Klorlu su, saçı korkunç boyutlarda yıpratıyor. Dikkat edilmediği takdirde, klorlu su saçta kuruma, kopma ve matlaşma gibi birçok sorun oluşturabiliyor. Ayrıca, kuru saç yapısına sahip olanlar ile saçları boyalı olan kadınlar, klorlu su konusunda çok daha fazla risk altında.
Diğer yandan cilt, saç ve tırnaklarla uzun süre temas eden klorlu su, yararlı bakterileri öldürüyor, cilt ve tırnakları daha hassas hale getiriyor, saçın koruyucu üst tabakasına hasar veriyor. Sonuçta, kurumalar, çatlamalar, renk değişimleri ve kırılmalar başlıyor.
Yüzme havuzu suyu gözde tahrişe neden olabilir fakat saç dökülmesine neden olmaz. Yüzme havuzları suyunda kullanılan antibakteriyel ürünler ve klor yüzünden kötü bir üne sahiptir. Gözün konjunktivası tahriş olabilir, fakat düzenli olarak yüzme havuzuna gitmek saç dökülmesine neden olmaz.
Klorlu suya devamlı maruz kalan kişilerde, saçın üzerindeki koruyucu keratin tabakası bozulur. Saçlar yıpranarak mat bir görünüme bürünür ve kırılma ve yıpranmalar daha sık olur. Saçlarda kuruma ve çatallanmalar görülür. Boyalı, permalı, ince telli, zayıf ve kuru saçlar klorlu sudan daha fazla etkilenir.
Havuz sonrası bakım için en önemli konu hemen saçınızda bulunan kloru, taze su ile durulamaktır. Bu esnada arındırıcı bir şampuan kullanmak daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Durulamadan veya şampuanlamadan sonra, saçınıza durulanmayan bir saç kremi ile biraz nem vermeniz de önerilir.
İlgili 34 soru bulundu
Hindistan cevizi yağı mucizesini hepimiz duymuşuzdur. Saçlar yıkandıktan sonra diplere gelmeden saçlarınızı Hindistan cevizi yağının hoş kokusu ile yumuşacık yapabilirsiniz. Havuza girmeden yıkanan saçlar ve çıktıktan sonra 2 kere şampuanlamak saçlarınızı klordan iyice arındırmanıza yardımcı olabilecektir.
Yüzme havuzlarında kullanılan klor sarı saçın yeşermesine sebep olur mu? Bu sorunun cevabı ne yazık ki evettir. Klor sarıya boyanmış saçları ya da balyaj ve omre gibi sarışın vurgular yapılmış saçların yeşillenmesine sebep olur.
Çok fazla güneş, tuzlu veya klorlu su gibi diğer etmenler de saç derisindeki nemi yok eder ve kepek oluşmasına sebep olur.
Bununla birlikte klorlu suyun sadece tüketilmesi değil banyo yapılırken kullanılması da vücuda ciddi oranda zarar verebilmektedir. Günde içilmesi gereken ortalama olarak 2 litre su klorlu su olarak tüketildiği zaman vücudumuza ve sindirim sistemimizde bulunan organlara ciddi zararları dokunabilmektedir.
Klor, cildin pH dengesini değiştirerek cildin doğal koruyucu bariyerini etkileyebilir. Bu durumda cilt daha kuru ve daha hassas hale gelebilir. Klorlu suya uzun süre maruz kalmak veya sık sık temas etmek, ciltte kuruluk, tahriş, kızarıklık ve hatta dermatit gibi sorunlara yol açabilir.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Saç rengini olumsuz etkileyebilir
Klor bir ağartma maddesi olduğundan elbette boyalı saçların da olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Özellikle sarı ve platin renkte saçlarınız varsa, zaman içinde klor saç renginizin solmasına ve istenmeyen tonlara neden olabilir.
Havuz suları, klor başta olmak üzere sağlığımızı tehdit eden birçok kimyasalı içinde barındırır. Bu kimyasal maddeler bazı kişilerde; cilt kuruluğu, göz kızarıklığı, kaşıntı, cilt üzerinde aşırı sivilce yahut akne gibi oluşumlara yol açar.
Serbest klora karşı bakteriler zamanla direnç kazanabilirler. Uzun süre havuzda kalanlarda burun tahrişi, ciltte kaşıntı, kuruluk, gözlerde kızarma ile öksürük nefes darlığı gibi solunum yolları semptomlarına neden olabilir. Astım hastalarında klor astım krizini tetikleyebilir.
Havuzları temizlemede kullanılan solüsyonlarda bulunan oksitlenmiş metallerdir (örneğin; Özgürlük Anıtında olduğu gibi zamanla kahverengiden yeşile dönen bakır). Bu metaller, saç tellerine açık renk saçlarda kendini gösterecek derecede yeşilimsi bir ton verebilir.
Ayrıca klorlu su, ciltteki yağları ve bakterileri yok ederek akne oluşumunu azaltmaya da yardımcı olabilir. Ancak, çok fazla klorlu su teması, ciltte kuruluğa, kaşıntıya, tahrişe ve hatta dermatit veya egzama gibi cilt problemlerine neden olabilir.
A vitamini, saç derisinin saç köklerini ve tellerini beslemek için gerçekleştirdiği sebum üretimini destekler. Antioksidan etkili bir vitamin olması sayesinde, saçlara güçlü bir nem desteği sağlar. A vitamini eksikliğinde saç derisinde kuruluk, pullanma ve kaşıntı gibi sorunlar meydana gelebilir.
Bu nedenle içerisinde zeytinyağı, argan yağı, shea yağı, gliserin yağı gibi doğal içerikleri barındıran nemlendiricileri değerlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra içeriğinde vazelin ya da mineral yağı bulunan şampuanlardan uzak durmanızda fayda var.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
İlk olarak, havuz suyunun kimyasalları saçlarınızı yıpratabilir, bu nedenle yüzme öncesi saçınıza biraz hindistan cevizi yağı veya saç serumu uygulayarak koruyucu bir bariyer oluşturabilirsiniz. Yüzme sonrasında saçınızı hemen temizleyin ve duş alın.
Denize veya havuza girmeden önce, saç sağlığının korunması adına alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanmaktadır: Koruyucu yağ veya krem kullanmak, saç tellerinin deniz suyuna hazırlanmasına olanak tanımaktadır. Hindistan cevizi yağı ve badem yağı, bu amaca en iyi şekilde hizmet edebilmektedir.
Deniz sonrası saç bakımı için en etkili yağlar; tatlı badem yağı, susam yağı, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, menekşe yağı ve argan yağı olarak sıralanabilir. Özellikle tatlı badem yağı ve argan yağı saçı güçlendirerek parlaklığını koruyor ve yenileyici etki gösteriyor.
Klor reaksiyonları, kaşıntılı, kırmızı deri veya kurdeşen (kaşıntılı şişlikler) içerebilir. Klor ayrıca cildi kurutur ve mevcut dermatiti de tahriş edebilir.
Saç Cilası Ne Zaman Akar? Genele bakıldığında saç cilasının ömrü yaklaşık 1-1,5 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri