Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir. Dikkat etmemiz gereken husus necasetin üzerimize değmesine mani olmalıyız. İlave bilgi için tıklayınız: Ayakta bevletmenin (ihtiyaç gidermenin) dinen ve tıbben sakıncası varmıdır?..
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 'alafrangaya karşı alaturka tuvalet tercih etmenin hiçbir dini gerekçesi' olmadığını belirtti. Yılmaz şunları söyledi: 'Önemli olan temizliğe dikkat etmek esastır.
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
Diyanet: Tuvalet kağıdı, kına, saç boyası ve jöle kullanılabilir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Allah'a hamd olsun. Bu konuda sünnet olan kişinin oturarak hacet gidermesidir. Ancak ihtiyacını ayakta giderdiğinde bedenine veya elbisene necaset sıçramadığı sürece hiç bir sorun yoktur.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Bir bireyin ilk olarak bedeninde bulunan pis sayılabilecek her şey den arınması gerekmektedir. Necasetten taharet ve hadesten taharet şartları yerine getirilmediği vakit namaza yaklaşılması mümkün olmaz. Bu şartları yerine getirmeden namaz kılma çabası gösteren bireylerin yapmış oldukları işe ibadet hükmü taşımaz.
Modern tuvaletler hemoroid oluşumuna sebep olur.
Oturma pozisyonu daha zayıf ve yavaş bir dışkılamaya sebep olur ve kasları daha fazla zorlamayı gerektirir. Öte yandan, bağırsakları çömelmiş pozisyonda boşaltmak daha hızlı ve kolaydır ve neredeyse hiç zorlama gerektirmez.
(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133). Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekânlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyolarda, necaset bulunmadığı için abdest almak veya banyo yapmakta sakınca yoktur.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Çevik, peygamberin küçük tuvaletini yaparken, sol böbreğini sıktığını sağ kulağını da kapadığını söyledi. Çevik sözlerinin devamında ise Peygamber'in büyük tuvaletini yaparken de şakaklarına bastırdığını söyledi. Nedeni olarak ise, şakaklardaki damarların patlama riskini azaltmak olarak açıkladı.
61 sağlıklı erkek üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre de; ayakta veya çömelerek idrar yapanların sayısı, oturarak yapanlardan daha fazla. Alaturka tuvaletlerin; hem bağırsaklarımız, hem de hijyen açısından daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçek.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
-Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı.
Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Klozette (alafranga tuvalette) ihtiyaç gidermek veya ayakta ihtiyaç gidermek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri