KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
KOAH hastalarının yemesi gerekenler kadar uzak durması gereken besinlerin de bilinmesi gerekir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulmasına neden olarak solunumu zorlaştırabilir. Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Dr. Görgüner, “Tedavide en önemli nokta, kişi şayet içiyorsa sigaranın bırakılmasıdır. Bunun dışında hekiminin uygun gördüğü ilaçları zamanında, doğru ve etkin bir şekilde kullanmasıdır. Korunmada grip ve zatüre aşılaması, beslenme gibi faktörler de önemlidir” ifadelerini kullandı.
İlgili 17 soru bulundu
KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
KOAH hastalığı erken dönemde tespit edilmedikçe ve hastaları risk faktörlerinden uzaklaştırmadıkça, hastalığın sağlık üzerine olumsuz etkilerini tümden ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle KOAH risk grubunda bulunan kişilerin erken teşhis için soluk testi yaptırmaları gerekir.
Sonuç olarak astım ve KOAH gibi kronik havayolu hastalığı olan kişilerde D vitamini tedavisi ile havayolu düz kas hücrelerinin kitlesinin büyümesinin engellenebileceği düşünülmektedir.
Yani örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve (özellikle kurutulmuş olanlar), her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilinir.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
Güçlü bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum kaynağı olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını artırır ve KOAH hastalığına karşı korur.
Hayati açıdan da dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Koah'ın 4. Evresi ise kişiler için ölümcül bir risk taşıyor.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
Genel olarak iki tip ilaç kullanılmaktadır: Nefes açıcı olanlar (bronkodilatatörler) ya da havayollarında hastalığa neden olan yangıyı baskı altına alan ilaçlar (iltihap gidericiler). Nefes açıcılar(Bronkodilatatörler): Bu gruptaki ilaçlar, beta 2 agonistler, antikolinerjikler ve teofilindir.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Hastalığın hafif dönemde iken teşhis edilmesi ile tedavi kolaylaşacak, hastalar tedaviden daha çok yararlanacak ve hastalığın ilerlemesi durdurulmuş olacaktır. KOAH, teşhisi çok kolay olan hastalıklardan birisidir.
KOAH hastalarına bitki çayı kullanımı öneren Dr. Sinan Akkurt'un önerdiği bitki çayı tarifinde okaliptus yaprağı, toz ekinezya, toz zerdeçal, ısırgan otu yaprağı ve meyankökünden birer tutam beş dakika kaynatılıyor.
Gündüz aşırı uykululuk hali ve horlama sıklığı KOAH' lı hastalarda anlamlı olarak fazla bulundu ancak hastalık şiddeti ile bu bulgular arasında bir ilişki saptanmadı. KOAH'lı hastaların %75.7'sinin, kontrol grubunun %66.7'sinin horladığı izlendi.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.
Soda ve benzeri gazlı içecekler şişkinlik yaparak daha zor nefes almanıza neden olur, uzak durun.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından zengin bir diyet olmalıdır, çünkü bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alırlar. Proteinden zengin gıdalar, süt, doğal yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagiller, balık ve et tüketilebilir. Yüksek tansiyon sorunu varsa tuzdan kaçınılmalıdır.
KOAH hastalığı zaman içerisinde ilerler ve akciğer dokusunda daha fazla hasar oluşturur.
KOAH teşhisi genellikle belirli testlerin yapılmasıyla birlikte hastanın sağlık geçmişinin bir değerlendirmesi ile belirlenir. KOAH teşhisi almanız durumunda hastalığın şiddetine göre bir oran verilir. %40 ve üzeri oran almanız durumunda engelli sağlık raporu alabilirsiniz.
İlk atak nedeni ile hospitalize edilen hastalarda ortalama yatış süresi 15.1 gün, 2. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 16.7 gün, 3. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 18.7 gün ve 4. atak nedeni ile hospitalize edilenlerde 23.4 gün olarak belirlenmiştir12.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri