Nadiren de genetik yatkınlık sonucu KOAH gelişebilir. Hastalığın 4 evresi vardır, ilk evresinde sadece uzun süreli balgam çıkarma ve öksürük varken, son evresinde solunum yetmezliği ve ileri derecede nefes darlığı gelişir.
Sürekli olması ve ilerleme göstermesinden dolayı “kronik”, hava yollarında daralma nedeniyle de “obstrüktif” olarak tanımlanan KOAH hastalığı tedavi edilmediğinde ölümcül hale gelebilir. Belirtileri bir anda ortaya çıkmayan bu hastalığa neden olan en önemli etken ise sigara kullanımıdır.
KOAH hastalığının 4 ayrı evresi bulunmaktadır. Bunlar; hafif, orta, ağır ve çok ağır olarak geçer. KOAH hastalığının evresine ve kişinin durumuna göre uygulanan tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. İlaç uygulamaları arasında spreyler ve özel makinalarla verilen ilaçlar bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
Özellikle ileri dönem KOAH'da kasların şekli, miktarı ve işlevselliğinde oluşan değişiklerle kaslar yavaş kasılan ve çabuk yorulan bir kütle haline dönüşür. Bu durum kendisini çabuk yorulma, yaşam kalitesinde ve egzersiz kapasitesinde azalma ile gösterir.
Alevlenme semptomları genellikle yedi gün sürmektedir. Akut atağın daha uzun sürebildiği hatta bazı olguların sekiz hafta sonunda alevlenme öncesi durumuna dönemediği ve hastalığın ilerlediği gözlemlenmiştir (1).
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
olabileceğini gösteren kanıtlar artmaktadır. AKS'de kardiyak arest durumunda, hızlıca hipoksi gelişmektedir. beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılan Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu; solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır.
KOAH'ta malnütrisyon solunum fonksiyonlarından bağımsız olarak protein sentezinde azalmaya yol açarak vücut yağ ve kas kitlesinde azalmaya neden olmaktadır.
Erzurum'da ileri derecede KOAH hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca hayatını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakika süren uygulamayla oksijen cihazından kurtuldu.
Uyku Problemi
Uyku sırasında solunumun durması ile karakterize olan uyku apnesi oksijen gereksiniminin karşılanamamasına neden olur ve bu durum KOAH hastaları için ciddi bir risk oluşturabilir.
KOAH hastalarının öncelikle sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigara içmeye devam etmeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmaları tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra mikrop kapmalarına yol açacak kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir. Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de büyük önem taşır.
KOAH hastalığında öksürük, genellikle balgamın eşlik ettiği bir öksürüktür. Nefes yollarının aşırı sekresyonla dolması durumunda hasta öksürerek balgamı çıkarmaya çalışır. Balgam çıktıktan sonra hasta bir miktar rahatlar.
Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Benzer şikayetler yaşayan KOAH'lı hastaların bu meyveler yerine ananas ve üzüm gibi meyveleri tercih edebilirler. Aynı şekilde şişkinliğe ve gaza neden olabilen sebzelerden de uzak durmak gerekebilir.
Faydaları; Akciğerleri temizlemede yardımcı bir bitkisel besindir. Astım bronşit KOAH hastalığına,nefes darlığı ve kronik öksürüğe iyi gelir . Kozalak şurubu bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
Daha rahat nefes almanıza yardım eden keçi boynuzu pekmezi, Koah tedavisi için her sabah 1 kaşık tüketilmelidir.
KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Aksi halde çok hızlı ilerler.
KOAH süresi 1-11 ay olan hastalarında yatış süresini 9.9 gün, 1-2 yıl olanlarda 15.3 gün, 3-4 yıl olanlarda 19.6 gün ve daha uzun süreli hastalık öyküsü olanlarda 18.6 gün olarak saptamış ve hastalık süresi ile hastanede yatış süresi arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermişlerdir12.
Sırtüstü yatma pozisyonunda apne olayları arttığı için bu hastalar daha çok lateral pozisyonda uyumayı tercih etmektedir (6). bildirilmektedir (7). Bu makalede; KOAH, OUAS ve metabolik sendrom tanısı konulan ve yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih eden olgumuzu, eğitici ve ilginç olması nedeniyle sunmak istedik.
KOAH hastalarının %75'inde gece uyuyamama ve uykusuzluk sık görülür.
Prof. Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
2828 sayılı Kanun kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli olarak Evde Bakım Yardımı almıyor olmanız gerekmektedir. Kronik hastalığınız nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatınızı sürdürmek durumunda bulunduğunuzu ispatlamak için sağlık raporunuzun olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri