Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
En sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında oksijen tedavisi, bronkodilatör ilaç tedavisi ve solunum egzersizleri sayılabilir. Düzenli kontrol gerektiren ve tedavi edilmediği takdirde hızlı şekilde ilerleyen Koah, yaşam kalitesini büyük oranda düşüren hastalıkların başında gelir.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
İlgili 25 soru bulundu
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
Son evreye gelen kişilerde uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda yaşam süresi 5 yıl olarak beklenir.
Erzurum'da ileri derecede Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca yaşamının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakikada gerçekleştirilen "endobronşiyal valf" uygulamasıyla oksijen cihazından kurtuldu.
3. Ağır KOAH: Hastalığın üçüncü aşamasını oluşturan bu evre, gece uykusunda dahi nefes darlığı ile karşılaşılan ve solunum sıkıntısına bağlı olarak gelişen halsizlik nedeniyle gündelik işleri yapmakta zorluk yaşanan evredir.
Öğünler Zenginleştirilmelidir
Protein haricinde lif bakımından zengin ve yavaş sindirilen kompleks karbonhidratların da ihmal edilmemesi gerekir. Fasulyeler, yulaf, arpa, bezelye, mercimek ve kinoa KOAH hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında gösterilebilir.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
KOAH'I OLANLAR YÜZÜKOYUN POZİSYONU TERCİH ETSİN
KOAH'ı olanların nefes darlığı hissini azaltabilmek için yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih ettiklerine dikkat çekiliyor. Yüzükoyun pozisyon sayesinde akciğerlerde oksijenlenme daha iyi oluyor ve karbondioksit atılımı artıyor.
Çok nadiren de olsa, sigara içmeyen kişilerde ve daha erken yaşlarda da görülebilir. KOAH yapan nedenler en başta Mesleki zararlı gazlar ve tanecikler(mikro parçacık) solunması, etkin biçimde sigara kullanımı ve hava kirliliğidir.
Hastalığın erken evrelerinde akciğer filmi normalken, geç evrede KOAH'a özgü belirtiler ile tanı konabilir. Ancak her durumda akciğer filmi istenmelidir.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Sonuç olarak astım ve KOAH gibi kronik havayolu hastalığı olan kişilerde D vitamini tedavisi ile havayolu düz kas hücrelerinin kitlesinin büyümesinin engellenebileceği düşünülmektedir.
Yerel adıyla çam kozalağı pekmezi olarak da bilenen doğal şurup sabahları aç karnına bir yemek kaşığı tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği, nefes darlığı, KOAH hastalarına şifa olduğu ayrıca korona virüse karşı da vücudu direncini koruduğu iddia ediliyor.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
Örneğin, çok sayıda çalışma, GOLD evre 1 veya 2 (hafif ve orta) KOAH'lı sigara içenlerin 65 yaşında birkaç yıllık yaşam beklentisini yitirdiğini göstermektedir. Ayrıca, çalışmalarla evre 3 veya 4 olan kişilerin ( şiddetli ve çok şiddetli) KOAH, sigara nedeniyle altı ila dokuz yıllık yaşam beklentisini kaybeder.
“KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır” diyen Prof. Dr. Görgüner, “Tedavide en önemli nokta, kişi şayet içiyorsa sigaranın bırakılmasıdır. Bunun dışında hekiminin uygun gördüğü ilaçları zamanında, doğru ve etkin bir şekilde kullanmasıdır.
Hastalığın 4 evresi vardır, ilk evresinde sadece uzun süreli balgam çıkarma ve öksürük varken, son evresinde solunum yetmezliği ve ileri derecede nefes darlığı gelişir.
Yapılan araştırmalarda, sigara içiminden bağımsız olarak, KOAH'ın da kendi başına akciğer kanseri gelişmesinde rol oynayabileceği gösterilmiştir (13). Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile akciğer kanseri birlikteliğinde, sigara içimi kadar, ge- netik yatkınlığın da önemli rolü olduğu bildirilmektedir (14, 15).
KOAH, dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Nüfusun yaşlanması ve KOAH risk faktörlerine maruziyetin artarak sürmesi nedeniyle hastalık yükü ve hastalık nedeniyle ölüm giderek artmaktadır.
KOAH akciğer kanserinin de nedenleri arasında
Sigara içenlerle eski tiryakilerin en yaygın risk grubunu teşkil ettiği KOAH'ın (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı), aynı zamanda akciğer kanserine de yol açtığı, bu yüzden KOAH hastalarının kanser riskine karşı düzenli taramadan geçirilmeleri gerektiği bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri