Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Allah'a güvenip dayanma anlamında terim. Allah'ın lutuf ve rızâsına delâlet eden isim ve sıfatlarını ve O'nun mutlak güzelliğini ifade etmek için kullanılan bir tasavvuf terimi.
Bir duruma karşı razılık göstermek, o duruma boyun eğmek, kabullenmek anlamlarına gelmektedir. TDK sözlüğündeki anlamı ile de razılık kelimesi aynı anlamları içermektedir. Razı olma durumu tanımı TDK için de geçerlidir. Bir konuya karşı razılık göstermek deyimi içerisinde kelime tercih edilebilir.
Kulun Razı Olması Nedir? “Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Allah razı olsun sözü, teşekkür ederim ve sağ ol kelimelerinin yerine kullanılır. Bir kişiden büyük bir iyilik gören kişi, bu iyilik karşısındaki memnuniyetini bu söz ile dile getirir. 2- Birisinden yardım ve destek alındığında. Birisinden maddi ya da manevi bir destek görüldüğünde de Allah razı olsun denir.
Allahü teâlâ, (Benden razı olandan razı olurum) buyuruyor. Allahü teâlânın kaza ve kaderine razı isek, Onun da bizden razı olduğu anlaşılır. Allahü teâlâdan gelenlerden razı değilsek, şikayetçi isek, Ona asi isek, O da bizden razı değildir. Bir âbid zata, gece rüyasında, (Senin Cennetteki komşun şu çobandır) denir.
İlgili 30 soru bulundu
Yüce Rabbimiz, samimiyetle kendisine iman eden kullarından razı olur. İmanında samimi olmak, gönülden ibadet etmeyi ve güzel ahlâka uygun yaşamayı beraberinde getirir. Mümin, Allah Teâlâ'ya olan muhabbetini, saygısını ve bağlılığını ibadetleri kadar, temiz ve nezih davranışlarıyla da gösterir.
- Ecmain kelimesiyle alakalı olarak verilebilecek bir başka en iyi örnek ise; Bir kişi size " Allah razı olsun" dediği taktirde siz de bu duaya karşılık olarak "Ecmain olsun " diyebilirsiniz.
Günlük hayatta çok kullandığımız cümlelerden birisi de “Allah razı olsun” cümlesidir. Birisinden bir iyilik gördüğümüzde, bir iltifat veya takdirle karşılaştığımızda, “Allah razı olsun” diyerek karşılık veririz. Bu cümleyi genellikle “Teşekkür ederim” yerine kullanıyoruz.
Sonuç olarak Allah bin kere razı olsun demenin mahzuru yoktur. Böyle söyleyenin bu işe çok sevindiğini gösterir. Yani maksat, manayı kuvvetlendirmektir.
Abdülazîz bu tür ifadeleri “teraddî”ye yani radıyallāhu anh (Allah ondan razı olsun) şeklinde duaya çevirmiştir.
Allah'ın güzel isimlerinden biri de “Vedûd” dur. Kur'an'da iki ayet-i kerimede Allah'ın “vedûd” olduğu bildirilmiştir. “Vedûd”; mü'min kullarını çok seven, güzel amelleri sebebiyle onlardan razı olan, ihsan eden, onları öven anlamındadır.
Allah Rızası Ne Demek? Arapça kökenli olan rıza kelimesi onamak, hoşnut olmak anlamlarında ifade edilmektedir. Halk arasında Allah rızası kelimesi anlam olarak, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için söylenmiş bir söz olmaktadır.
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Razı kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
[1] Razı olmak, onamak, uygun bulmak.
Arapça rḍw kökünden gelen rāḍi راضٍ “rıza gösteren, memnun” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça raḍā رضا “razı idi, memnun oldu” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır.
Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadisleri de var. Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin." ◼ Yani o zaman "amin inşallah" denilmemesi gerekiyor. 🔹 "Yok, amin denilir sadece.
Deyim. [1] Yaptığı iyiliğin kat kat fazlasını o kişinin de görmesi arzu edilerek yapılan bir duadır. “Allah razı olsun.”, “Zenginlik göresin”, “Her dileğin olsun” gibi anlamlar taşır.
Musa, Allah'a sormuştu. Allah, “Onlar benden razı olurlarsa, ben de onlardan razı olurum” buyurdu. Yani başına gelen belalara katlanmak, ona buna şikâyet etmemek, Allah'tan gelen her şeye razı olmaktır. Allah'ın rızasını da kazanmak demektir.
Allah Utandırmasın deyimi, yeni bir işe başlandığında, dükkan açıldığında, kısaca biri hayatında yeni bir yola girdiğinde kullanılan bir deyimdir. Deyim aynı zamanda birinin başarısız ve mahcup olmaması için edilen bir duadır.
) Mâşâallah, “Allah'ın istediği olur.” anlamında kullanılır.
Yani Allah'ın emir ve yasaklarını gönül huzuru ile kabul eder, bu doğrultuda yaşarsa, Allah o kulundan razı olur. Bu ifadeyi, Allah'tan sana gelen her şeye razı ol, anlamında da değerlendirebiliriz.
Genelde kizlar "ay tesekkur ederim"," cok sagol canim" derler bana, hep rica ederim derim bende.
Allah'ın bizim duygularımıza benzer bir sevinmesi ve üzüntüsü de olmaz. Çünkü bu duygular bir ihtiyacın, bir arzunun yerine gelmesinin veya kaçırılmasının sonucunda oluşur. Allah ise, Samed'dir; her şey ona muhtaç, fakat o, hiçbir şeye muhtaç değildir.
Sabırlı, adaletli, temiz, cömert kullarını sever. Tembel, cimri, kafir, hain, zalim kullarını sevmez. Bu çalışmada Allah (c.c.)'ın sevdiği ve sevmediği insan tipleri Kur'ân-ı Kerim ışığında ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri