İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir.
İş (Kılış) Fiilleri: Öznenin iradesiyle, bir nesne üzerinde gerçekleşen, öznenin nesneyi etkilediğini ve o nesnenin de etkilendiğini gösteren fiillerdir. İş fiilleri “kimi” ve “neyi” sorularına cevap verir. İş bildiren kelimelerin önüne “ONU” kelimesini koyarak da bulabiliriz.
Bu fiillerde öznenin yaptığı işten etkilenen bir nesne (varlık) vardır. Fiille sorduğumuz "ne, neyi, kimi?" sorularından birine cevap alabiliyorsak bu fiil, iş (kılış) fiilidir. Örneğin: kaldırmak, sıkıştırmak, kesmek, boyamak, budamak...
Cümlenin yüklemi tespit edilir. Fiiller “-mek, -mak” mastar ekini alabilen sözcükler olduklarından cümlenin yüklemine bu mastar eklerinden uygun olanı getirilip yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilir.
Anlamlarına göre fiiller üç ana başlıkta toplanır. Öznenin bizzat yaptığı ya da sonucundan etkilendiği eylemlere iş ya da kılış fiilleri denir. Örneğin: ''Halil, bugün kütüphaneye gitti.'' Nesne almayan fiillere durum fiili, öznenin iradesi dışında gerçekleşen eylemlere ise oluş fiilleri denir.
İlgili 19 soru bulundu
Kılış ve kılınış fiilleri cümlede yüklemin gösterdiği işin yapma niteliği taşıdığı, yapanın dışında bir nesneye yöneldiği, yani nesne gerektiren ve dolayısıyla da geçişli olduğu fiillerdir. Durum ve tasvir fiilleri ise herhangi bir oluş ve kılışı değil, sadece içinde bulunulan bir tavrı gösteren fiillerdir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
1. –mek/mak Mastar Ekini Alır.
Fiil türünden her sözcük ister kök halinde olsun isterse yapım eki alsın bunlardan sonra mutlaka -mak/-mek mastar ekini alır. Bu yöntemle sözcüğün türünü ayırt edebilirsiniz.
Basit fiiller, yapım eki almamış fiillerdir. Bu fiiller, fiil köklerine gelen çekim ekleri fiillerin anlamını değiştirmediği için basit fiillerdir. Aynı zamanda bu fiiller, yapım eki almadıklarından dolayı, daima kök durumunda kalırlar. Basit fiiller birden fazla çekim eki alabilir.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
durum fiili) » ağlamak (neyi, ağlamak? isteği olmadan, kendiliğinden meydana gelen, nitelikte değişiklik oluşturan ve zamanla oluşan fiillerdir. .Eylem, öznenin kendi isteği(iradesi) olmadan gerçekleşir. Oluş fiillerinde daha çok “zaman içerisinde.kendiliğinden olma” söz konusudur.
1. “Çiçekler soldu.” cümlesindeki solmak sözcüğü bir oluş fiilidir çünkü bu fiil bir değişim bildirmektedir.
“Uzun süre koşunca yoruldum” cümlesinin fiili olan yorulmak sözcüğüne neyi sorusunu sorduğumuzda bir cevap alamadığımız için bu fiil durum fiilidir. Karanlıktan korkuyorum cümlesindeki eylem korkmak olduğu ve “onu korkmak” sözcük grubu anlamlı olmadığı için korkmak fiili durum bildiren fiildir.
gidiyorum cümlesi de hitap edilenin her zaman bulunduğu ve konuşmacının söz konusu ettiği mekâna doğru bir harekette kabul edilebilir bir cümle olur. ise gel- fiili inanç sistemiyle ilgili olarak metonimik bir anlam kazanmış ve öl- fiilinin anlamını yakalamıştır.
Oluş fiili cümlelerine şu örnekler verilebilir:
Bu nedenle de bu fiil istem dışı kendiliğinden gerçekleşmiştir. - Saçları çok hızlı uzamıştı: Burada uzamıştı eylemi oluş fiilidir. Cümlede yüklem üzerinden cümlenin öğeleri sorulduğu zaman belirtili nesne veya özne yer almamaktadır.
Durum fiilini örnekler ile detaylarına bakılacak olursa Dün akşam sabaha kadar ağladı sözcüğünde ağlamak fiil ve yüklem olarak görünmektedir. Buradaki durum fiiline kim ağladı olarak sorulması halinde "O" 3. tekil şahıs olarak gizli özne ortaya çıkmaktadır.
ya da zarf-fiil ekleri veya bu eklerin yerine kullanılabilen kip ekleriyle birleşerek özel fiil kiplerini oluşturmak (düşeyazmak, bakıp durmak vb.) ya da isimlere eklenerek onların yüklem oluşlarını sağlamak (güzel turur> güzeldir, açık ermiş> açıkmış vb.) için kullanılır.” (Delice: 2002, s.192).
BİRLEŞİK: yapabilmek, gelivermek, uyuyakalmak, olagelmek, düşeyazmak, kaybolmak, hissetmek, reddetmek, devretmek, başvurmak, mutlu olmak, kibar olmak, arz etmek, küplere binmek.
Sıklıkla bir arada kullanılan bazı sözcüklerin zaman içerisinde kaynaşması, deyim haline gelmesi ile oluşmuş birleşik fiillerdir.Çoğunluğu deyimlerden oluşmuştur Örnekler: Ayak diremek. Başına gelmek. Dudak bükmek.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Yalın fiiller geçişli fiiller, geçişsiz fiiller diye ikiye ayırılır. Bu iki çeşit fiil şekil bakımından aynıdır. Meselâ: Yukarıdaki örneklerden al- “almak” , de-~di- “demek”, Gara- “bakmak”, sä- “koparmak” fiilleri geçişli fiillerdir.
Türkçede “etmek, olmak, yapmak, kılmak, almak, ver- mek, görmek, bilmek” gibi fiillerin yanı sıra “bulmak” ve “bulunmak” ke- limeleri de birleşik fiil kuruluşunda yer alan yardımcı fiillerdir.
yaklaşık 4600 fiil tespit edilmiştir. Buna göre 230 tane tek heceli fiil, 2068 kadar fiil kökü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri