Nefes alırken göğüs ağrısı şikayeti yaşamaya başlayan KOAH hastalarının bu belirtiyi dikkate alması gerekir. Nefes alımı ile birlikte göğüste ağrı oluşumu zatürre belirtileri arasında yer alır.
“SIRT VE GÖĞÜS AĞRISI BAŞLICA BULGULARINDAN BİRİ”
Sigara içenlerde sık görülen KOAH hastalığının da başlıca bulgusu olduğu için bu kişiler öksürük şikayetinin mevcut hastalıkları ile ilişkili olduğunu düşünerek umursamaz davranabilirler.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır.
İlgili 44 soru bulundu
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır. İlaçlı tedavide solunum yoluyla kullanılan değişik inhaler ilaçlar havayollarını açarak yakınmaların azalmasını sağlamaktadır.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltması olan KOAH, nefes almakta zorlanma ile karakterize bir akciğer hastalığıdır. Sürekli olması ve ilerleme göstermesinden dolayı “kronik”, hava yollarında daralma nedeniyle de “obstrüktif” olarak tanımlanan KOAH hastalığı tedavi edilmediğinde ölümcül hale gelebilir.
KOAH'I OLANLAR YÜZÜKOYUN POZİSYONU TERCİH ETSİN
KOAH'ı olanların nefes darlığı hissini azaltabilmek için yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih ettiklerine dikkat çekiliyor. Yüzükoyun pozisyon sayesinde akciğerlerde oksijenlenme daha iyi oluyor ve karbondioksit atılımı artıyor.
Son evreye gelen kişilerde uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda yaşam süresi 5 yıl olarak beklenir.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Tümörün sırtın yapısına uygulayabileceği doğrudan basınç çoğu zaman, belden ziyade orta ve üst sırttadır. Tümör akciğerin ve göğüs duvarının yüzeyinde yer alan sinirleri tahriş ederek keskin ve bazen kronik bir sinir ağrısını tetikleyebilir.
Akciğer kanseri olan kişilerin en çok yaşadığı belirti şiddetli sırt ağrılarıdır. Bu kanser türü sırtın alt ve üst bölgelerinde daha şiddetli ağrıya neden olur. İnsanların sırıt sadece hastalıktan dolayı ağrımaz. Ağır kaldırıldığında veya oturma bozukluklarında sırtın ağrıdığı görülebilir.
Örneğin, çok sayıda çalışma, GOLD evre 1 veya 2 (hafif ve orta) KOAH'lı sigara içenlerin 65 yaşında birkaç yıllık yaşam beklentisini yitirdiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmalarla evre 3 veya 4 olan kişilerin ( şiddetli ve çok şiddetli) KOAH, sigara nedeniyle altı ila dokuz yıllık yaşam beklentisini kaybeder.
beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
KOAH hastalarının öncelikle sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigara içmeye devam etmeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmaları tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra mikrop kapmalarına yol açacak kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir. Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de büyük önem taşır.
Gündüz aşırı uykululuk hali ve horlama sıklığı KOAH' lı hastalarda anlamlı olarak fazla bulundu ancak hastalık şiddeti ile bu bulgular arasında bir ilişki saptanmadı. KOAH'lı hastaların %75.7'sinin, kontrol grubunun %66.7'sinin horladığı izlendi.
Yapılan araştırmalarda, sigara içiminden bağımsız olarak, KOAH'ın da kendi başına akciğer kanseri gelişmesinde rol oynayabileceği gösterilmiştir (13). Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile akciğer kanseri birlikteliğinde, sigara içimi kadar, ge- netik yatkınlığın da önemli rolü olduğu bildirilmektedir (14, 15).
3. Ağır KOAH: Hastalığın üçüncü aşamasını oluşturan bu evre, gece uykusunda dahi nefes darlığı ile karşılaşılan ve solunum sıkıntısına bağlı olarak gelişen halsizlik nedeniyle gündelik işleri yapmakta zorluk yaşanan evredir.
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
KOAH hastalarının yemesi gerekenler kadar uzak durması gereken besinlerin de bilinmesi gerekir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulmasına neden olarak solunumu zorlaştırabilir. Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Özelikle ağır KOAH'lı olgularda gece boyu devam eden nefes darlığı, öksürük nöbetleri, tedavide kullanılan bazı ilaçların uyku üzerindeki olumsuz etkileri ve hava yollarındaki tıkanıklığa bağlı uyku apne sendromu ortaya çıkar. Nefes durması, morarma gibi durumların sonucunda KOAH'lı olgularda uyku kalitesi bozuktur.
Bu testlerden bazıları; Akciğer röntgeni, kan sayımı, biyokimya, arteryal kan gazı tayini, solunum testi ve hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda tomografi çekimidir. Solunum fonksiyon testi (spirometri) KOAH tanısının kesinleştirilmesinde kullanılan bir tetkiktir.
KOAH teşhisi genellikle belirli testlerin yapılmasıyla birlikte hastanın sağlık geçmişinin bir değerlendirmesi ile belirlenir. KOAH teşhisi almanız durumunda hastalığın şiddetine göre bir oran verilir. %40 ve üzeri oran almanız durumunda engelli sağlık raporu alabilirsiniz.
- Marmara ve Ege Bölgesi'nde hava kirliliğinin diğer illere göre daha az olduğu bildirilen illerden Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Karadeniz Bölgesi'nde ise Kastamonu, Sinop, Artvin, Rize KOAH ve astım hastaları tarafından tatil için tercih edilebilir. - Ayrıca deniz kenarında yer almasa da hem temiz ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri