki bu özellikle ince saçlarda olur, yavaşlar.
İlgili 28 soru bulundu
Saçların büyüme hızı ergenliğe kadar erkeklerde, erişkinlerde ise kadınlarda daha fazladır. 15 - 30 yaşlar ise uzama hızının en fazla olduğu yaşlardır. Yeni saç ise eski saçtan hızlı uzar. Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Büyüme geriliği var mı? Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Saçlar, her bireyin oldukça önem verdiği bölgelerdir. Saçları kısa olan kişiler, saçlarının kısa süre içinde uzamasını istiyor. Saçlar bir ay içerisinde ortalama 2.5 cm uzayabiliyor.
Özetle saç uçlarından kestirmeniz doğrudan hızlı uzamayı sağlamaz. Ancak özellikle kırıklar veya yıpranan saç uçları saç uzamasını yavaşlatabilir.
1.Saçımız/Saç folikülü deri organına bağlı bulunan kendi de ayrı bir cumhuriyet olan bir organdır. Saç kökü damar ağı ile çevrili besinini kandan alan bir hücreler ve dokular bütünüdür. Saçımızın uzama hızı da bu organın sağlıklı çalışmasına yani sağlıklı hücre bölünmesi yapmasına bağlı bir durumdur.
B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
18'den sonra boy uzaması oldukça yavaşlasa da erkeklerde 22 yaşına, kızlarda ise 20 yaşına kadar gelişme devam edebilir. Fakat 24-25 yaşları arası genelde boy uzaması için geç kalınmış dönemlerdir. Yine de, 20'li yaşlarda da sabırlı bir çalışma göstererek boyunuzun uzamasını sağlayabilirsiniz.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
27 yaşından sonra boy uzar mı? 27 yaşında sonra boy uzamaz. Boy uzaması ergenlik bitince durur.
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
B12 eksikliğinde saçların uzaması bu nedenle durur. Eğer saçlarınızın hızlı ve sağlıklı şekilde uzamasını sağlamak istiyorsanız B12 alımına dikkat etmeniz gerekir. B12 vitamini için süt, yoğurt, yumurta, peynir ve whey protein tozu tüketmeniz önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri