Osmanlı Ordusu'nun yönetimini elinde tutan Almanlar Çanakkale cephesi için 10.000 Arap asker alıyor ki bunların içinde Filistinli, Ürdünlü olanlar da var.
Dr. Mithat Atabay, 1915 yılındaki Çanakkale Cephesi'nde 30 bin Suriyeli'nin savaştığını, 600 Suriyeli'nin ise bu savaşta hayatını kaybettiğini ifade etti.
Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı.
“Çanakkale Savaşı'nda kimler askerlikten muaftı?” başlıklı görselde ayrıca din okullarında okuyan ve çalışanların, imamların, müezzinlerin, tekke şeyhlerinin ve türbe görevlilerinin de savaşta bulunmadığıbelirtildi.
Çanakkale savaşına sadece Türkler değil, Kürt, Arap, Nusayri ve Osmanlı topraklarının her tarafından insan geldi, çarpıştı. Bunun en büyük delil bugünkü mezar taşlarıdır. Fakat bu savaşa katılanları oranladığımızda doğu illerinin sayısı az gözükmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Emrinde üç alay vardı; Türklerden oluşan 57. Alay ile Araplardan oluşan 72. ve 77. alaylar.
18 Mart 1915 günü Müstahkem Mevki sınırları içinde 50.000, Çanakkale harekât alanı içinde 95.000 kişilik Türk kuvveti bulunmaktadır. 1914 ve 1915 yıllarında Çanakkale Müstahkem Mevki birliklerinin muharebe dışı zayiatı ise şu şekildedir.
Şimdi Alman raporlarını referans alarak sesli düşünelim. Osmanlı ordusundaki Kürt unsur oranı: 2.998.000/44.000= yaklaşık olarak yüzde 1.5 olmaktadır. Yani Kürtlerin nüfusa oranı yüzde on iken orduya oranı yüzde bir buçuktur.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi ve Rolü
Yarbay olarak görev yapan Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir.
Devler ülkesinde devler savaşı olarak adlandırılan Çanakkale savaşının ordularının başkumandan vekili Harbiye Nazırı Enver Paşadır.Yanya kahramanı Esat Paşa kolordu kumandanı Mustafa Kemal ise yarbay rütbesinde tümen komutanıdır.
Anlaşıldığı üzere Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal, titiz ve düzenli bir komutandır. 25 Nisan-17 Mayıs 1915 tarihleri arasında 19'uncu Tümen Komutanı olmasına rağmen, kolordu mevcuduna yakın birliklere komuta etmiş; düşmanın ilk çıkarma harekâtını başarı ile durdurmuştur.
Arap Ayaklanması (Arapça: الثورة العربية Al-Thawra al-'Arabiyya, İngilizce: Arab Revolt), Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti yaratma amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
Çanakkale'de Afgan gençler Türk kardeşleriyle düşmana karşı savaştı. Şehit oldular, nurlar içinde Türk kardeşleriyle birlikte uyuyorlar”.
Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Türkiye genelinde ise ikamet izni ile bulunan yabancıların sayısı 1.303.370. Öte yandan Çanakkale'deki kayıtlı Suriyeli sayısı, İl Göç İdaresi Müdürlüğü istatistiklerinde bulunuyor. Bu istatistiğe göre Çanakkale'de 4.233 Suriyeli bulunuyor.
Dünya Savaşı'nda Türk ordularının başında Başkomutan Vekili, Harbiye Nazırı ve Genelkurmay Başkanı sıfatıyla bulunan, Çanakkale'yi baştan aşağı planlayıp cephede de yöneten kişi Enver Paşa'dır!
Az önce 10.000 Kürt de Sultan'a katılmıştı. Bununla beraber Sultan, Tanrı'dan sonra buyruğundaki 4.000 kişilik hassa askerine güveniyordu. Ancak Sıbt İbnü'l-Cevzî'nin bu eseri savaşın üzerinden 150 yıl geçtikten sonra yazılmıştır.
Peki, Kurtuluş Savaşı'nda kimlerle savaştık? Türk Milleti, 1918 yılında imzalanan Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu'da başlayan işgal hareketleri neticesinde Doğu Cephesinde Ermeniler, Güney Cephesi'nde Fransızlar ve Ermeni çeteler, Batı Cephesi'nde ise Yunanlar ile savaşmıştır.
Kürt unsur: 1 milyon 600 bin olarak gösterilmektedir. birimlerinin hazırladığı raporlara dayandırılmıştır.
Bazı kayıtlara göre Çanakkale Savaşı'nda savaşan asker sayısı 158 bindir. Ancak kayıp olan kişilerle birlikte toplam şehit sayısı 250 bin olarak tahmin edildiğinden savaşan asker sayısının da 158 binin çok daha üstünde olduğu düşünülmektedir.
- Savaş, barış ve antlaşma adlarının her sözcüğü büyük harfle başlar: Çanakkale Savaşı, Lozan Antlaşması…
Liman von Sanders; Birinci Dünya Savaşı'nın Türk tarihinde ismi sık geçen, Atatürk'ün hem Çanakkale'de hem de Sina-Filistin cephesinde emrinde çalıştığı, bir Alman Tümgenerali iken Türk Mareşali yapılan, Türkiye'ye maliyeti ağır olan bir askerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri