Araç kilometresini düşürme davası karşı tarafın direncine göre 1 yıl kadar sürebilir. İlgili süreçte aracı kullanabilirsiniz. En son dava sonuçlandığında tüm zararınız işleyecek faiz ile birlikte tahsil edilmektedir.
Araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nedeniyle, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına hükmedilmektedir. Önemle ifade edilmelidir ki, araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nitelikli haller kapsamına girerse, verilecek ceza daha fazladır.
Yargıtay tarafından açıklanan karara göre ikinci el araç kilometre düşürme işlemi, dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendiriliyor. Aracın kilometresinin düşürüldüğü tespit edilirse satıcıya 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabiliyor.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
Araç plaka numarası ve motor şasi numarası 5664'e SMS atılarak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sorgulaması yapılmalıdır. Araç muayene kayıtları incelenmelidir. Aracın sigorta şirketindeki kayıtlı bilgileri incelenmelidir. Araç donanım yıpranmasının, bahsedilen kilometreye uygun olup olmadığına bakılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer vakti zamanında KM'si düşürülmüş bir araç almışsanız bu durumda size bu aracı satan kişiye karşı dolandırıcılık suçundan dava açabilirsiniz. Davayı açabilmeniz için ise aracının KM'sinin düşürülmüş olduğunu gösterecek bir kanıta ihtiyaç duyarsınız. Bu kanıt, ekspertiz raporu olacaktır.
Kilometresi düşürülmüş aracı satın alan alıcı, bu davayı yalnızca aracı kendisine satan kişiye karşı açabilecektir.
Kilometrenin orjnal olduğunu anlamanın en kesin yolu, aracı bir elektronikçiye götürmektir. Kilometre düşürme işlemi, gösterge paneli üzerindeki chip'i kandırmak yolu ile yapılmaktadır. Yani bir aracın gösterge paneli arıza yapsa da yenisi veya çıkması ile değiştiğiniz takdirde aracın kilometresi orjinal kalacaktır.
Araç kilometresi bir önceki muayene kayıtlarından daha düşük olsa bile hafif kusurlu olarak muayeneden geçebilmektedir. Mecburi olarak değiştirilen gösterge panellerinin varlığı hesaba katıldığı için göz yumulan bir kusur oluyor ve muayene istasyonunda araç sahibi yalnızca konu ile ilgili uyarılıyor.
Kilometre sorgulaması yapmak için aracın plaka veya şase numarası bilgisine ihtiyaç vardır. Otomobilin plakasının veya şase numarasının 5664'e bitişik yazılarak mesaj atılması gerekir. Daha sonra kilometre bilgileri kişiye ulaştırılır. Bu sorgulama için bir alternatif olarak değerlendirilir.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
MEVZUATA AYKIRILIK HALİNDE PARA CEZASI
Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlama düzenlemesi kapsamında, düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak.
Kilometresini sizin düşürmediğiniz bir aracı, bu durumunu söylemeden satacak olursanız, piyasa fiyatından daha düşük bir fiyata dahi satsanız aracın yeni sahibi size karşı 2 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde dilediği zaman dava açabilir. Aracın, piyasa değerinden düşük satılması, sizi sorumluluktan kurtarmaz.
Yani araç km düşürme işlemini satıcı yapmamış olsa, bunu kendisinden önce birisi yapmış olsa ve satıcı bundan haberdar olmasa bile satıcı sorumlu olur.
“Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz. Alet veya gösterge grubunun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlayabilir, ancak bu araca bağlıdır.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışına ilişkin detayları açıkladı. Buna göre, noterlerin satış sözleşmesinde taşıtın kilometre bilgisine yer vermesi zorunluluk haline getirildi. Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenleme 16 Ağustos 2022'de yürürlüğe girdi.
Alıcı davayı kendisine aracı satan kişiye karşı açmalıdır. Kilometre sayacıyla oynayan kişi satıcı olmasa dahi dava satıcıya karşı açılır. Satıcının da önceki satıcıya karşı dava hakkı bulunur.
yani hafifi kusura değil km sayacı çalışmadığından ağır kusura giriyor. bu da 2014 yılında değişmiş.
Bu sorgulamayı yapabilmek için araç plakası veya şasi numarası gerekmektedir. Bu sorgulama ekranına HGS kilometre sorgulama da denilmektedir. https://hgs.pttavm.com/arac-km-sorgula web sitesine giriş yaparak öncelikle sorgulama türünü seçmelisiniz. Ardında gerekli bilgileri girerek sorgulamak yapabilirsiniz.
Bu işlem, PTT üzerinden yapılır. Kilometre sorgulama işlemleri araç satın almayı planlayan kişiler tarafından yapılır. Sorgulamanın amacı, kilometrede bir oynama olup olmadığını anlamaktır.
KM sorgulama ücretsiz bir işlem değildir. Örneğin; HGS PTT sitesi üzerinden araç km sorgulama işlem ücreti 9 TL'dir. 5664 hasar sorgu servisi ile yapacağınız kaza, hasar, poliçe, tutanak, mağdur, değişen parça ve araç detay sorgulamaları için 46 TL ödemeniz gerekir.
Davanın olağan süresi ortalama 1 yılı bulabilmektedir. Bu sürelerin avukat vasıtasıyla kısaltılabilmesi pek mümkün olmamakla birlikte mahkemenin dosya yoğunluğu, davalının cevap verme süresi, bilirkişinin rapor hazırlama süresi gibi kıstaslar ayıplı araç davalarında süreleri etkileyebilecek hususlardandır.
Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.
Kilometresi yüksek ve hasar kayıtlı bulunan araçların piyasa değeri düşer. Satacağın zaman istediğin ücrete satamazsın. Ve kilometresi yüksek araç çok kullanılmış demektir bu da daha yıpranmış anlamına gelir. Sağlam ve düzenli kontrolü yapılan bir araçsa çok sıkıntı oluşmaz tabi ama yine de tavsiye etmiyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri