Kına Elbisesinin Rengi Kırmızı, sevgiyi, tutkuyu ve aidiyeti simgeler. Tül, duvak, mendil, kına başlıkları, mumlar ve diğer aksesuarlar kırmızıdır. Kına gecesinin ana rengi kırmızı olacağından kırmızı veya kırmızıya yakın tonlar tercih edilebilir.
Bu nedenle kına gecesinde gelinler daha çok bordo, koyu kırmızı, zümrüt yeşil, mürdüm gibi renkleri tercih ederler. Kına gecesi elbiseleri bu renklerden seçildiğinde daha uygun olabilir. Davetliler de genelde bu renk dışında elbiseleri tercih ederler kına gecesi için.
Kırmızıya oranla son zamanlarda en çok tercih edilen yeşil elbise tasarımları da bu gecelerin vazgeçilmezidir. Bu gecelerde en çok tercih edilen gelin kına elbisesi modellerinden bir diğeri de mavi renge sahip olan çeşitlerdir. Mavi, kendine güvenin göstergesidir ve sizi yıldız yapar.
Geleneksel kına gecesi kıyafetleri genellikle Türk kültüründeki kıyafetlere benzer. Bu kıyafetler, el işlemesi detaylarla süslenmiş, parlak ve canlı renklerde olan kıyafetlerdir. Örneğin, takım elbiseler, kaftanlar, şalvarlar ve etekler gibi giysiler tercih edilebilir.
Kırmızı bindallı en sık tercih edilen ve en çok bilinen bindallı rengidir. Osmanlı döneminde bindallıların yalnızca kırmızı renkte dikilmesi, bu duruma etki eden faktör olmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Kına Gecesi
Kına gecelerinin en çok tercih edilen rengi kırmızı olduğu için belki de elbiseniz ile uyumlu bu modern tasarımlı, parlak dokulu, ince bantlı ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
Gömlek seçiminde beyaz rengi tercih ederek, takım elbisenizin rengine uygun kravat ile uyumlu bir bütünlük yakalayabilirsiniz. Kravat rengi, gelinle uyumlu olması veya temaya uygun bir seçim yapılması gibi detaylar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir. Fakat, kına gecesinde gelinin kına elbisesini ve aksesuarlarını (ayakkabı, çanta, küpe, kolye) damat tarafı karşılayabilir.
Her iki seçenekte de kına gecesinin hâkim rengi kırmızı olarak bilinmektedir. Kırmızı renk, aşkı, sevgiyi ve aidiyeti temsil ettiği için bu özel günde gelin adayları kırmızı renk tercih etmektedir.
Kına gecesinde ne giyilir konusunda az önce de bahsettiğimiz gibi genel olarak gelin adayları kına gecesi boyunca iki üç farklı kıyafet değiştirebiliyorlar. Geceye başlarken tercih edebileceğiniz elbise ise bir abiye olabilir.
Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir.
Kına gecelerinde alışılagelmiş kıyafetler vardır. Örneğin kına yakılmadan hemen önce gelin bindallı adı verilen gösterişli bir elbise giyer. Öncesinde ise genellikle kırmızı renk bir abiye tercih eder. Bazı gelinler tüm gece sadece bindallı da giyebilir ya da sadece abiye elbise giymeyi de tercih edebilirler.
Beyaz ve daha pastel tonlardaki abiyeler esmer ve buğday tenlilere çok yakışmaktadır. Yaz düğünlerinde canlı renkler ve pastel tonlar daha çok tercih edilirken kış düğünlerinde zümrüt yeşili bordo, lacivert, kahve rengi ve altın tonları tercih edilmektedir.
Kaftanın kumaşı daha kalın ve kıymetli iken, bindallının kumaşı daha incedir. Kumaşı daha hafif olduğu için yazın yapılacak kına organizasyonlarında bindallı, daha kalın kumaşa sahip olduğu için de kışın yapılacak organizasyonlarda kaftan tercih edilebilir.
Kına elbisesi rengi ne olursa olsun organizasyonun her anında kırmızın hakim olacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Mor, yeşil ya da pembe bir kıyafet seçseniz de kına duvağınız, mumlarınız, ortamın genel ambiyansı kırmızının hakimiyetinde olacağından kıyafetlerinize de bu durumu yansıtabilirsiniz.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Gelinin eline kına yakılırken “Gelin elini açmıyor…” denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna küçük bir altın koyar.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 04.03.2020, 2017/3-1040 Esas, 2020/240 Karar Sayılı kararında, erkeğe takılan takıların erkeğe, kadına takılan takıların ise kadına ait olduğu belirtilmiştir.
Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir.
Alternatif Kına Kıyafeti Seçenekleri
Gerçekleştireceğin kına gecesi organizasyonunun temasına göre bordo, yeşil ve beyaz abiyeleri tercih edebileceğin kınalık elbiseler arasında sayabiliriz.
Kot pantolon çok rahat olabilir ama düğün sahibi çok uzak bir tanıdığınız bile olsa, bir düğüne kot pantolonla gitmek, düğün sahiplerine saygısızlık olarak algılanabilir.
Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri