Kına saçlara canlılık verir, kökleri ve saçları kuvvetlendirir. Saçta olan bit ve sirkeleri öldürür. İçinde kimyasal olmadığından saçı besler ve korur. Yıpranmış saçlarda genelde Mısır'da yetişen Cassia Obovata diye bilinen kına kullanıldığında çok etkili olmaktadır.
- Kına yapılmış olan saçlara bit yaklaşamaz.
Kına içerdiği doğal ve şifalı maddeler sayesinde saç derisini iyileştirir. Saç derisinin pH dengesini düzenler. Ayrıca saç derisinde oluşan kepek sorununa karşı etkilidir.
Sıcak hava ile ısıtılan vücut nemini kaybeder ve tedavi süresi içerisinde kurutulan bitler ölürler. Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
İlgili 37 soru bulundu
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır. Kına iki aşamalı olarak uygulanır; ilk aşamada kına saçların tamamına uygulanır ve ikinci kat uygulaması için kısa bir süre bekletilir.
Kınayı saçımıza yaktık, peki kına saçta ne kadar bekletilmeli? Kına saçta en az 8 saat bekletilmeli. 8 saat boyunca saçta kalan kına saça derinlemesine nüfuz eder. Eğer imkanınız varsa kınanın saçta 1 gece beklemesi harika olur.
1 adet yumurtayı çırpma aleti ile çırpın, paketteki kınayı kaseye boşaltın, çırptığınız yumurtayı kınaya katın, içine 1 kahve fincanı zeytinyağı ve 2 tutam tuz ve demlenmiş çay suyunu ekleyerek saçınıza süreceğiniz kına harcını hazırlayın. Elde edeceğiniz harç, saça rahatça sürülebilecek akışkanlıkta olmalıdır.
Kına saçlara canlılık verir, kökleri ve saçları kuvvetlendirir. Saçta olan bit ve sirkeleri öldürür. İçinde kimyasal olmadığından saçı besler ve korur. Yıpranmış saçlarda genelde Mısır'da yetişen Cassia Obovata diye bilinen kına kullanıldığında çok etkili olmaktadır.
Kınanın saçta daha koyu bir renk bırakması için bekletme süresi uzatılabilir. Ancak kınanın saçta fazla uzun süre bekletilmesi saç derisinde tahrişe ve kuruluğa neden olabilir.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri. Beyaz sirke diğer sirke türlerine nazaran tavsiye edilmektedir.
Karbonatla bit temizleme de mümkündür. Karbonatlı suyu saçınızda bekletip ardından ince tarakla bitleri temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı bol suyla durulayın. Birkaç tekrarın ardından saçtaki bitler temizlenecektir.
Kreşe giden ve okul çağındaki çocuklarda bit ve sirkeler daha çok görülür. Saç bitleri; saçla doğrudan temas yoluyla ya da yastık kılıfı, koltuk arkalığı, çarşaflar, şapkalar, tokalar veya saç fırçaları gibi kişisel eşyalarla temas halinde kişiden kişiye geçerler.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar.
Bit Şampuanı Kaç Gün Kullanılmalıdır? Bit şampuanları kullanıldığı anda saç derisinde yer alan tüm bit ve sirkelerin öldürülmesini sağlar. Bu yüzden düzenli bir kullanım da gerektirmez.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun saçta oluşan bitlere karşı tavsiye ettiği kür ile saçınızdaki bitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Haftada 1 defa doğal elma sirkesi, saç diplerine parmaklarınızla çok bastırmadan masaj yaparak saç uçlarına kadar uygulanır ve yarım saat etki etmesi beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri