Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kımız içmek helal mi haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kımız içmek helal mi haram mı?

Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mace, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kımız içmek helal midir?

Kısrak sütünü içmenin dini açıdan bir sakıncası olmadığı din alimleri tarafından belirtilmiştir. Fakat İslamiyet'e göre alkol içeren ve sarhoş eden içeceklerin içilmesi günah kabul edilmektedir. Bu nedenle alkol oranı yüksek kımızın içilmesinin günah olduğu çeşitli din kaynaklarında yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nefisyemektarifleri.com

Kımızın içinde alkol var mı?

Kımız içerik olarak %2 alkol, %0,5-1,5 laktik asit, %2-4 süt şekeri ve %2 yağ'dan oluşmakta(Danova-Petrov-Pavlov-vd 2005: 100-105 ) ve tadı ekşimiş ayranı andırmaktadır(Çınar 1993: 39).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kımız sütü haram mı?

Türkler çok severek tükettikleri ve atalarından kalan kımız geleneği ve dinleri arasında kalmışlardır. Toplumun çok az bir kısmı halen kımız tüketme olup, tedavi için kullananlar da bulunmaktadır. Kımızın tedavi içinde olsa kullanılıyor olması, İslam dininde haram olması ikilemini ortaya çıkarmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kefir içmek neden haramdır?

Kısa süre mayalanan "kefir "in, alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı açıklandığından, içilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak çok içildiğinde sarhoş edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Kımız Tüketilmesi Caiz midir?

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kefirin içinde alkol var mı?

Ancak en önemli faktör, kefirdeki maya sayısı olup alkol içeriği ile doğrudan ilişkilidir ve kefirin incelendiği çalışmalarda, tespit edilen etil alkol oranı, genelde %1,80 değerinin altında- dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kefir dinen sakıncalı mı?

Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aygingurme.com

Kımız kaç alkol?

Kımız içerik olarak %2 alkol, %0,5-1,5 laktik asit, %2-4 süt şekeri ve %2 yağdan oluşmaktadır. Tat olarak ekşimiş ayranı andırmaktadır. Kımızın bileşimi üretildiği hammaddeye, üretim şekline göre az veya çok farklılık göstermektedir. Laktik asit ve alkol miktarına göre çeşitli tiplerde üretilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uludag.edu.tr

Müslümanlar at sütü içebilir mi?

Dini açıdan at sütü

İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kımız sarhoş eder mi?

İlk olarak Orta Asya'da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir. Müslümanlıktan önce Türkler arasında yaygın olarak kullanıldığı söylenmektedir. Sarhoş edici olması sebebiyle İslamiyet'in haram kılması, Müslüman Türklerin kımızı terk etmesine sebep oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Türklerin milli içeceği nedir?

Türklerin Batı dünyasına tanıttığı millî içeceği yoğurttan imal edilen ayran Kaşgarlı Mahmud'da aynen "ayran" biçiminde geçmektedir. Ayran ortaya çıktığı günden bugüne Türklerin yemeklerle birlikte kullandığı içeceklerin başında gelmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kımız kimler içer?

Kımız (Kırgızca: Кымыз; Kazakça: Қымыз, romanize: Qymyz), kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kımız faydalı mı?

-Kımız'ın antienflamatuar etkisi vardır. Ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. -Kımız, kemik ve eklem sağlığında etkili ve yararlıdır. -Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerini sağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.kabar.kg

Eşek sütü helal mi haram mı?

Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hyd.org.tr

Cin tonik günah mı?

Rakı, votka, cintonik, cin, viski gibi değişik isimlerle anılan her içki haram olduğu gibi, hem içilen, hem yenilen, dolayısıyla yukarıda sayılan ortak etkileri kendilerinde daha da şiddetle görülen afyon, esrar, eroin, marihuana vb. gibi müskirat da haramdır. Hüküm itibariyle bunlar da diğer müskiratla aynıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Içki kesin haram mı?

Hadislerde de sarhoşluk veren bütün maddelerin içilmesi/alınması yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhâri, Vudû, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebû Dâvud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3) buyurmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Zebra eti yemek helâl mi?

Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Eşek eti helâl midir?

Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kirpi eti yemek helâl mi?

Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bursahakimiyet.com.tr

Türkiyede kımız nerede bulunur?

İzmir'e sadece yarım saat mesafede, İzmir-Ankara yolundan Kemalpaşa ayrımından sağa Torbalı-Selçuk istikametine doğru geçtikten yaklaşık 4 km sonra sağdaki yola girip Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği'ne ulaşılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmir.ktb.gov.tr

Kımız ne zaman içilir?

Kımız özel günlerde, top- lantılarda, törenlerde çok tüketilen bir içecek olarak bilinmektedir. Yılın belirli dönemlerinde yapılan toplantılarda kımız içilmiştir. Özellikle her yıl Bahar Bayramında bol miktarda kımız içildiği anlaşıl- maktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: millifolklor.com

Kımız ne sütünden yapılır?

Kımız, kısrak sütünün laktik asit ve etil alkol fermentasyonuna uğratılması sonucu üretilen hafif alkollü bir süt içkisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Nescafe içmek caiz midir?

Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Caiz değil demek ne demek?

Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Etil alkol kullanmak caiz midir?

Farklı bir tabirle içkilerin yasaklanmasının illeti, sarhoşluk vermeleri ve aklı gidermeleridir. Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT